Mukavaa alkanutta vuotta 2016 kaikille Pulkkaa seuraaville ja satunnaisemmille lukijoille! :D

Viime vuonna tuli kirjoitettua 26 artikkelia, yritän tänä vuonna päivittää Pulkkaa vähän aktiivisemmin niin kuulumisten kuin asiankin muodossa. Viime vuonna tuli käytyä läpi monenmoisia aiheita. Tammikuussa pohdittiin, miten kulutusta voisi verotuksen avulla ohjata eläinystävällisempään suuntaan. Helmi-maaliskuu oli blogin osalta hiljaiseloa. Huhtikuussa esiteltiin poikasten gourmet-aamiainen. Toikokuussa tuli pohdittua lajismia kaatopaikalta löytyneen hevosenraadon nostattaman kohun myötä. Kesäkuussa oli taas eläintuotanto tapetilla, kun ihmetytti eläinten olojen parantamisestakin valittaminen. Heinäkuun merkittävä tapaus oli perheeseemme liittynyt uusi jäsen, Schrödinger-kissa. Tätä minulle itselleni hyvin merkityksellistä tapahtumaa enemmän blogiin kuitenkin veti lukijoita ja keskustelua herätti kirjoitus eläinseksin kriminalisoinnista. Elokuussa ajatuksia herätti eläinten adoptointi. Syyskuu jatkoi tammikuun teemaa eläintuotteiden, kuten lihan, kulutusmäärästä ja sen vaikutuksista kotieläinten elinoloihin. Lokakuussa otin kantaa ihmisvihaan, johon ikävän usein törmää jopa eläinsuojelupiireissä.

Lokakuussa Pulkka aloitti myös uuden artikkelisarjan Kuukauden kodinetsijä ja artikkelin kommenteissa kuulinkin ilokseni, että esittelyyn valikoitunut nuori suloinen koira oli saanut kodin ja elämä uudessa kodissa alkoi hyvin! Odotellessa, että joulukuun kodinetsijöistä kuuluisi yhtä ihania uutisia! <3 Marraskuussa tämä artikkeli jäi välistä, sen sijaan taas vaihteeksi tuo lihatuotannon boikotointi mietitytti. Joulukuussa kirjoitin aika aktiivisesti. Kuukausi alkoi jouluun melko sopimattomasti natsiteemalla, kun tuli pohdittua tämän väkäräisemmän ristikortin nakkelua eläinsuojelukeskusteluissa. Esillä oli jälleen myös eläinoikeusteemaa, poikaset saivat sushia ja selvittelin käyttämieni Hau Hau -ruokien alkuperämaata. Kissojen hyvinvointiin liittyen syntyi sekä kannanotto vapaanapidosta, että selvittelyä siitä, miksei kissaa tulisi laittaa vegaaniruokavaliolle.

Näin ollen on vuosi takanapäin ja olen ihan tyytyväinen, että tullut monipuolista eläinjuttua tänne blogiin. Joulua tosiaan vietimme maalla isäni luona ja siitä suuntasimme mieheni ja Rokan kanssa pohjoisiin uutta vuotta viettämään Dingon ja Schrödingerin jäädessä isälleni hoitoon. Dingon oli alkuun tarkoitus lähteä mukaan, mutta pitkät ajomatkat ovat alkaneet tuntua ikääntyvästä poikasestani vähän rankoilta ja pakettiautoni sivuovi hieman reistaili. Niin ihanaa kuin minusta olisikin viettää Dingon perheeseensaapumispäivää eli uuden vuoden aatonaattoa yhdessä Dingon kanssa, oli pakko ajatella koiran etua, hyvinvointia ja turvallisuutta. Ketterä Rokka kulki pakun hytissä hyvin (nukkui kerällä suurimman osan matkaa lattialle laittamillani vilteillä, välistä takkini peittonaan). Poikasten Pulkan Facebook-sivua seuraavat saivat tien päältä nähtäväkseen kuvaamani videon, jossa Rokka kipusi kuljettajan penkille isännän ollessa jaloittelutauolla.

haukku.jpg

Dingo tykkää luista. Taustalla ninjailee Schrödinger. :D

Toin pohjoisista pojille tuliaisiksi poronlihaa ja luita. Myös Schrödinger tykkäsi poronrustoista, kun tänään noita ensikertaa poikasille annoin - ja pureskeli ne muuten paljon huolellisemmin kuin Dingo. Tuntuu jotenkin hassulta, että kissa osaa syödä luita paremmin kuin koira. Ei sillä, kalsiumia ja muita luiden sisältämiä ravinteita se kissakin tarvitsee. :D

Pidin kovasti tuosta Haukku-tuotemerkistä, mitä ostin suoraan Pudasjärven ABC:n vieressä sijaitsevasta Kylmäsen Tehtaanmyymälästä. Suomalaista lihaa ilman säilöntäaineita tms. Tuotteista löytyi mm. hirveä, poroa, nautaa ja hevosta - jälkimmäistä ostin säilykkeenä ihan itselleni (vaikkei noista meidän talon lihoista aina varmasti osaa sanoa, päätyvätkö lopulta esim. Dingon ruokakuppiin..) Omaksi matkamuistoksi tarttui myös paketti hirvenmeetwurstia, oli muuten ihan älyttömän hyvää! ;) Kyseisessä myymälässä olisi ollut vaikka mitä alkaen hirven sisäfileestä (tuotteita, mitä pääsee harvemmin näkemään, jossei kuulu metsästäjäpiireihin), jos olisi ollut rahaa laitettavaksi. No, täytyy palata pohjoisiin uudestaan sitten, kun ei elä opiskelijabudjetilla. Meinaan himpun verran laadukkaampaa ja eettisempää lihaa kuin joku tehotuotettu broileri! :D

Nythän on käynnissä myös tammikuinen vegaanihaaste, joka on varmasti hyvä tapa olla tukematta epäeettistä eläintuotantoa. Ja vaikkei lihasta kokonaan luopuisikaan, myös oman lihankulutuksen vähentäminen ja vähän eettisemmän tuotannon tukeminen on mielestäni hyvä valinta sekin - kuten noissa viime vuotisissa pohdinnoissakin tuli todettua. Esim. muutamana päivänä viikossa voi kokeilla tehdä kasvispohjaisempaa ruokaa ja tuolta sivulta löytyy reseptejä myös satunnaisempaan kokeiluun käytettäväksi. Itsellänikin on tällä hetkellä uunissa jotain eläimetöntä itse kehiteltyä pöperöä, saa nähdä, mitä siitä tulee. XD Vaikka meillä poikaset saavat nykyään lajiensa vuoksi melko puhdasta liharavintoa (lihan lisäksi luita, sisäelimiä, kananmunia ja kalaa, kaikki raakana) niin perheen ihmiset syövät aikalailla kasvis- ja kalapainotteisesti. Eläinperäisiä kohtuudella, ihmiselle lajityypillisempi ruokavalio. :D Jokainen ihminen tietty tablaa tyylillään tässä asiassa, mutta jos eläinten hyvinvoinnista, omastaan ja ympäristöstä välittää niin kyllä tätä aihetta ja omia valintoja kannattaa ainakin hieman vaivautua pohtimaan.

Kaikille pörröisille, karvattomille, höyhenisille, suomukkaille, ynnä muille otuksille tasapuolisesti antoisaa vuotta 2016!