Aloitan huomenna työt, joten tänä aamuna pidin ns. kenraaliharjoitukset ykisnolon suhteen: heräsimme aamulla samoihin aikoihin (klo 10) kuin tulemme huomenna heräämään ja teimme saman pitkän lenkin, jonka tulemme huomenna tekemään. Tämän jälkeen tein aamupalaa ja olin koneella, kuten teen varmaan huomennakin. Tällä aikaa koirat rauhoittuivat - Dingo röhnötti keittiön lattialla ja Rokka pedillään makuuhuoneessa.

Keittiön ovenkahva on käännetty alaspäin, joten tulen jättämään Rokan päiviksi tähän huoneeseen. Keittiö on myös helpompi laittaa siihen kuosiin, ettei Rokka voi tuhota mitään tärkeää (jossei käy tietokoneen kimppuun, muttei ole osoittanut taipumusta koskea mihinkään isompaan). Dingo puolestaan saa jatkossa jäädä makuuhuoneeseen, koska keittiö olisi turhan pieni kahdelle isolle koiralle. Koirat myös tuntuisivat olevan rauhallisempia yksikseen, vaikka toki laumaeläinten voisi olettaa pitävän toisilleen seuraa.

Rokkaa-normal.jpg

Heitin kummallekin nappuloita lattialle omalle puolelleen, katsoin, että kummallakin on vettä tarpeeksi, suljin koirat omiin huoneisiinsa, kävin vielä vessassa, vedin takin päälleni ja lähdin muka töihin. Kävelin jonkunmoisen lenkin kaduilla - löysin itseni keräämästä kakkapussiin tienvarteen jääneitä koiranläjiä. Olin poissa ehkä jotain 10 minuuttia ja palasin. Tämän jälkeen heitin koirille lisää nappuloita lattioille ja kävin vielä viemässä roskat. Toistan tänään päivän mittaa tuon harjoituksen vielä kerran tai pari.. Ainakin käyn heittämässä ystäväni lentokentälle. Teen kauppareissun joko siinä samaan syssyyn tai erikseen.

 

Noin muutoin pyrin panostamaan Rokan ja Dingon aktivointiin. Eilen Rokka pääsi koirapuistoon riehumaan koirakaverinsa Mashan kanssa. (Masha on 7v steriloitu rescuenarttu.) Eräs toinen kaverimme ja Masha omistajineen tulivat käymään meillä ja alkuun pidin Dingon varmuuden vuoksi eri huoneessa. Käydessämme porukalla kaupassa kävelin Dingon kanssa perässä toisen kaverimme taluttaessa Rokkaa. Dingo sai tutustua uuteen koiraan haistelemalla sen pissat ja toteamalla, että on tyttökoira kyseessä.

Kaupan pihalla sitten laskimme Dingoa ja Mashaa tutustumisetäisyydelle. Dingo paineli eri suuntaan, Masha taisi vähän jännittää sitä. Sitten varovaista haistelua ja kehuja. Yllätyksekseni Dingo hyväksyi Mashan täysin, vaikka sillä on ollut aiemmin agressioita steriloituja narttuja kohtaan. Tämä oli todella positiivinen juttu!

Uskaltauduimme kokeilemaan koirien yhdessäoloa myös sisätiloissa, missä Dingo lähinnä yritti tehdä tuttavuutta uuteen tyttökoiraan häntäänsä heilutellen. Masha vaan ei oikein arvostanut, kun siinä oli samalla Rokkakin nuolemassa sen suupieliä ja loppujen lopuksi täytyi pistää koirat eri huoneeseen narttujen alettua rähjätä toisilleen. Dingo käyttäytyi yllättävän mallikkaasti, mitä nyt ehkä hiukkasen ahdistui narttujen rähinöistä. Dingo sai makkaraa palkaksi. :D

Koirapuistossa tuli muuten nähtyä ns. koirien välinen aito selälleen alistuminen ja todettua, ettei dominoiva koira todellakaan väännä toista väkisin maahan, vaan tämä alistuu itse. Rokka leikki kahden huskyn kanssa, 3-vuotiaan uroksen ja 4-vuotiaan nartun. Narttu sitten jossain välissä tuumasi, että sitä selvästi nuorempi Rokka on liian uhmakas ja rupesi eleillään pistämään tätä järjestykseen. Rokka alistui, meni kyyryyn ja mielisteli toista nuolemalla korvat luimussa tämän suupieliä ja heilutteli häntää matalalla. Tämä ei riittänyt vanhemmalle nartulle, vaan se painosti Rokkaa, kunnes tämä kellahti omaehtoisesti selälleen, kuten kuuluu. Toimituksen jälkeen koirien leikki jatkui normaalisti, eikä vanhempi narttu pitänyt Rokan riekkumista leikissä minään uhkana. Rokka myös piti tämän jälkeen häntänsä matalammalla kuin yleensä (normisti uusia koiria Rokka lähestyy itsevarmana häntä selän päälle kaartuneena).

Tuota katsellessa ei voinut kuin ihmetellä, miten ihmisen toimesta tapahtuva koiran selättäminen muka liittyy millään tapaa koiran luonnolliseen käyttäytymiseen. Väkisin selättämisen olen nähnyt lähinnä, kun ventovieras Dingoa isompi nuori koira ryykäsi irrallaan Dingon iholle ja Dingo kokeneempana väänsi tämän keskenkasvuisen nöffin niskaotteella maahan, mutta siinä kyse oli puolustautumistappelusta. En ymmärrä, miksi omistajan pitäisi tapella koiransa kanssa.

--

Blogin kuvitus tulee muuten toistaiseksi olemaan piirustuksia. Sain sen verran ison luottokorttilaskun, että lykkään järjestelmäkameran hankintaa ainakin kuukaudella.