Aina välistä kuulee varoitteluja, että tämä tai tuo ruoka-aine olisi vaarallista koiralle. Näitä ei kannata ohittaa olankohautuksella, sillä jotkut ihmisille ihan turvalliset jutut voivat oikeasti tappaa koiran. Esimerkkinä nyt vaikka tumma suklaa ja xylitoli, joihin lemmikkikoirien tiedetään menehtyneen. Ja kypsät luut, jotka sälöytyessään koiran elimistössä voivat puhkoa suolen.

Välillä kuulee kuitenkin varoiteltavan syöttämästä mitä ihmeellisimpiä asioita - kuten koiranruokaa - ja mietin tuossa hiljan, että jos alkaisin kaikkia kieltoja kuuntelemaan, Dingo ja Rokka kuolisivat nälkään, kun en uskaltaisi syöttää niille yhtikäs mitään. Raaka liha, kypsä liha, luut, sisäelimet, kananmuna, kala, vihannekset, puuro, riisi, makaroni, valkosipuli, sipuli, pinaatti, teollinen koiranruoka, ihmisten ruuan tähteet, herkut... kaikista noista olen kuullut enemmän tai vähemmän aiheellisia varoitteluja.

Muunmuassa yksi tämän blogin resepti nostatti taannoin pikkukohun, kun siellä oli satunnaisesti yhtenä ainesosana pinaatti... Otettuani selvää pinaatin vaaroista sain tietää, että siinä on vähän oksaalihappoa, eli jos syöttäisi sitä jatkuvasti tai kerralla hyvin ison määrän, se todella olisi vaarallista. Sinänsä siis ihan asiallinen huomio, muttei mikään koira kuole siihen, että saa kerran elämässään pienen määrän oksaalihappoa elimistöönsä. Katiskan Oksaalihappo-artikkelin luettuani en toisaalta näkisi pinaatin säännöllisessä koiranruokakäytössä mitään järkeä. Pinaattia käytetään raudan lähteenä ja artikkelin mukaan se vaikeuttaa raudan imeytymistä. Eli ainakin itse jätin sen sellaiseksi yhden kerran kokeiluksi.

016-normal.jpg

"Omnomnom, pallo on ainakin hyvä välipala.." tuuma Dingo. :D

Sipulista ja valkosipulista on viime aikoina puhuttu paljon mm. Facebookissa. Näissä keskusteluissa itseäni yleensä häiritsee se, ettei monella puolesta tai vastaan sanovalla tunnu olevan tietoon perustuvaa pohjaa omalle mielipiteelleen ja ei osata sanoa, mikä esimerkiksi siinä sipulissa nyt sitten on niin vaarallista. Joku tiesi linkata keskusteluun tämän, mistä selviää, että jos koiralle syöttää jatkuvasti valtavat määrät sipulia tai valkosipulia, niiden sisältämä tiosulfaatti voi alkaa aiheuttaa anemiaa tuhotessaan punasoluja. Toisaalta myös Katiskassa oli pohdittu tätäkin aihetta ja tuumattu, että sipulia pitäisi syöttää ihan älyttömät määrät päästäkseen vaaralliselle tasolle.

Sivumennen sanoen, kummassakin viitataan eri kokeeseen, missä on syötetty ryhmälle koiria luonnottoman iso määrä toisessa valkosipuliuutetta ja toisessa ruokasipulia ja saatu aikaan terveysvaikutuksia. Minusta tuo kertoo lähinnä siitä, millaisen julman eläinkoekäytön kohteena koirat ovat ihmisen typeryyden takia. Totta kai mikä tahansa on haitallista, jos sitä syö liikaa. (Jossei muuten niin siksi, että ravinnosta tulee liian yksipuolista.)

Mitä haluan tällä kirjoituksella sanoa, niin tutkikaa ihmiset asioiden taustoja, ennen kuin uskotte sokeasti jotain, mitä netissä tai kasvotusten teille joku koiranruokinnasta väittää. Myöskään kirjoja ei kannata sokeasti uskoa, ihmisten kirjoittamiahan nekin ovat! Aina kannattaa olla kriittinen ja selvittää väitteen tausta.

Tuoreimpana esimerkkinä oli tämän kirjoituksen tekoon innoittanut Jokisuun hännänheiluttajien blogissa ilmestynyt teksti maksalaatikon haitoista. Siteeraan itseäni Facebookista: "Jotenkin ei vakuuttanut, kun noita viinirypäleiden haitallisia ainesosia ei kerran tiedetä niin millä perusteella niitä on rusinoissa enemmän? Ja rusinaton maksalaatikkokin voi olla siirapin vuoksi haitallista hampaille ja on rasvaista? Ei muuta? Ei pääse kyllä maksalaatikko suklaan kanssa samalle viivalle, vaikkei se kypsennettynä mössönä ehkä mikään ideaali koiran ruokavalion perusta olekaan, tuskin siitä synttärikakkukäytössä mitään haittaa on!" Eli jälleen kerran tämä kohtuus kaikessa. Maksalaatikkoa ei kannata jatkuvasti pitää koiran pääruokana ja jos joskus tarjoaa herkkuna, kannattaa ostaa rusinatonta.

ruoka016-normal.jpg

"Eikö sen lihan oisi voinu laittaa raakana kakun sisään?"

Raaka liha on ehkä hauskin, mihin olen viime aikoina moneen kertaan eri ihmisten taholta törmännyt. Olen kuulemma vastuuton, kun en kypsennä koirilleni niiden syömää lihaa. Koiran elimistö käsittelee lihan hyvin nimenomaa raakana. Kypsentäminen tuhoaa lihatuotteiden ja sisäelinten sisältämiä koiralle tärkeitä a- ja b-vitamiineja (lähde).

Eräs raakaan lihaan liitettävä riski on salmonella. Jälleen kerran suosittelen lukemaan Katiskan artikkelin aiheesta ja siteeraan sieltä loppupuolelta omasta mielestäni kiinnostavan pätkän: "Vaikka raakaruokintaa “syyllistetäänkin” salmonellan puitteissa, niin siitäkään ei päästä yli eikä ympäri, että salmonellaa on löydetty – silloin harvoin kun löydetään – nimenomaan teollisista tuotteista." Raakatuotteiden valvonta on Suomessa niin huippuluokkaa, että riski jää hyvin pieneksi. Lisäksi kannattaa muistaa, että koiralla on hyvin lyhyt suolisto, joten raakatuotteiden mahdolliset bakteerit eivät ehdi lisääntyä siellä samalla tapaa kuin esimerkiksi ihmisellä.

luu_virikkeellistys-normal.jpg

On tietty allergisia ja herkkävatsaisia koiria, joille raaka liha ei sovi. Tällöin näkisin, että liian pitkälle viety jalostus ja jossain määrin myös koirien elintaso-ongelmat ovat pilanneet näiden eläinparkojen suvun alkuperäisen fysiologian. Kumpa ihmiset suosisivat koiraa valitessaan alkuperäisiä vähän jalostettuja koiria (hmm, rescueseropit? alkukantaiset rodut?) ja pahiten päin mäntyä jalostettujen rotujen yksilöt joutaisi minusta steriloida ennemmin kuin teettää lisää entistä huonompaan jamaan meneviä koiria samalla, kun noita kodittomiakin olisi paljon kotimaassa ja maailmalla. En sano, etteikö näitä ruuansulatus- ja muita ongelmia olisi sekarotuisillakin - koirahan on aina rotujensa coctail hyvässä ja pahassa. Toivoisin kuitenkin, että ihmiset toimisivat asiassa vastuullisesti, eikä superherkkävatsaisia koiria käytettäisi jalostukseen tai hommattaisi uutta samanrotuista pentua, jos edellisellä koiralla tämmöiseen taipumusta oli...

Teollisista ruuista tulin itsekin välillä vaahdonneeksi - ennen tätä "heräämistäni" vaahtosin muuten kalliista ruuista ja kehotin kavereitakin ostamaan aina eläimilleen halvinta mössöä, mitä löytyy.. Niin ne ihmisen mielipiteet voivat muuttua uuden tiedon myötä - itsekritiikki ei ole koskaan pahasta! :D Teolliset ruuat tökkivät, koska niissä on lisäaineita. Lisäksi ainesosien alkuperä ja itse ainesosatkin ovat usein hyvin epämääräisiä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö koira voisi syödä niitä ja voida hyvin. Pakkausselosteet kertovat omaa kieltään, mutteivat toki kaikkea. Teollisessakaan ei kannata tuijottaa hintalappua suuntaan tai toiseen. Ei pidä unohtaa takavuosien tapausta, jossa eläinkaupan koiranruoka koitui koiran kohtaloksi. Alkuperäinen koiran omistajan kirjoittama artikkeli on poistettu, mutta siihen viittaavia artikkeleita löytyy kyllä netistä - esim. tämä. Normaalisti teollisten ruokien ainesosat ovat kuitenkin ihan turvallisia. Tosin aina on olemassa pieni riski, että joku muu on tehnyt virheen tai tahallista vilppiä, jossei itse valmista ruokaansa alusta saakka.

Normaali koira on hyvin sopeutuvainen eläin ja tulee toimeen monenmoisilla ruokavalioilla. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö laadukkaaseen ja turvalliseen ravintoon panostaminen pitäisi koiraa terveempänä ja toisi sille lisää elinvuosia yhdessä muun hyvän hoidon kanssa. Oma tämänhetkinen näkemykseni on, että lihapainotteisuus ja monipuolisuus on kaiken a ja o. Kun koira pennusta saakka tottuu muutoksiin ja monenlaisiin ruokiin, mutta saa pääasiallisesta ravinnosta kaiken tarvitsemansa, sillä on hyvät edellytykset syödä ja voida hyvin myös aikuisiällä ja vanhetessaan.