Tässä onkin tovi vierähtänyt ilman päivittelyä, koska kevättalvi on sujunut kiireisissä merkeissä. Nytkin olen lähdössä viikoksi reissuun ja päätin sitä ennen päivittää kuulumisia. Rokalla on alkamassa juoksut, joten veimme Dingon isäni luo hoitoon. Surettaa vähän nämä poikasen poissaolojaksot, ehtii kyllä tulla Dingoa ikävä. Lohduttaudun sillä, että Dingo saa olla rauhassa ja stressaamatta, eikä vahinkoja satu. Sitä paitsi Dingo viihtyy hyvin isän luona, saa olla maalla ulkona ja huomion keskipisteenä. Ja onhan siitä isällekin seuraa. Reissumme ajaksi ystäväni tulee luoksemme asumaan ja hoitaa Rokkaa ja Schrödingeriä. (Dingokin olisi voinut olla kotona, jos Rokan juoksut eivät olisi alkaneet.) Olen tällaisesta avusta erittäin kiitollinen, koska aiemmin olen joutunut välistä ripottelemaan eläimet pitkin maata hoitoon näin pitkien reissujen ajaksi.

2016helmi2.jpg

Kävin tänään ostamassa Rokalle ja Schrödingerille ruuat mukaan ja tällainen ihana tuote osui silmään. Vähän enempi hintaahan sillä oli - päälle 8€ - mutta otin nyt uteliaisuuttani kokeiluun. Loppuvuodestahan blogissani oli tuumailuja tuosta koiranherkkujen raaka-aineiden tuonnista Kiinasta kera väärinymmärryksen, että niitä tuotaisiin myös ruokien raaka-aineeksi. Niin tai näin, nyt ilahdutti löytää tällainen kotimainen ja lisäaineeton tuote. Olkoonkin, ettei minulla ole kovin hehkeää mielikuvaa suomalaisten perustuotannon sikojen elämästä ja pito-olosuhteista. Kun olisivatkin vielä ulkopossun saparoita, mutta mikä mahtaisi tuolloin olla paketin hinta? En tiedä, toisinaan esim. luomutuotteet ovat aika samanhintaisia, mutta toki realiteetti on, että eläintuotannossa olosuhteiden parantaminen lisää kustannuksia.

2016helmi1.jpg

Rokan ja Schrödingerin viikon eväät. En ole luopunut raa'an lihan syöttämisestä, mutta tällä hetkellä rahatilanne on tiukka ja nuo ovat hoitajallekin vähän helpompia. Ruuat ovat sellaisia, missä ei ole pakkausmerkinnän perusteella väriaineita, säilöntäaineita, yms. Kissanruoka on täysin eläinperäistä lukuunottamatta lisättyjä kivennäisiä, HauHaukin 95%. Jonkun aikaa kokeilin kotimaisia vaihtoehtoja, mutta niissä oli paljon vähemmän eläinperäisiä ainesosia ja kilohinta silti isompi. HauHaun lihojen alkuperäähän selviteltiin täällä blogissa ja lopulta selvisi, että EU-alueella ja Uudessa-Seelannissa tuotettuja ovat. Olen edelleen harmissani siitä, etteivät nämä ja monet muut ruokamerkit kerro tuotteen ainesosien alkuperää esim. nettisivuillaan ja mielelläni nykyään suosin ruokia, joissa pakkausmerkintä alkuperämaasta on selkeästi esillä ja tuote on muuten kriteerieni mukainen.

"Liha ja eläinperäiset tuotteet" voi tosiaan tarkoittaa mitä tahansa ruumiinosia eli mistään laatupaloista ei ole kyse. Kannattaa kuitenkin huomata, että kissa syö saaliinsa kokonaisena karvoineen, luineen ja sisäelimiin, joten pelkkä jauheliha ei todellakaan ole sitä luonnonmukaisinta sapuskaa sekään.

2016helmi3.jpg

Monipuolisuus on se oleellinen juttu. Niin lemmikin ruokinnassa kuin omassakin syömisessä. Monipuolinen lajityypillinen ruokavalio. Ja monet koirat ja kissat voivat hyvin ja elävät pitkän terveen elämän vaikka minkämoisilla ruokintatavoilla. Itse tykkään kuitenkin katsoa vähän sen laadun perään, vaikken tosiaan ole yhtä tiukkapipoinen kuin muutama vuosi takaperin. Raakaruokapainotteista sekaruokintaa ei merkkejä ja juttuja kokeillen mahdollisuuksien mukaan. Ja kukin tyylillään, mutta suosittelen kyllä lämpimästi tutustumaan pakkausselosteisiin ja oman lemmikin lajinmukaiseen ruokintaan. Sen pohjalta sitten miettimään, mikä on hyvä ja eläimelle mielekäs ruokintamalli. Eläimetkin ovat yksilöitä ja mikä sopii yhdelle, ei ehkä sovi toiselle.