Rokka pääsee sittenkin hoivaamaan pienokaisia! Ei tosin omiaan, vaan toimimme tulevat kuukaudet eläinsuojeluyhdistyksen kautta kotia etsivän emokissan ja sen pentujen sijaisperheenä. Kissanpentujen on parempi syntyä kodinomaiseen ympäristöön kuin löytöeläintaloon.

Kisumammalle - jonka päätimme nimetä Ziraksi Leijonakuningas-kakkosen kovismuorin mukaan, vaikka hän onkin huomattavasti kiltimpi luonteeltaan (vaan ei nimi kissaa pahenna? :D ) - on talossa varattu ihan oma huone niin saa olla rauhassa koirilta.

Zira1-normal.jpg

Yarrahin kissanruoka maistui Ziralle. (Ostin sitä violettikantista, mikä vaikutti pakkausselosteen perusteella paremmalta. Pääasiassa pyrin pitämään ruokinnan painon raa'assa lihassa ja myös pentunappulaa on tarjolla. Sain Mustissa ja Mirrissä myyjältä hyviä neuvoja, kun hain lihoja ja nappuja sieltä.)

Muori on hyvin herttainen ja siliteltävä otus, tykkää rapsutuksista ja tulee kehräten puskemaan, eikä edes ole kovin nirso. Ainoastaan eläinkaupasta ostamani pentunappulat eivät ole oikein kelvanneet, kun on ollut tarjolla raakaa lihaa ja sydäntä ja välistä ihan märkäruokaa.. Olen pyrkinyt antamaan ruokaa useamman kerran päivässä kissalle sopivina annoksina - tottahan sitä nyt odottavan emon ruokahalu on moninkertainen normaaliin verrattuna. Olettaisin, että pennut tulevat maailmaan viikon - kahden sisällä, sen verran pyöreänä on kisun masu.. Ja samaa arveltiin kissakodillakin

Zira2-normal.jpg

Zira on melko pienikokoinen ja ikääkin sillä kuulemma on lähemmäs 10 vuotta. Se siis tosiaan otettiin kiinni sen tultua tiineeksi ja näiden pentujen jälkeen rouva steriloidaan. Pennut eivät tiettävästi ole Ziran ensimmäiset, sillä se on elellyt ulkokissana pidemmän aikaa.

Zira_Jolteon-normal.jpg

Yritin ensimmäisenä päivänä olla kauheasti räpsimällä kameralla, kun Ziralla muutenkin oli jännää totuella elämään uudessa paikassa, jossa on kaikenlisäksi koira. Kävi kuitenkin niin, että kun kuvasin ostamaani Jolteon-pehmoa Ziran huoneen edustalla muori päätti köpötellä mukaan kuvaan. Vähän tällainen "Jes!! Uusi Pokémon-pehmo!! Niin juu ja tulihan meille tuo elävä eläinkin tuossa taustalla.." -kuva.. ^^'

pphuht4-normal.jpg

Käväistiin tuossa Rokan kanssa rannassa aamulenkinomaisesti. Tytöllä oli jännää, kun etsi myyrien jälkiä ja seuraili vesilintuja. Malttoi pitää saalistusviettinsä kurissa tänään, mutta kyllä sitä taas kovaa kyytiä lähestyy se aika, kun tyttö on visusti kiinni. (Mistä saatiin esimakua nyt, kun oli juoksut päällä. Ei pahemmin uskaltanut irti laskea esim. tärppipäivinä.) Metsästyslakiahan en riko vaikka omalla tontilla irti pidänkin vielä 1.3. jälkeen - etenkin kun tuo oli myös välittömästi kytkettävissä. (Tosin ei olisi ollut mitään, millä kytkeä, kun jätin hihnan sisälle. :D) Tosin tässä rupeaa varmaan olemaan linnuilla pian poikaset jne. niin parempi pitää tää peto varmaan kiinni myös omalla tontilla.

pphuht1-normal.jpg

Roksu nauttii vapauden huumasta!

Noita liikekuvia on vaikea ikuistaa tarkkana, mutta on näissä jotain tunnetta sumeanakin. :D

pphuht2-normal.jpg

Pieni haastepala tähän väliin: löydätkö koiran kuvasta? :D

Huuuu, jännittää kovasti, miten hyvin onnistun auttamaan kissanpentuja niiden elämän alkutaipaleella. Vastuu on iso. Olen pyrkinyt hankkimaan mahd. paljon tietoa (mm. Kissaliiton sivuilla oli hyvä opas) ja kysellyt kokeneemmilta kissaihmisiltä asioita.. Otan edelleen mielelläni neuvoja vastaan! :) Pitää myös tässä käväistä kirjastossa tutkimassa sopivaa kirjallisuutta, mutta todettuani viime aikoina vanhat koirakirjat joko itsestäänselvyyksiä jaaritteleviksi tai vähintäänkin arveluttavia väitteitä esittäviksi, olen vähän skeptinen... Hyvää tietoa sisältäviä kissanpentujen kasvatukseen liittyviä oppaita saa siis myös suositella! ;)

pphuht3-normal.jpg

Eräs tavoitteeni on totuttaa pennut pienestä saakka - kun alkavat liikkua pesän ulkopuolella ja tutkia paikkoja - koiriin niin, että niiden on helppo kasvettuaan muuttaa myös koiralliseen perheeseen. Edellyttäen toki, että perheen koirat ovat kissoihin tottuneita tai perhe osaa totuttaa koiransa kisuun ja asettaa sille rajat, ettei kissaa saa riepotella tms. Rokkaan ja Dingoon kyllä luotan kissojen suhteen, kun ovat tottuneet Ellin ja Vladimirin kanssa olemaan. Nytkin Ziran tullessa Rokka oli mainio - Zira pelkäsi Rokkaa tämän lähestyessä ja sähisi, Rokka kääntyi siihen sivuttain ja meni maahan ja oli siinä rauhallisesti, hösläämättä. Pikku hiljaa Zirakin rentoutui ja ensimmäisen illan loikoili tv-tason takana tätä outoa otusta tarkkaillen. Pyrin siihen, että Zira olisi hyvin tottunut Rokkaan ennen pentujen tuloa, ettei se sitten pentuen kasvaessa hätäänny, jos pennut ja koirat ovat keskenään tekemisissä. Toki nämä tilanteet tulevat olemaan valvottuja ja ensimmäiset viikot kissat ovat omassa huoneessan, jonne Rokalla ja Dingolla ei ole asiaa. Ajatuksena juurikin sosiaalistaa pentuja pienin askelin niiden kasvaessa.

pphuht6-normal.jpg

Rokalla tosiaan juoksut tässä loppumassa (siksi Dingo loistaa kuvissa poissaolollaan, kun on ollut isäni luona hoidossa) ja veikkaisin, että nuo kissanpennut tulevat osumaan aikalailla samoihin aikoihin sen valeraskauden kanssa. Rokan valeraskaudet eivät tähän mennessä ole olleet mitään pahoja - lähinnä sellaista pesäntekoa ja lelujen hoivaamista ja niiden puolustamista Dingolta. Täytyy toivoa, ettei Rokka yritä omia Ziran pentuja. Kissanpennut saattavat toki pahentaa tätä jonkun verran. Toisaalta voisi ajatella, että Rokka pääsee purkamaan hoivaamisen tarvettaan saadessaan olla pikkukisujen kanssa aina välistä.

pphuht5-normal.jpg

On kyllä hyvä, että Rokka on pennusta saakka ollut Vladimirin kanssa (Vladde on tosiaan edelleen äitini luona Ellin kaverina) niin se ei pidä kissoja saaliseläiminä. Kissoihin tottumaton metsästysviettinen huskymix + kissanpennut kuulostaisi aika hasardilta yhdistelmältä. Toki se saattaa rynnätä perään, jos kissa säntää pakoon, muttei käy kiinni tms. Jahtaaminen ei tietty sekään ole toivottavaa, onhan se kissasta pelottavaa. Onneksi Zira ei lähde pakoon, vaan jää paikalleen puolustusasemiin - samoin Elli yleensä - ja tätä elettä Rokka kunnioittaa ja pysyy loitolla. (Olen sen siihen opettanut, ettei tuu kynttä.) Lähinnä tuota säntäilyä harrastaa Vladimir, joka välillä ihan tylsyyttäänkin tuntuu härnäävän koiria ja aiheuttaa hirveän sekamelskan, kun ollaan porukoilla käymässä ja houkuttelee Dingon ja Rokan rymisemään perässään. :D Pitää siis pitää silmällä, ettei pikkukisujen kanssa tule tuollaisia tilanteita eli olla aina itse läsnä, kun on pikkukisua ja koiria samassa huoneessa.

pphuht7-normal.jpg

Ajattelin nyt myös korjata sen virheen, minkä tein Vladimirin kanssa ja totutan pennut pienestä pitäen syömään monenlaisia raakatuotteita. (Vladdelle syötin Halpa-Hallista ostamiani sateenkaariraksuja, kun pidin tietämättömyyttäni kalliimpia ruokia pelkkänä rahastuksena. Älyttyäni, että ruokintatavoissa on laadullisesti VÄHÄSEN eroa Vladdis oli jo tottunut teolliseen murkinaan eikä oppinut koskaan syömään raakaa lihaa.. Porukat ruokkivat sitä tätä nykyä Gourmet:lla.) Asiaa auttaa, että Zirakin on syönyt mielellään rasvaista naudanlihaa, jauhelihaa ja sydäntä, mitä olen tässä ehtinyt sille tarjota. :D Ja Rokka ja Dingo saavat vetää naamaansa kaiken, mikä ei kissoille kelpaa, niin ei mene mitään roskiin. XD

Haaveenani olisi löytää sitten kesällä pennuille kodit, jotka ovat valmiita raakaruokkimaan ne. Onhan kissa kuitenkin vielä enempi lihansyöjä kuin koira. Toki, jos on muuten ihanteellinen koti, mutta syöttää laadukasta nappua tai kosteaa teollista niin tuskin siinä kohtaa rupean niuhottamaan. Pääasia, että pääsevät sisäkisuiksi ja ulkoilevat ainoastaan valjaissa, tarhassa tai verkotetulla/lasitetulla parvekkeella ja koti suhtautuu vastuullisesti nuoreen eläimeen ja kantaa siitä vastuun koko sen elämän ajan. Ziran pennut eivät tule olemaan mitään ilmaiseksi jaettavia maatiaisia, vaan eläinsuojeluyhdistys perii niistä 120 euroa. Se ehkä jo karsii kevytmielisimmät kesäkissan etsijät. Minullehan ei tästä jää kuin hyvä mieli. Toki yhdistys maksaa kissojen eläinlääkärireissut. Saisin myös halutessani hiekkaa ja ruokaa, mutta olen nyt ainakin toistaiseksi ostanut ne itse niin voin vähän valikoida laadun suhteen. :)

Noh, pyrin tekemään kaikkeni, että Ziralla ja sen pennuilla olisi mahdollisimman hyvä elämä.

Loppuun vielä kuvasarja Rokasta kiitämässä pellolla tänään:

pphuht8-normal.jpg

pphuht9-normal.jpg

pphuht10-normal.jpg