Tällainen kenties syvällisempi kysymys: Onko ihminen mielestänne eläin, osa eläinkuntaa? Onko ihmisellä ja (muilla) eläimillä jokin oleellinen ero ja jos on niin mikä? Tuleeko eläinsuojelijan suojella myös ihmisiä ja puolustetaanko eläinten oikeuksia puolustettaessa muiden lajien joukossa ihmistenkin oikeuksia?

Minusta on aina ollut ihan luonnollista, että ihminen on yksi eläinlaji muiden joukossa. Onhan ihminen biologisesti ajateltuna selkärankainen, nisäkäs, kädellinen.. Eivät ihmiset kivikuntaan tai sienikuntaankaan kuulu, kyllä se ihminenkin ihan eläin on.

Minusta meitä ei erota muista eläimistä loppupeleissä muu kuin se, että olemme itse omaa lajiamme ja muodostamme yhteisön, jonka edun puolustaminen on oman edun kannalta järkevää. Itse lasken tuohon yhteisöön kuuluviksi kaksi muutakin lajia, koiran ja kissan, jotka domestikoitumisen myötä ovat nähdäkseni kehittyneet elämään parhaimmillaan hyvässä symbioosissa ihmisen kanssa.

Maapallon kannalta ihminen ei ole mikään harmiton eläinlaji. Toimintamme tuhoaa erinäisiä ekosysteemejä ja vaikuttaa monien muiden lajien yksilöiden ja kokonaisten lajien elämään.

En usko, että tietoisuus, kehittynyt mieli ja kyky ajatella olisi ainutlaatuista vain ihmiselle - ehkä juuri sillä tietyllä tavalla, jollaisena se juuri meidän lajillamme ilmenee. Meillä ei ole mitään todisteita siitä, etteikö millään muulla lajilla olisi tietoisuutta - päin vastoin, jatkuvasti saadaan uutta tutkimustietoa ja viitteitä muiden lajien yllättävistäkin älynlahjoista ja tietoisuudesta.

Minuun ei oikein uppoa ajatusmalli, että ihminen olisi aina automaattisesti arvokkaampi kuin minkään muun lajin edustaja. Toki omaa lajia ja yhteisöä on oman edun nimissä edullista puolustaa, mutta yleismaailmalliseksi perusteluksi tuo ei käy oman lajimme paremmuudesta muihin verrattuna.

- - - -

Tämmöistä syvällisempää eläinpohdiskelua tällä kertaa. :D