Toissa yönä heräsin omituiseen ääneen noin viiden tienoilla aamuyöstä. Joku rouskutti asunnossa jotain. Olin jo vaipumassa takaisin uneen, koirathan ne siellä jotain pureskelevat.. Mutta hetkinen! Eihän niillä ollut mitään pureskeltavaa juuri nyt! Ja puruluukin kuulostaa paljon kumisemmalta koiran pureskellessa sitä, mitä tuollainen rouhea rouskutus on.. Kauhuissani muistin, ettei kananluita sisältävää roskista oltu muistettu viedä roskiin, vaan se oli jäänyt roskiskaappiin yöksi.

Dingohan siellä tyytyväisenä mutusteli uunissa kypsennetyn broilerinkoiven luita - otaksun Rokan avanneen sille roskiskaapin oven, Dingo ei tietääkseni itse osaa. Hädissäni ryykäsin sängystä huutaen koirille kieltoja ja työnsin käteni Dingon kitaan, mutta oli jo myöhäistä.

No, onhan näin käynyt ennenkin ja ollaan selvitty säikähdyksellä. Tosin yleensä kyseessä ovat olleet siivet, eivät koivet, joissa juuri on se häijy piikikäs luu. Mielessä kävi, rupeaisinko oksennuttamaan Dingoa, mutta arvelin, että ylös palaavat luunsirut voisivat vahingoittaa ruokatorvea. Ehkä niillä olisi paremmat mahdollisuudet tulla ulos perinteistä reittiä Dingon jätemyllymäisen tehokkaan ruoansulatuskanavan läpi.

tkh1.jpg

Kirjoitin asiasta Facebookin Sekarotuiset kunniaan! -palstalle ja sain neuvoksi syöttää parsakaalia, joka muodostaa nieltyjen esineiden ympärille suojaavan pinnan. Pitää ensikerralla muistaa, nyt tuskin enää mitään auttaisi.

Tässä on nyt vuorokausi jännitetty. Toistaiseksi Dingo ihan hyvävointinen, iltapäivällä ja aamulenkillä kakka oli normaalin ruskeaa ilman viitteitä sisäisestä verenvuodosta ja pötkylän masu tuntuisi toimivan normaalisti.

Kyllähän sitä eilisen varsinkin oli vähän sydän väärällään koiran kohtalon suhteen. Ainahan sitä vähän pelottaa, jos jotain tuollaista sattuu, että mitä omalle rakkaalle koiralle tapahtuu. Aina yritän olla varovainen (ja muutenkin vältellyt viime aikoina tehotuotetun broilerin ostamista), mutta vahinkoja sattuu.

Onneksi aletaan olla voiton puolella. Eläintenhoitajalinjan koirakurssilla kuulin, että ravinto kiertää koiran elimistössä noin vuorokauden, joten jossei tähän iltaan mennessä Dingolle mitään oireita tule, voinen henkäistä jälleen helpotuksesta.

Jatkoa ajatellen pitää muistaa tuo parsaohje ja ottaa vaikka tavaksi ostaa tölkki valkeaa parsaa aina, jos kanaa ostetaan. (Mm, pidän itse parsasta, voin sitten vaikka vetään ne naamaani, kun olen muistanut viedä sen roskiksen. Voisikohan tällaisella behavioristisella namipalkkauksella kouluttaa itseään? XD)

tkh2.jpgNäin joulun alla varoitellaan syöttämästä koiralle montaa muutakaan ainetta. Kinkku on ylisuolaista, kypsät luut vaarallisia, suklaa on myrkyllistä, xylitoli pieninäkin määrinä tappavaa.. Tosin jotkut varoittelut tuntuvat jotenkin hassuilta, kuten vaikka sipuli.

Ei koiralle tietty tieten tahtoen tarvitse ruveta sipulia, saati kokonaisia sipuleita syöttämäään, mutta jos joku ruoka nyt vähän sipulia sisältää niin ei sillä ole koiraan minkäänlaista vaikutusta. (Lähde)

Toki kannattaa oman rakkaan hauvan kanssa muistaa, ettei se ole ihminen ja sen ruuansulatusjärjestelmä toimii eri tavoin ja voi olla herkkä aineille, joita ihminen syö ilman ongelmia tai ainakin sietää paremmin. Eli ennenkuin syötät koirallesi jotain oudompaa (siis jotain muuta kuin raakaa lihaa ja RAAKOJA luita) niin ota selvää asioista. Löytyykö tämä aine jostain "älä syötä näitä aineita koirallesi" -listalta ja jos löytyy niin millä perusteella. Tehdasvalmisteisista koiranruuistakin kannattaa vilkaista pakkausselostetta sen verran, että onko ensin mainittu liha ja eläinperäiset tuotteet, vaiko esim. vilja, koska ainesosaluettelon ainekset ovat siinä järjestyksessä, mitä on eniten.

Lue myös aikaisempi artikkeli aiheesta: Vaarallista ja vaarallista

Elämää koirien kanssa -blogin artikkeli: vierasesineet ruokalistalla - ensiapu - vinkkejä

Taigalta: Koiralle vaaralliset ruoka-aineet

Lopuksi haluan vielä kiittää kaikkia, jotka osallistuivat kyselyyn Minkä koiranruuan arvioisimme? Otan varmaan Neun ensin käsittelyyn, kun sitä parikin tyyppiä toivoi... HauHau Lammasriisi lienee myös helppo toteuttaa, kun sitä syödään meilläkin. Purizon kuulostaa mielenkiintoiselta haasteelta siinäkin mielessä, etten ole koskaan tilannut netistä koiranruokaa. RC, Orijen, Pure Natural ja Taste of the Wild High Prairie tullaan myös arvostelemaan lukijan toiveesta täällä ennenpitkää! Ennen vuodenvaihdetta ei varmaan ehditä kaikkia (huolimatta siitä, että Dingo on tehokas syömään), kun osaa noista tuotteista myydään käsittääkseni isohkoissa paketeissa. Otan kuitenkin tavoitteeksi, että nämä olisi käyty läpi helmikuun alkuun mennessä! Lisää toiveita otetaan myös vastaan! :)