Aamulenkki koirien kanssa tempaistu, päästiin harjoittelemaan lähietäisyydeltä aidantakaa räksyttävien koirien ohittamista nätisti. Dingo sen jo osaa, mitä nyt vähän murati, kun yritti pissalla käydä lumipenkassa ja toinen vaan rageaa korvanjuuressa. Pihassa oli sen verran lunta, että hetken pelkäsin, tuleeko koira aidanyli kimppuun, mutta oli sillä sen verran itsesuojeluvaistoa, ettei lähtenyt itseään melki 2 kertaa isomman koiran kimppuun. Onneksi.

Pystyin aika hyvin keskittymään Rokan opettamiseen, kun se yritti tempoilla uteliaana koiria kohti, että pysyy vaan rentona meidän matkassa, eikä tempoile kohti räksyjä... Rokka on muuteskin ollut niin aikuista niin aikuista, ei ole tehnyt pissoja tai kakkoja kertaakaan sisälle nyt, kun ollaan perjantaista saakka mieheni luona oltu! Mitään ei ole myöskään tuhottu, mitä nyt välillä neidillä meinannut käydä aika pitkäksi ja yritetty kähveltää kuulakärkikyniä ja ties mitä muuta pikkuroinaa pureskeltavaksi. Onneksi täällä remontin alla olevassa talossa riittää pieniä puukapuloita tyttelin järsittäväksi silloin, kun puruluut eivät kiinnosta. Ostin nyt noille ison paketin puruluita, niitä meinaan menee meillä!

Empä olisi uskonut, jos joku olisi mulle muutama vuosi sitten sanonut, että tulen joku päivä olemaan vapaaehtoisesti 8.30 hereillä, koirat aamulenkitetty, liedellä porisee pata koirien aamuruokaa varten, vieressä äsken soseuttimella jauhamani vihreät pavut, raakoja kananmunia, paketti naudanpötsiä ja nautasikajauhelihaa odottamassa pääsyään tämän ruuan ainesosiksi.

Tänään teen siis hauvoille noista aineksista, tummasta makaronista ja auringonkukkaöljystä koostuvan sapuskan.

Kissanruokavertailu: "markettimössö" vs. eläinkaupan "kallisruoka"

Vladimirille sen sijaan ostin kokeeksi RC:n annospusseja kokeeksi. Tai no.. Ostin yhden ja sain yhden kaupanpäälle. Molemmat maistuivat kissille oikein hyvin. Hintaa noilla on vaan hurjat 1,35 per pussi ja Vladdis tosiaan vetelee 2 pussillista märkäruokaa päivässä... 0,85:n Gourmet-pusseillakin se on jo 60 euron luokkaa (kuivamuonat mukaanlaskettuna) kuussa, mutta tuossa tulee jo 0,5 e per pussi lisähintaa, eli euro päivässä. Noita syöttämällä Vladdiksen ruokinta maksaisi kuussa noin 90 euroa! Kunhan tästä kohta työelämään pääsee, ei mikään mahdoton summa kuukaudessa satsata kissan hyvinvointiin, jos se todella kannattaa. Opiskelijan kukkarolle 30 euroa käy kyllä aikalailla. Mutta toisaalta, jos noissa ei suuria eroja ilmene ja sen 30 euroa haluaisi investoida eläinten hyvinvointiin, sillä voisi vaikka ryhtyä KKY:lle sterilointikummiksi - summalla kustantaisi kahden romanialaisen katukoiran sterilaation joka kuukausi. Ja kun yksi koira voi teoriassa tuottaa elinaikanaan 67.000 jälkeläistä, niin vuodessa olisi tällä lahjoitussummalla ehkäissyt 1 608 000 ei-toivotun koiran syntymisen kärsimään Romanian kaduille seuraavien 7 vuoden aikana. Aika hurjia lukuja, yksi ainoa suomalainen pystyisi ehkäisemään kuudesosaa maan nykyisestä katukoirapopulaatiosta vastaavan määrän uusia koiria ihan vaan sillä, että syöttää markettimuonaa kissalleen!

Nyt pitää todellakin suorittaa tämä vertailu.

No enivei, minulla on tässä nenäni edessä Royal Canin Institive ja Gourmet - Kaniinia -annospussit nenäni edessä. Hintaeroa on 50 senttiä, ensimmäinen ostettu Mustista ja Mirristä ja toinen S-marketista. Kyseessä siis kissan kerta-ateria.

Ensimmäisenä huomioni kiinnittyy siihen, että RC:n pussissa teksti on isommalla präntillä, sitä jo melkein näkisi mummokin lukea. Pikkupräntithän ovat surullisen kuuluisia siitä, että ihmiset eivät tule kiinnittäneeksi huomiota niihin, vaikka nimenomaan ne kertovat todella kuluttajalle, mitä hän on ostamassa. No, omilla nuorilla silmilläni onneksi näkee vielä jopa Gourmet-pussin pikkuriikkisen tuherruksen. Englannintaitoni on sen sijaan kaukana kiitettävän alapuolella, mutta yritän selviytyä. Varmaan eläinkaupan myyjällä tai jossain nettisivulla saattaa suomenkielinen tuoteseloste olla, mutta leikitäämpä hetki, että ainoa tietolähteeni ovat tuotteet itse.

Liha on kissan ravinnossa tärkein pääasia, joten katsotaampa ensin, mitä siitä sanotaan.

Gourmet: "Koostumus: Lihaa ja eläinperäisiä tuotteita, (josta kaniinia 4%), kasviproteiinitiivisteitä, kalaa ja kalatuotteita." sekä: "Ravintoaineet: Proteiini 14 %, rasva 2,5%"

Pakkauksesta ei selviä, miten iso osa tuosta proteiinista tulee kasviproteiinitiivisteistä. (Muistuttaa mukavasti, miksi teen koirille kotiruokaa, josta tiedän tämän asian ja voin kontrolloida sitä. Tekisin Vladimirillekin, jos se suostuisi syömään raakaa lihaa.)

RC: "Composion: meat and animal derivatives vegetable protein extracts, -" (samaa kuin Gourmeessakin ensin)  "derivatives of vegetable" (tässä kohtaa enkunkieleni tökkää, turvaudun Google Translatoriin: vihannesten johdannaisia) "minerals, various sugars" (näitä ei Gourmet ilmoita sisältävänsä, eli "mineraaleja, erilaisia sokereita") ja "Analyctical Constituents: Protein 12 % - Fat content 3,3"

Kuten Gourmeessa, tässäkään ei kerrota, miten iso osa proteiinista on peräisin eläinkunnan tuotteista. Kalaa tämä tuote ei ilmoita erikseen sisältävänsä, eikä mainitse yhtäkään ruokaan käytetyistä eläimistä lajilta. (No, kala tietty on eläinkuntaan kuuluva myöskin... Jos tuotteessa ei ole kalaa minulla herää kysymys, mistä tuotteen D-vitamiini on peräisin. D-vitamiinin lähteisiinhän ei maaeläinten tai lintujen liha kuulu.)

Proteiinipitoisuus on 2% pienepi kuin Gourmeessa ja rasvaa on 0,8% enemmän kuin Gourmeessa. Vladimir nyt on tietysti aika ruippana (ei ole millään suostunut pulskistumaan kastraation jälkeen!) mutta noin yleensäottaen voisi kuvitella, että aikuiselle sisäkissalle olisi hyväksi paljon proteiinia ja vähemmän rasvaa? Aktiivinen paljon liikkuva kissa tietysti polttaa rasvaa enemmän, kyllähän tuo Fjalle-poikakin vilistelee pitkin kämppää ja mummolan vinttiä ja painii koirien kanssa. Ei ihme, että hoikkana pysyy. XD

Vilkaistaampa sitten lisäaineita. Katsotaan ne selkeyden vuoksi aine kerralllaan.

"Ravitsemukselliset lisäaineet" (Gourmet) vs. "Nutritional additives" (Royal Canin)

A-vitamiini: 1490 ky/kg (Gourmet) - puuttuu / ei ilmoitettu (RC)

D3-vitamiini: 230 ky/kg (Gourmet) - 30 IU/kg (RC) (ky ja IU tarkoittavat samaa asiaa - lähde)

E1 Rauta / Iron: 10 mg/kg (Gourmet) - 3,6 mg/kg (RC)

E2 Jodi / Iodine: 0,3 mg/kg (Gourmet) - 0,1 mg/kg (RC)

E4 Kupari / Copper: 0,9 mg/kg (Gourmet) - 0,7 mg/kg (RC)

E5 Mangaani / Manganese: 2,0 mg/kg (Gourmet) - 1,1 mg/kg (RC)

E6 Sinkki / Zink: 10 mg/kg (Gourmet) - 11 mg/kg (RC)

 

Lisäksi:

RC: "Technological additives: Pentasodium triphospate" (Google Translator: "Teknologiset lisäaineet: Pentanatriumtrifosfaatti triphospate" - kyseessä on lihansäilöntään käytetty säilöntäaine E451, jonka vaikutuksista ei ole olemassa tarkempaa tietoa, lähde)

Gourmet: Ei merkintöjä E-koodeista tai teknologisista lisäaineista tai muustakaan ylimääräisestä.

Eli Gourmet häviää noissa ainoastaan siinä, että siinä on pienemmällä präntillä hivenen epäselvemmin kirjoitettu pakkausseloste ja 1 mg/kg vähemmän sinkkiä. RC taas häviää tälle "markettimössölle" niin pakkausselosteen kielessä, hinnassa kuin ravintosisällössäkin kaikkia muita aineita, paitsi tuota sinkkiä lukuunottamatta. Lisäksi Gourmeessa ei ainakaan mainita olevan epämääräisiä säilöntäaineita.

 

Tämän vertailun suorittaminen oli hyvin mielenkiintoista. Toki, jos eläinkauppojen ja markettien eläintenruuista tehtäisiin yleinen vertailu, jossa olisivat mukana kaikenmaailman X-trat ja sateenkaari-Latzit, niin eläinkaupparuuat luultavasti voittaisivat vertailun.

Vahvisti kuitenkin omia epäilyksiäni sen suhteen, että parhaan hintalaatusuhteen löytää tutustumalla kunnolla eri tuotevaihtoehtoihin ja varmimmin se paras vaihtoehto löytyy päivittäistavarakaupan puolelta sieltä laadukkaammasta päästä. Toki esim. tiettyjä tölkkiruokia saa melkein 2 400g tölkkiä yhden Gourmet-pussin hinnalla (Saksan Aldissa halvin kissanruoka vain 35 senttiä per 400g tölkki) ja voin joku päivä tehdä tänne vertailun näistä halpisruuistakin ihan uteliaisuuden vuoksi. Itse jo periaatesyistä jätän suosiolla kauppaan esim. raksut, joihin on lisätty väriaineita. Mitä se kissa tai koira niillä tekee? En itsekään kyllä iloitse siitä, jos ihan näen eläinteni syömästä ruuasta, että siihen on pumpattu turhia epäterveellisiä lisäaineita!

Tässä vertailussa tulee myös osaltaan vahvistettua sitä fiilistäni, että eläinkauppojen ruuat eivät ole kalliita laadun takia, vaan siksi, että kyseessä on erikoisliike. Päivittäistavarakaupat pystyvät yleisesti ottaen myymään eri kategorioiden tuotteita edullisesti, koska niiden koko elanto ei riipu yhdestä spesifioituneesta tuoteryhmästä. Ei sillä, ettäkö minulla olisi mitään eläinkauppoja vastaan. Muistutan vaan kanssakuluttajia siitä, ettei raha ole aina se, millä saa parasta. Joskus kannattaa myös perehtyä tuotteiden eroihin, tehdä vertailuja. Ja siinä mielessä kauppojen ruuat tuskin ovat yksinomaan huonoja, että niissä myydään se ihmistenkin ruoka, jota parempilaatuista saa varmaan hakea...

Tämän vertailun myötä syötän itse mieluummin kissalleni Gourmetia kuin RC:tä, koska siinä on enemmän proteiinia ja hivenaineita, pakkaus on suomenkielisenä minua kohtaan kuluttajaystävällisempi (saan päänsäryn, jos pitää alkaa tavaamaan tieteellistä englantia, enkä haluaisi joutua lukemaan tuoteselosteita sanakirja kädessä), tuotteen saa kätevästi ostettua muiden ruokaostosten yhteydessä ja siinä ei tiettävästi ole outoja säilöntäaineita, joiden terveydellisiä vaikutuksia ei tunneta.

Niin ja säästyy kuussa 30 euroa, voin lahjoittaa rahat hyväntekeväisyyteen. Tai ostaa 3 sikspackkia Kurko-lonkeroa, hah hah. XD Ja kissani syö silti laadukkaammin kuin jos söisi tuota kalliimpaa sapuskaa!

Niin ja Vladimir tosiaan on pienehkö kisu, painaa sellaiset kolmisen kiloa (3,1 kg taisi olla, kun joskus ennen Rokan tuloa kävin ottamassa herralle loishäädön eläinlääkärissä), Fjallukkaa isommat kissathan syövät vielä useamman annospussin, kahden sijaan voisi olla 3 tai jopa neljä, jolloin hintaero olisi 1,5-2 euroa päivää kohti! Kuukaudessa 45-60 euroa! Vuodessa 540 - 720 euroa. Sillä saisi steriloitua aika monta katukoiraa tai löytökissaa. Tai ostettua tosi monta tölkkiä lonkeroa.

Ja voihan sitä tehdä fifti-fifti: lahjoittaa vaikka vain yhden koiran steriloinnin kuukaudessa (vuodessa kustantaisi 12 x 67.000 ei-toivotun koiran syntymän seuraavan 7 vuoden aikana) ja käyttää toiset 15 euroa omasta elämästä nauttimiseen, osta hyvän kirjan, herkullista ruokaa tai vaikka niitä virvokkeita. XD