Kun lukee jatkuvasti julmuuksista ja saastuttamisesta, johon lajitoverimme ja me itse syyllistymme, lienee luonnollista kokea siitä suuttumusta ja turhautumista. Aika ajoin nettipalstoja - esim. ylläpitämääni Facebookin Eläinsuojelu-ryhmää seuratessa törmää toisinaan hyvinkin ihmisvihaisiin kommentteihin.

Mutta eikös ihminenkin ole eläin?

jellona.jpgTätä kysymystä minulla on tapana esittää jonkun toivoessa eläinrääkkääjälle samaa kohtaloa. Nyt viimeisimpänä ryhmään linkattiin uutinen salametsästäjän joutumisesta leijonien hampaisiin, mikä sai aikaan hurrauksia. Kaiken sen turhautumisen jälkeen, mitä uhanalaisten lajien tappaminen rahankiilto silmissä on herättänyt, ryömi ivan virne kieltämättä omallekin naamalleni. Vaan sen jälkeen tartuin kukkahattuni nyöreihin ja vedin niitä kireämmälle. Onko ihmisen kuolemalle naureskeleminen todella eläinsuojeluhengen mukaista?

Lukiessani uutista kiinnitin huomiota sivumainintaan, että myös metsästäjien koirat saivat surmansa leijonien hampaissa. Tämä ei enää naurattanut kyseisen keskustelun kommentoijiakaan. Itse varmaan olisin eläinystävänä uutisoinut tuon otsikolla "Kaksi koiraa menehtyi omistajiensa typerissä salametsästyspuuhissa ja yksi salametsästäjäkin kuoli - leijonat säästyivät hengissä" ihan lajien tasa-arvon hengessä. Koirat ja leijonat olivat tilanteeseen nähden ihmisen viattomia uhreja. Ihmiset ovat keksineet, että olisi jotenkin siistiä tappaa leijonia.

Mielestäni jokaisen eläinsuojelun tai eläinoikeuksien parissa toimivan olisi syytä miettiä tätä ihmisen arvottamista toisiin lajeihin nähden: kuuluuko ihminen sille jalustalle, jolle perinteisesti ajatellaan? Entä, jos hänet pudotetaan tältä jalustaltaan, pitääkö ihmistä varten oikein erikseen kaivaa monttu, jossa ihminen on kaikkein alimmassa kastissa yksinkertaisimmankin ötökän alapuolella? Vai voisiko ihmisen tyytyä pudottamaan muiden lajien joukkoon, samalle tasolle, vikoineen ja heikkouksineen?

Hyvä eläinsuojelu kulkee kädessä myös ihmisten hyvinvoinnin ja edun turvaamisen kanssa. Hyvänä esimerkkinä eläinsuojelujärjestöjen toteuttamat kulkukoirien rokotuskampanjat, jotka turvaavat samalla myös alueen ihmisiä rabieksen kaltaisilta taudeilta. Asenne koiria kohtaan ja niiden kohtelu paranee, kun ne eivät aiheuta enää uhkaa ihmisille. Sama koskee kaikkea eläinten kaltoinkohtelua.

Viime päivinä on kohuttu MOT:n esittämistä hirvittävistä videoista suomalaisteurastamoilla (katso ohjelma Yle Areenasta - tutustu materiaaliin Oikeutta Eläimille -järjestön sivuilla) ja nettikeskusteluissa on tupattu välistä syyllistämään pelkästään videolla näkyviä teurastamoiden työntekijöitä suurinpiirtein "päät pölkylle" -hengessä. Siteeraan omaa kommenttiani työntekijöiden toiminnasta eräässä keskustelussa:

bull.jpg"Onhan se sairasta, mutta vastuu on myös työoloista päättävällä firman johdolla, jonka tehtävä olisi huolehtia, että paikanpäällä on nykytietoon perustuvat tarvittavat puitteet eläinten ajamiseen lajityypillistä käyttäytymistä hyödyntäen (kuten asiantuntija MOT:ssa sanoi) ja esim. telineet, jotka estävät nautaa tempomasta päätään tainnutuksen takana ja helpottavat osumista.

Teurastamoiden johdon pitäisi mielestäni myös valvoa aktiivisemmin esim. valvontakameroin, mitä teurastamossa tapahtuu, huolehtia siitä, että henkilökunta on tarpeeksi koulutettua ja osaa hoitaa työnsä asiallisesti, jne.

Tuskin nuo työntekijätkään tuolla voivat kovin hyvin. Sen näkee monessa kohtaa kiukkuisesta toiminnasta. Tämä stressi sitten purkautuu agressiona viattomiin eläimiin.

Myös videossa, jossa hoitaja hakkaa sikoja sontakolalla, koska nämä purevat häntää, näen psykologisessa mielessä hoitajan stressaantuneen työympäristöstään siinä kuin siatkin ja sontakolalla hakkaaminen on saman ympäristön aiheuttamaa häiriökäytöstä kuin hännänpurentakin.

Mielestäni mennään metsään aika pahasti, jos syy vieritetään pelkästään osaamattomien työntekijöiden niskaan. Kyllä yritysten johtokin täytyy saada vastuuseen, jotta jatkossa järjestetään modernimmat työolot, parempi valvonta ja koulutetaan henkilökunta paremmin."

Tällainen syntipukkien metsästäminen on eräs eläinsuojelussa ilmenevä ihmisvihan muoto. Mielestäni pitäisi ennen kaikkea puuttua ennaltaehkäisevästi syihin, jotka johtavat tilanteisiin, joissa eläimiä kaltoinkohdellaan. Tämä vaatisi tässä tapauksessa selkärankaa teurastamojen omistajilta ja lihataloilta, sekä poliittista tahtoa uusia tehotuotantoa tukevaa järjestelmää.

Ihmisiä ei saada laajoihin talkoisiin eläinten puolesta valitsemalla muutama henkilö, joita syyllistetään tapahtuneesta siinä kohtaa, kun se on jo tapahtunut. Tällöin tulee illuusio, että ongelma korjaantuu, kunhan syntipukit saavat potkut tai muun rangaistuksen.

Ennemmin pitäisi kysyä, minkä yhteiskunnassamme tulisi muuttua, jottei yksikään sika tuntisi tarvetta purra karsinakaverin häntää, ettei yksikään työntekijä ryhtyisi hakkaamaan sikaa sontakolalla. Ettei yksikään teurastamon työntekijä tyrisi MOT:ssa nähdyllä järkyttävällä tavalla. Ettei kellekään tulisi tarvetta salametsästää Afrikan uhanalaisia eläimiä. Tai pahoinpidellä lemmikkiään.

Käsityksemme paitsi eläimistä, myös ihmisistä tulisi muuttua. Mikäli eläinsuojeluväki itsekin syyllistyy katkeraan ihmisvihaan, sillä ei pitkälle pötkitä. 

Ihmisten käyttäytymiseen turhautuminen ei saisi laskea ihmisen arvoa silmissämme sen enempää kuin minkään muunkaan eläimen sopimaton käytös. Sikaa ei saa hakata sontakolalla, mutta ei saa ihmistäkään.

Ihmisellä toki on edellytykset ymmärtämään tekojensa seuraukset ja meidän kanssaihmisten tehtävä onkin saada aikaan tuo ymmärrys - ei rankaista sen puuttumisesta.

Ihmisvihalla emme edistä eläinsuojelua!

gorilla.jpg

Loppuun symppis gorilla muistuttamaan ainakin kaikkia evoluutioteoriaan uskovia, ettemme ole niin kaukana muista nisäkkäistä kuin välillä halutaan uskoa nostamalla ihminen jalustalle tai tunkemalla se kuoppaan.

Annetaan ihmisen seistä siellä maan pinnalla samalla tasolla leijonien, gorillojen, possujen, kastematojen ja kaikkien muidenkin lajien kanssa.

Jokainen elävä yksilö ansaitsee osakseen välittämistä, ymmärrystä ja hyvää kohtelua - myös ihminen!

 

Artikkelin kuvat luvallisesti täältä.