Tämä ruoka on saanut nimensä koirani Rokan mukaan vähän Tuntematon Sotilas -henkisesti. Sisältää paljon kalsiumia, joten ei sovi jatkuvaan käyttöön, mutta hyväksi koirille, joilla on lisääntynyt kalsiumintarve. Huom! Jos koirallasi on vehnäallergia, jätä vehnäleseet pois ja anna sille sinkkilisää purkista, ellei koira ole sekaruokinnalla ja syö tämän lisäksi myös teollista. Puurolla on tässä ruuassa hyvin tärkeä rooli ulosteen pitämisessä pehmeällä, ettei vatsa mene kovalle!

Huomaa, että koiralle on kalsiumin saannin yhteydessä hyvä antaa myös kalaa, koska siitä saatava D-vitamiini auttaa kalsiumia imeytymään.

Alikersantin Voimarokka

Tarvikkeet:

Uunivuoka

Iso kannellinen kulho tai kattila

soseutin

huhmare

kulho

veitsi

ruokalusikka

kauha

leikkuulauta

3 dl ohrasuurimoita

2 dl tummaa riisiä

1 dl tummaa makaronia

1 rkl vehnäleseitä

50 g parsakaalia

3 valkosipulinkynttä

4 kananmunaa

200 g silakkafileitä

500 g nautasika-luumurskelihaseosta (esim. Maukas)

1 kg jauhelihaa

350 g jauhettua naudanmaksaa

1 dl auringonkukkaöljyä

(Huom, mitat ovat silmämääräisiä suuntaa-antavia arvioita.)

Ohje:

1. Iske ohrasuurimot, riisit, makaronit ja vehnäleseet uunivuoan pohjalle ja lisää runsaasti vettä. Paista 1 h 15 min uunin keskitasolla 200 asteessa.

2. Pilko valkosipulit pieniksi, lisää ne ja parsakaalit isoon kulhoon ja soseuta tasaiseksi tahnaksi.

3. Riko kananmunat pieneen kulhoon. Pese kuoret, irrota leimakohta ja laita kuivumaan esim. kennoon. Nosta keltuaiset lusikalla ja heitä isoon kulhoon tahnan seuraksi.

4. Nosta lihat huoneenlämpöön lämpiämään.

5. Kun puuro on valmista, kippaa kananmunien valkuainen kulhosta uunivuokaan ja sekoita, kunnes valkuainen jähmettyy eli muuttuu valkoiseksi. Anna puuron jäähtyä uunivuoassa, jottei sen lämpö kypsyttäisi yhtään lihaa, keltuaisia ja vihannestahnaa.

6. Kun kananmunankuoret ovat kuivuneet, jauha ne huhmareessa jauheeksi ja lisää isoon kulhoon.

7. Lisää luumurskelihaseos, silakkafileet, maksa ja jauheliha raakana isoon kulhoon. Kun puuro on jäähtynyt, lisää sekin.

8. Lisää auringonkukkaöljy ja sekoita huolella. Jos seos on liian jähmeää, lisää vettä.