Tällainen kysymys heräsi tänä aamuna.

Havahduin näet huomaamaan, että Sördikselle valkkaamani kissanruoka (kriteerit: ei viljaa, ei väriaineita, tms. paskaa pakkausselosteessa mainittuna) näyttää huonommalta kissanruualta kuin meidän koiranruoka - jota Sördis muuten syö erittäin mielellään. Kuinka huonoa kissanruuan täytyy oikein olla, että koirallekin tarkoitattu markettiruoka ohittaa sen? Katsotaampa...

Vertailussa siis: kumpi täyttää paremmin kissan ravintokriteerit - Latz vai HauHau?

Ripaus leikkimielisyyttäkin on toki syytä varata mukaan. ;)

 

Mitä syöttäisin kissalle?

Parasta kissanruokaahan on tietysti raaka liha. Tai tarkkaanottaen raakojen eläinperäisten tuotteiden monipuolinen kirjo, sisältäen lihaa, kalaa, sisäelimiä ja luita, kuten ideaali koiranruokavaliokin. Elämässä tulee kuitenkin tilanteita, jolloin joutuu syöttämään kissalle valmisruokaa. Eläin voi olla nirso, kuten Vladimir, joka ei suostu syömään muuta kuin markettimoskaa. Tai voi olla, ettei raakaa lihaa ole saatavilla. Ruuat pääsivät loppumaan, muut kaupat ovat kiinni ja kaikki huoltoasemalla myytävät sapuskat ovat pilalle marinoituja. Olempa ollut kerran tilanteessa, jossa ainoa mahis saada kissalle sopivaa ruokaa oli ostaa Mäkkäristä euronjuustoon tuleva pihvi ilman mitään ylimääräistä, pelkästä lihasta tehtynä. Joku säädös kuulemma määräsi heidät kypsentämään sen, eivät saaneet raakana myydä vastaavaa könttiä jauhelihaa ulos, vaikka sanoinkin sen tulevan kissalleni.

sohvakisu.jpg

Tänään laitoin Poikasten Pulkan Face-sivulle koomisen päivityksen Schrödingeristä syömässä hyvällä ruokahalulla HauHauta. (Kaikki ei mahtunut Dingon kuppiin, Rokka lähti eilen hoitoon juoksujen ajaksi.) Rupesin tässä huvikseni tutkimaan Schrödingerin tällä hetkellä pääasiassa syömän Latzin ja HauHaun pakkausselosteita. Tuli vähän olo, että meillä lähtee kyllä kissanruokamerkki vaihtoon, monestakin syystä. Täytyy toivoa, että löytyy joku hyvä annospusseissa myytävä, joka kelpaa Sördikselle. Tai sitten pitää ryhdistäytyä ja alkaa rahdata sitä lihaa lemmikeille bussilla/kävellen. :P

 

Kissa ja koira ovat lihansyöjiä

HauHau on jo aikaa sitten koiranruuan tuottajana oivaltanut sen, mikä ei tunnu harmi kyllä moniakaan markettipuolen kissanruokien tuottajia kiinnostavan: koira ja kissa ovat lihansyöjiä. Niiden lyhyt ruuansulatuselimistö ja sen entsyymit käsittelevät parhaiten eläinperäistä proteiinia ja rasvaa. Kasviperäiset vastaavat omaavat erilaisen rakenteen. Kissat ja koirat eivät tarvitse ravintoonsa vehnää, kasviksia, väriaineita ja säilöntäaineita. Ne tarvitsevat ravinnostaan paljon enemmän eläinperäistä proteiinia ja rasvaa kuin ihminen.

Tämä asia myös kiinnostaa valistunutta lemmikinomistajaa, joten HauHau kirjoittaa sen selkeällä luettavalla präntillä tuotteidensa pakkausselosteisiin: "HauHau Champion makkara on vehnätön, väri- ja säilöntäaineeton, lihaisa ja maistuva ateria koirallesi." Miksei myös kissallesi, tekee mieli lisätä. Samanlaista merkintää kissanruokapaketeista saa kyllä hakea.

Valmistusaineet-kohdassa HauHau ilmoittaa, että 95% tuotteesta on lihaa ja eläinperäisiä tuotteita, loppu 5% riisiä. Vaan miten on Latzin laita? Pakkauksessa lukee vain ylimalkaisesti "Liha ja eläinperäiset tuotteet (josta pakkauksessa mainostettua eläintä 4%), kasvisproteiinitiivisteitä, kalaa ja kalatuotteita, kivennäiset, sokereita." Miten helkutin vaikeaa voi olla ilmoittaa, miten iso osa tästä petoeläimen ruuaksi markkinoidusta tuotteesta on eläinperäistä kokonaisuudessaan? ja mitä eläimiä se loppu 96% eläinperäisestä massasta sisältää? Tätä ei muuten kerro HauHaukaan. (Aiemmin blogissani selviteltiin HauHaun makkaralihojen alkuperää ja selvisi, että ne ovat Italiasta.)

sohva.jpg

Tein huvikseni tällaisen havainnollistavan pallerovertailun HauHaun ja Latzin sisältämistä rasvoista ja proteiineista, kun otetaan tuotteista vesi pois - sitä on HauHaussa 70% ja Latzissa 80%. (Vedessä ei ole mitään pahaa, se on elämälle välttämätöntä ja täytyy kuivaruokiinkin joko hauduttaa mukaan ennen tarjoilua tai juottaa erikseen vastaava määrä.)

 

Kasvirasva ei korvaa eläinrasvaa

Erityisesti olen huolissani Latzia syövien kissojen - kuten meidän Schrödingerimme tällä hetkellä - rasvan saannista. Kuten kissojen vegaaniruokavaliota vastustavassa kirjoituksessani Miksi kissa tarvitsee lihaa? tarkemmin selitin, eläinperäiset rasvat ovat kissalle todella tärkeitä. Lainataan vielä: "Syynä tähän on arakidonihappo, jota saadaan vain eläinkunnan tuotteista." Sen saaminen ravinnosta on koiralle ja kissalle välttämätöntä.

Mitään takeita siitä, miten iso osa Latzin onnettomasta 3% rasvamäärästä on eläinperäistä, ei oikein ole. Ainakin meidän kohdallamme tämä on merkittävä juttu, koska Sördis oikeasti tarvitisi lisää rasvaa ja energiaa ruokavalioonsa. Tältä kantilta ainakin jopa koiranruoka HauHau näyttäisi laadukkaammalta ravinnolta kissalleni - tuollaisen "kissanruuan" valmistajan sietäisi hävetä!

Toki moni kissa kärsii ylipainosta ja energiamäärä on pidettävä kohtuullisena. 3% on silti reilusti epäterveen alapuolella ja lisäksi väittäisin, että ne ovat ne kasvipohjaiset hiilarit, jotka kertyvät lihansyöjäparkojen elimistöön. Sördiksellä onneksi tuntuisivat kulkeutuvan systeemin läpi hiekkalaatikkoon. Muutos lienee kuitenkin parasta. Ja sitä paitsi Schrödinger on vielä toistaiseksi leikkaamaton nuori kolli, jolla on vilkkaan hormonitoiminnan vuoksikin isompi energiantarve.

HauHaussa 95% tuotteesta on eläinrasvaa, 5% alle 10%:n rasvaa sisältävää riisiä. Tästä voidaan päätellä, että tuotteessa on yli 9,5% eläinperäistä rasvaa, joka sisältää myös mainittua arakidonihappoa ja on kissalle helpommassa muodossa. Latzissa on 3% rasvaa, jonka eläinperäisestä osuudesta ei ole selkeää tietoa. Rasva ainakin puoltaisi selkeästi sitä, että HauHau olisi vähintäänkin hyvä lisäravinto Latzin rinnalla, jossei mitään muita ruokia ole saatavilla. Latzin hyväksi on toki mainittava sen sisältämät kala-ainesosat mutta hei - löytyy meiltä HauHau lohi-riisiäkin, siinä on 10% lohta. Paljonkos Latzissa on?

 

sohvabattery.jpg

"Tässä Battery-tölkissäkin olisi enemmän minulle tarpeellisia aminohappoja kuin Latzissa..." tuumii Sördis.

 

Tauriinia kehiin!

Toki myös tuo proteiini ansaitsee tulla tarkastelluksi. Pelkkiä märkäruuan prosentteja tuijottamalla se vaikuttaisi Latzissa olevan vain prosentin huonompi 13 kuin HauHaun 14%. On kuitenkin huomioitava, että HauHaussa on 95% eläinperäisiä tuotteita ja loppu riisiä. Riisin oma proteiinipitoisuus on yleensä alle 10% eli maksimissaan tämän 5% ruuasta muodostaman tuotteen osuus proteiinista voisi olla 0,5%. Eli HauHaussa on 13,5% eläinperäistä proteiinia - kuiva-aineesta jossain 45 % tienoilla. Eli karkeasti sanottuna puolet, pääasiassa eläinperäistä proteiinia.

Latzissa, jossa on 10% enemmän vettä, proteiinia on kuiva-ainetarkastelussa 13%:ia 20%:ista, eli reilusti yli puolet tuotteen kuiva-aineesta, mikä jää, kun otetaan vesi pois. Ongelmana on kuitenkin, ettei 95% tuotteesta ole eläinperäistä - jos olisi, se taatusti lukisi pakkauksessa. En tiedä, miten proteiinipitoisia ruhonosia nuo tuotteen eläinperäiset ainesosat ovat olleet ja miten iso osa tuotteesta on niitä, mutta kasvisproteiinitiivisteitä on kuitenkin pitänyt tunkea mukaan niin paljon, että ne on mainittu ennen kalatuotteita, eli niitä on enemmän. Ja ei tarvinne olla mikään Einstein todetakseen, että tuotteeseen lisätään kasvisproteiinitiivisteitä proteiinin määrän lisäämiseksi. Eli ilman niitä pelkkien lihatuotteiden proteiiniluku ei olisi ollut kovin myyvää tasoa?

Ongelma on myös siinä, etteivät kasviproteiinit välttämättä sisällä kaikkia niitä aminohappoja (esim. tauriini), mitä kissa tarvitsisi ja käsitellytkin kasvit sulavat petoeläimen vatsassa huonommin, jos ollenkaan. Kissan ruuansulatusjärjestelmä ei kykene käsittelemään kasviperäisiä tuotteita, koska kissalta puuttuu niiden pilkkomiseen tarvittava amylaasientsyymi. Esimerkiksi kissalle elintärkeää tauriinia saadaan vain lihasta, kalasta ja merilevästä (lähde). Ruuan proteiiniprosenttia on kuitenkin lisätty kasvisproteiinitiivisteillä, joten maininta merilevästä voisi huojentaa.. Tosin... Mitenkähän kissan vatsa mahtaa käsitellä merilevää - teollisesti prosessoitunakaan? Ja kissa tarvitsee ravinnostaan 13 eri aminohappoa. Aika iso työ pilkkoa niitä kaikkia riittävä määrä täysin luonnottomasta proteiininlähteestä ilman kasviperäistä ravintoa pilkkovaa entsyymitoimintaa!

Tauriiniahan voidaan valmistaa myös keinotekoisesti ja tällaisen tauriinin lisäämisestä ruokaan on yleensä erillinen maininta kissanruuassa. Nyt ei näy sitäkään.

sohvapojat.jpg

Olen melko skeptinen sen suhteen, miten terveellistä ja miten hyvin imeytyvää edes täsmälleen sama ravintoaine on, jollei se ole peräisin eliölle luonnollisesta ravinnosta. Miten hyvin leväsörsselin sisältämä tai kasvissörsseliin lisätty keinotekoisesti valmistettu tauriini imeytyy kissan suolistossa?

Ihan maalaisjärjellä ajateltuna loogisinta on, että eläimen elimistö pystyy parhaiten hyödyntämään ravintoaineen sen tullessa osana sellaista ruokaa, jota eläimen elimistö on kehittynyt hyödyntämään.

No entäs sitten HauHau? Sen kuiva-aineesta lähes puolet on proteiinia ja tuote 95% eläinperäinen, antaa aika hyvän takuun, että eläinproteiinin koko kirjo kaikkine kissan tarvitsemine aminohappoineen on käytettävissä. Lisäksi tuo on kissalle helposti imeytyvässä muodossa.

 

Parannusehdotuksia Latzille (ja muille kissanruuan valmistajille)

Mikäli haluatte, että tuotteenne vaikuttaisi kuluttajasta tulevaisuudessa koiranruokaa varteenotettavammalta ravinnolta kissan ruuaksi, suosittelen panostamaan muutamiin asioihin:

- laittakaa selkeät %-osuudet näkyviin, paljonko ruuassa on eläinperäisiä tuotteita, paljonko kalaa ja kalavalmisteita

- pohtikaa vakavasti, onko kasvisproteiinien lisääminen petoeläimen ruokaan jotain muutakin kuin ihmisten huijaamista

- laittakaa nettisivunne kuntoon, söpöt grafiikat eivät hirveästi auta, jos haluaisi lukea paremmat tuoteselosteet kuin mitä purkin kylkeen mahtuu

- ottakaa sokerit pois kissanruuista ja lisätkää kissalle maistuvien ruhonosien määrää paremman maun lisäämiseksi

- pakkauksiin selkeä merkintä, jos ei sisällä viljoja, väriaineita tai säilöntäaineita

Mielestäni nuo eivät ole kohtuuttomia vaatimuksia. Siihen saakka... No, täytyy varmaan antaa kissalle HauHauta.

 

sohvaelaimet.jpg

 

Mikä kissanruoka olisi parempaa ruokaa kissalle kuin HauHau?

Tätä kysyisinkin sitten jo arvon lukijoilta ja pyytäisin kohteliaasti vastaamaan kommentteihin kera perusteluiden. Tölkkimuonat, pateepakkaukset ja kuivaruuat eivät Schrödingerille kelpaa ja sanoa täytyy, ettei tällä hetkellä ole oikein varaa lähteä ostamaan mitään euron hintaisia annospusseja, kun niitä täytyisi kuitenkin useampi päivässä syödä. (HauHau-makkaraa saa sentään 800 g kahdella eurolla ja se tuntuisi olevan annospussimaisesssa muodossa, koska Sördis syö sitä, mutta tölkkipakattuja ei.)

Pari hyvää ehdotusta sainkin jo Facen puolella. Katsotaan, tuleeko tänne lisää! ;)

Saa myös kommentoida, mitä muita ajatuksia heräsi. :D