Lisäilin tuossa linkkejä blogin linkkilistan koirien ruokintaosioon, kun Googlen kautta tietoa etsiessäni törmäsin moneen hyvältä vaikuttavaan artikkeliin. Kerrassan mainiota, että yksityiset ihmiset näkevät vaivaa ja kirjoittavat omien kokemustensa ja näkemysten perusteella täysin puolueettomia artikkeleja siitä, millaiset ruokintatavat heidän mielestään ovat todella koirille hyväksi. Viralliset opit kun turhan usein tulevat tahoilta, jotka itse myyvät tuotteitaan. Totta kai viljaa ja väriaineita tuotteensa täyteen pumppaavat merkitkin väittävät tuotteidensa olevan parasta mahdollista ravintoa lemmikeille. Ihmisten oma kriittinen ajattelu tässä asiassa on ihan tervetullutta.

Surullisen harva lemmikinomistaja kyseenalaistaa, mitä mömmöä eläimelleen syöttää. Oikeanlainen ravinto on kuitenkin sellainen hyvinvoinnin peruspilari, etten itse ainaaan voisi katsoa peiliin, jos täysin sivuuttaisin sen vastuullani olevien elävien olentojen suhteen. Toivon totisesti, että onnistun omalta osaltani vaikuttamaan muihin lemmikinomistajiin edes sen verran, että he edes miettivät asiaa, jos eivät ole sitä tehneet. En sano, että se kotiruokinta olisi ainoa oikea tapa ruokkia koiraa. Omasta mielestäni se on paras, koska on monipuolinen, sisältää tarpeeksi kaikkea tarpeellista, eikä pahemmin mitään turhaa.

Pistin tuossa hetki sitten sähköpostia Mustin & Mirrin uudesta upeasta Maukas-raakapakastevalikoimasta. Kyseessä on ainakin minun makuuni erittäin mukava tuoteryhmä, joka on oikeastikin toiminut hyvänä osana kotiruokia tehdessä. Esitin toiveen, että he analysoisivat, paljonko heidän myymänsä lihatuotteet sisältävät lisäravintoaineita (esim. maksassa on luonnostaan paljon A-vitamiinia ja hyvä määrä B-ryhmän vitamiineja, mutta säilöntä ja pakastaminen voivat vähentää niiden määrää) ja merkitsisivät ne pakkauksiin, koska tämä helpottaisi kotiruokavalion suunnittelua.

Myönnän, että suhtaudun edelleen melko vainoharhaisesti ruokiin, jotka on tarkoitettu nimenomaan lemmikkien, ei ihmisten, ravinnoksi. Onko niissä varmasti huolehdittu laatukriteereistä, jos ajatellaan, etteivät ne päädy ihmisten suuhun? Yhden koiran sairastuminen ravinnon vuoksi (jos sitä edes osataan siihen yhdistää) ei ole mitään verrattuna negatiiviseen julkisuuteen, jonka ruoantuottaja saisi osakseen aiheuttaessaan ihmisen vakavan sairastumisen tai jopa kuoleman. Tämän vuoksi epäilen usein, että ihmisten ravinnoksi tarkoitettun ruuan laatuun kiinnitetään tarempaa huomiota. Se puolestaan aiheuttaa minulla ostokäyttäytymistä sen suuntaan, että väkisinkin monet koirieni ravinnonlähteet ovat peräisin ihmisille tarkoitetuista tuotteista. Ei koirille sitä paitsi edes myydä esim. tuoretta jauhettua maksaa ja silakkafileitä. Lähes kaikki koirien lihatuotteet on joko pakastettu, kuivattu tai pumpattu tölkkihyytelöksi.

Ajattelivatpa muut ihmiset eläimistä mitä hyvänsä, minulle koirani ja kissani ovat aivan yhtä arvokkaita kuin ihmisetkin - tarkkaan ottaen ne ovat omina perheenjäseninä tärkeämpiä kuin vieraat ihmiset ihan samalla tavalla kuin vaikka veljeni on minulle tärkeämpi kuin joku ventovieras tyyppi. Koen olevani eläinteni hyvinvoinnista vastuussa samalla tavalla kuin äiti on vastuussa lastensa hyvinvoinnista. Tämän vuoksi ne syövät varsin usein paljon laadukkaammin ja terveellisemmin kuin mitä itse syön. Minä nyt joka tapauksessa elän vuosikymmeniä pidempään, vaikka eläisin suunnilleen pelkällä Lidlin pakastepizzalla, jos ei tule mitään tapaturmia, mutta jos lemmikit saavat parikin vuotta lisää elinaikaa laadukkaamman ravinnon ansiosta, se on niille suhteellisesti paljon pidempi aika.

Sitä paitsi koirien kotiherkkuja kokatessa tulee aika usein kaikenlaisia ravintorikkaita jämiä, mitä itse syön. Joskus olen esim. heittänyt loput noiden hedelmäsoseesta oman hedelmärahkani ainesosiksi.