Nyt viime aikoina olen törmännyt pariin ilmoitukseen, jossa yksityinen suomalainen koiranomistaja on luopumassa omasta koirastaan. Näitä näkee aina välillä Facebookissa, jatkuvasti, jos menee vaikka Apulaa selaamaan. Surullisen usein ja näissäkin kahdessa tapauksessa huomioni kiinnittyi seuraaviin seikkoihin:

- Koirista ei ollut kunnollisesti ilmoitettu edes perustietoja, kuten ikä, sukupuoli, onko leikattu, luonne, miksi luovutaan, tuleeko toimeen muiden koirien kanssa, mitä rotuja koirissa on (tai onko se tiedossa).

- Uhattiin, että ellei kotia löydy, koirat viedään piikille.

Mielestäni tällainen suorastaan kulttuuri-ilmiöksi yleistynyt tapa uhkailla oman koiran tappamisella, jossei joku muu ota siitä vastuuta, on suorastaan järkyttävä. Ymmärrän kyllä, että toisinaan eteen tulee tilanne, jolloin siitä koirasta ei kyetä huolehtimaan, mutta aina on olemassa muitakin vaihtoehtoja. Ainakaan itselleni terveen ja hyväluontoisen koiran piikille vieminen ei missään tilanteessa olisi sellainen, joten ajattelin kirjoittaa postauksen aiheesta, mitä muita keinoja on olemassa.

Kodinvaihtajat.com on yleensä ensimmäinen linkki, jonka laitan koiralleen uutta kotia etsivälle. Tämä yhdistys on nimenomaan perustettu auttamaan uuden kodin etsinnässä ja ainakin henkilkohtaisesti tarjoaisin itse kodin mieluummin tuota kautta kotia etsivälle kuin jossain Apulassa/Facebookissa lopettamisella uhkailevan ilmoituksen perusteella, koska en pidä jälkimmäistä kodinetsintätapaa tippaakaan asiallisena. Eläinsuojeluyhdistyksen kodinetsintäkäytännöt antavat tiettyjä varmistuksia siitä, että kodinetsintä sujuu asiallisissa merkeissä. En myöskään haluaisi maksaa koirasta siitä luopuvalle yksityiselle ihmiselle, mutten toisaalta pidä koirien ilmaiseksi jakeluakaan kovin vastuullisena. Tällöin on mielestäni parasta, että koirasta menee kulukorvausmaksu eläinsuojelutoiminnan tukemiseen.

Mitä tehdä, kun koirasta pitää luopua on niinikää hyvä artikkeli aiheesta. Ajattelin liittää tähän myös oman selkeän toimintaohjeen:

 

Mitä tehdä, jos joudut luopumaan koirasta?

1. Punnitse tilanne huolella loppuun saakka, oletko varma, että haluat luopua koirasta pysyvästi? Esim. lapsen syntymä, työttömyys tai sairaalahoitoon joutuminen ovat väliaikaisia tilanteita elämässä, ehkäpä tilanteeseen voisi sopia paremmin esim. pitkäaikaisen hoitopaikan etsiminen tuttavapiiristä tai ilmoituksen perusteella? Tai jos kyse on koiran käytösongelmasta, hakeutuminen ammattikouluttajalle ja vastuun kantaminen ottamastaan eläimestä voisi olla parempi tapa kuin koiran heivaaminen ongelmineen kiertopalkinnoksi?

2. Jos päätät luopua koirasta, ota ensitöiksesi yhteyttä tahoon, jolta koiran sait. Eritoten eläinsuojeluyhdistykset ja kasvattajat toivovat voivansa osallistua koiran uudelleensijoitukseen - tästä saattaa myös olla maininta koirasi osto/adoptio/luovutussopimuksessa. Myös yksityinen koirasta luopunut haluaa varmasti tietää, jos koirasi on vaihtamassa kotia. On aina reilumpaa koiran sinulle luovuttanutta tahoa kohtaan ilmoittaa tästä. Se on myös koiran parhaaksi.

3. Mikäli koiran sinulle myynyt taho ei halua sitä takaisin, ei ole kiinnostunut osallistumaan kodinetsintään tai et tavoita tahoa enää, suosittelen ensisijaisesti kääntymään Kodinvaihtajien puoleen asiassa. Mikäli koira täytyy kiireellisesti sijoittaa pois, eikä sitä kautta löydy sijoituskotia, esimerkiksi Riihimäellä sijaitseva Onnentassu ottaa vastaan pitovaikeuskoiria 100 euron maksua vastaan.

4. Päätyessäsi etsimään kotia itse, laadi koirasta selkeä ilmoitus, josta löytyvät seuraavat asiat:

- Selkeä kokovartalokuva koirasta.

- Koiran ikä, rodut (vai onko niitä tiedossa), sukupuoli, onko leikattu, koko, luonne, tuleeko toimeen muiden koirien kanssa, onko tottunut kissoihin, lapsiin, tms., mahdolliset harrastukset, työkäyttö, yms. tiedot.

- Millä paikkakunnalla koira sijaitsee.

- Luopumisen syyt.

- Minkäsuuruinen maksu koirasta pyydetään ja perustelut tälle.

5. Asiallisia ilmoituspaikkoja ovat esim. eläinsuojeluyhdistysten yksityisesti kotia etsivät -osiot (kannattaa ottaa esim. oman seudun eläinsuojeluyhdistykseen rohkeasti yhteyttä ja kysyä, saisiko heidän nettisivuilleen ilmoituksen) ja mikseivät toki erilaiset myyntipalstatkin tai seuraavat Facebook-ryhmät: Myytävänä/uutta kotia etsivät koirat, KOTIA SUOMESSA ETSIVÄT KOIRAT ja Nuoret kotia vaihtavat koirat ja kissat. Voit myös tulostaa ilmoituksia ja laittaa niitä esim. lähiseudun ilmoitustauluille.

6. Muista, että hankkimasi koira on sinun vastuullasi ja koiran lopettamisella uhkaileminen antaa sinusta huonon kuvan. Se luo vaikutelman, että vierittäisit vastuun hankkimastasi eläimestä muiden niskoille uhkailemalla, että tapat sen, jossei kukaan sitä ota. Paljon asiallisemman kuvan annat kertomalla, miksi luopumisessa on mahdollisesti kiire. Eli jätä se lopetusuhkaus sieltä ilmoituksesta pois.

7. Kysele lähipiiristäsi, olisiko kellään tutulla mielenkiintoa ottaa koirasi. Tutun ihmisen luo pääseminen voi olla koiralle helpompaa.

8. Koira voi olla hyvä steriloida ennen luovutusta uuteen kotiin, jottei sillä teetellä vastuuttomasti pentuja. Sterilointimaksun voi vaikka liittää koirasta perittävän maksun perusteisiin.

9. Haastattele koiran ottajaehdokkaat kunnolla, äläkä luovuta koiraa epäilyttävältä vaikuttavalle henkilölle. Kannattaa vierailla uudessa kodissa ennen koiran luovuttamista, sopia yhteydenpidosta, sekä laatia selkeä sopimus koiran luovutuksesta maksuineen niin pysyvän uuden kodin kuin väliaikaisen hoitopaikankin kanssa, jottei myöhemmin tule erimielisyyksiä. Kannattaa lisätä sopimukseen kohta, että toivot sinuun otettavan yhteyttä, mikäli uusi koti luopuu koirasta, jotta tiedät sen mahdollisesta edelleen luovuttamisesta.

 

----------------------------

Lopuksi haluan vielä painottaa ihmisten vastuuta ennen koiran hankintaa. Miettikää oikeasti huolella, voitteko sitoutua eläimeen seuraavaksi 10-15 vuodeksi, miten toimitte, jos muutatte, hankitte lapsia, joudutte työttömiksi, sairastutte, perheeseen tulee allergiaa tms. ja miten koirasta huolehditaan tällaisissa tilanteissa.

Vanhempi kirjoitus blogissa aiheesta: Annetaan 2 koiraa hyvään kotiin!

Hyvä kirjoitus aiheesta Ei haukku haavaa tee -blogissa: Uusi koti kultaa kalliimpi