Meinasin laittaa ensin otsikoksi "Vierailu keskitysleirille", mutten toisaalta halua itse provosoida riitaa, kun on saatu näinkin asiallinen keskusteluyhteys turkistarhauksen kannattajien ja vastustajien välille. Virkistävää vaihtelua puolin ja toisin tapahtuneen lapsellisen huutelun jälkeen.

Katselimpa tuossa eilen pitkästä aikaa tv:tä, kun olin kärrännyt poikaset ja ekan muuttokuorman tänne maalle... Sattui tulemaan A-Studio, jossa turkistarhausta vastustava näyttelijäpariskunta on kutsuttu vierailulle pohjanmaalaiselle turkistarhalle.

Kyseisen ohjelman voi katsoa netistä:

YLE Areena: Vierailu turkistarhoille
 
Aika silmät pyöreinä tuli katteltua, kun mies pokkana väittää, että eläimet voi hyvin, kun syövät lajitovereistaan tehtyä rehua ja asustavat verkkopohjaisissa häkeissä vailla virikkeitä.. "Kun on kaverit seurana.." Jee, kivoja kavereita, kun syövät stressaantuneena korvat/raajat/hännän..
 
Ja kun kysyttiin, voisiko ihminen elää noin onnellisena, niin "ei tietenkään, ihminen on eri asia" tiivisti aika täydellisesti sen, missä kohtaa tarhaajien ja sen vastustajien näkemyserot menevät ristiin. Minkeillä ja ketuillakin on kuitenkin suhteellisen kehittynyt hermorakenne ja kipuaisti, vaikka eri lajia ovatkin. o_o'
 
Ja tarhanpitäjien näkemys, että "kaikki on hyvin, kun eläimet makaavat rauhallisina häkeissään." Etteivät vaan ois apaattisia tekemisen puutteesta. Oli kyllä kiinnostava ohjelma, vaikka sydän itki verta, kun tuota katsoi.
 
Pointsit kuitenkin siitä, että ylipäätään on tällainen asiallinen keskusteluyhteys vastapuolilla.

Itse kyllä vastustan elannon repimistä toisten selkänahasta (kirjaimellisesti vieläpä), vaikka nyljettäviksi tuomitut eläinparat asustaisivat viiden tähden hotellisviiteissä. Niitä turkiksia kun ei yksinkertaisesti tarvita ja voidaan tuottaa keinotekoisesti paljon ympäristöystävällisemmin. (Lähde) Ylipäätään ei mene jakeluun, miksi pitää tappaa elävä olento, jos samaan lopputulokseen voidaan päästä ketään tappamatta. Sitä paitsi oikeat turkikset lahoilee, kerää turkiskuoriaisia, haisevat todella pahalle... Ja ylipäätään vastenmielistä, että joku kulkee raato niskassaan. Olen lapsesta saakka vihannut turkiksia.

Emme elä enää kivikaudella, turkikset ovat täysin tarpeettomia.

Otin myös aikamoisena henkilökohtaisena loukkauksena väitteen, että turkistarhaajat rakastaisivat eläimiään yhtä paljon kuin jotkut rakastavat koiriaan ja kissojaan. Haluaisimpa nähdä turkistarhaajan, joka - edelliseen blogimerkintääni viitaten - lähtisi keskellä yötä hakemaan minkkinsä putkasta. Olisin lähes yhtä huolestunut, jos tarhaaja olisi ilmoittanut, että jotkut rakastavat omia lapsiaan yhtä paljon. Nyt tuo ehkä menee sen piikkiin, että kaikki ei-ihmiset olivat hänelle "eri asia kuin ihmiset"... :P

Ylipäätään vertailuaste lemmikinpitoon on aika mielenkiintoinen: jos joku pitäisi koiria tuolla tapaa kuin turkiseläimiä pidetään, nehän otettaisiin alta aikayksikön pois.. Tai hei, eiks ois aika kätevä pentutehdas tommonen, paljon koiria pieneen tilaan, helppo siivota ja pennut, jotka ei mee kaupaks, voisi jauhaa ravinnoksi muille... Oiskohan sekin laillista, "kunhan ne vaan keittää ensin", kuten tuolla malliturkistarhalla tehdään ketuille?

Siis oikeesti. Keskitysleirit oli toimintatavoiltaan vähemmän irvokkaita kuin turkistarhat.

Ja hauskinta on, että esim. eläintarhat eivät saa edes tismalleen samanlajisia yksilöitä pitää läheskään samanlaisissa oloissa joutumatta syytteeseen. Miksi tähän on erivapaus, jos eläimiä kasvatetaan hyödykkeeksi?

Ja tuo iänikuinen perustelu raha... Kaikkea nyt vaan ei ole oikeutettua tehdä vain siksi, että siitä saa rahaa. Välillä tuntuu, että joku kadulla kerjääminen (vaikkei se tapa ketään) herättää tavallisissa pulliaisissa enemmän vastustusta kuin rahan vuoksi tapahtuva eläinrääkkäys.

"Ihmiset saa siitä elantonsa..." Niin sai varmaan ennen vanhaan orjakaupastakin, mutta silti se piti epäeettisenä kieltää. Eiköhän niin käy turkistarhauksellekin minun elinaikanani.

Ja mersulla ajelevien eläinrääkkäyksellä rikastuneiden turkistarhaajien on ihan turha meikäläisen kaltaiselle persaukiselle työttömälle tulla itkemään elannon loppumisesta. Voisinhan minäkin tehdä kaikkea moraalitonta ja tienata paremmin, mutta mieluummin yritän päästä tekemään jotain kunnollista työtä, josta voin olla ylpeä.

Ok, meni taas vähän vihaiseksi vuodattamiseksi tämä, mutta toisten riistäminen nyt vaan on niin äärimmäisen röyhkeää, että pistää vihaksi... >:C

Tarhaaja puhuu kaupunkilaisten vääristyneestä luontosuhteesta, mutta itse sitten on sitä mieltä, että luonnoneläimet voi pikkuhäkissä ilman virikkeitä paremmin kuin luonnontilassa "missä joku voisi vaikka tappaa ne" - joo, turkistarhallahan niitä ei kukaan tapa! Ja kun näitä vastustajia asuu paljon ihan maallakin, itsekin tässä ollut aika paljon tekemisissä eläinten - kesyjen ja villien kanssa. Noiden turkiseläintenkin kotimaiseen luontoon oikeasti kuuluvia sukulaisia - muutamia punakettuja ja pari lumikkoa - päässyt näkemään ihan luonnon tilassaan. Vaikuttivat ihan tasapainoisilta eläimiltä, ei ollut lajitoverit kalunneet korvia ja häntiä pois...

Totta kai olen penskana katsonut kaiken maailman Disney-elokuvat (enimmäkseen kyllä Hopeanuolta, joka opetti, ettei väkivalta ole kiva juttu, kun se sattuu ja että heikompien oikeuksia pitää puolustaa..) mutten minä hitto vie kuvittele, että eläimet olisivat jotain naamioituneita puhuvia ihmisiä. Lähinnä lapset oppivat tätä kautta sympatiaa muunlajisia kohtaan.

Mielestäni turkistarhaajien olisi ehkä itsekin hyvä tarkastaa vähän sitä omaa luontosuhdettaan ja mennä vaikka ihan oikeaan luontoon tarkkailemaan niitä siellä "kärsiviä" eläimiä. Ja katsoa elokuva Vuk pari kertaa omien lasten kanssa.