Aihe, josta vängätään aina silloin tällöin. Suomen löytöeläinkodit ovat täynnä kodittomia kissoja, koska täällä elää yhä vankkana käsitys, että kissa kuuluisi päästää itsekseen liikenteeseen. Eläin, joka ei pahemmin luoksetulokäskyä opi?

Lemmikkieläinten suojelua koskeva EUROOPPALAINEN YLEISSOPIMUS on aika yksiselitteinen asiassa:

 

"Lemmikkieläinten suojelua koskeva EUROOPPALAINEN YLEISSOPIMUS

1 artikla

Määritelmät

5. Heitteillä oleva eläin tarkoittaa -- sellaista lemmikkieläintä, joka on omistajansa tai haltijansa kotipiirin rajojen ulkopuolella, eikä kenenkään muun omistajan tai haltijan hallinnassa tai suorassa valvonnassa.

3 artikla

Eläinten hyvinvoinnin perusperiaatteet

2. Lemmikkieläintä ei saa jättää heitteille."

 

Eli juu, lemmikkiään - myös kissaa - saa toki pitää vapaana esim. omalla pihallaan. Omistaja on kuitenkin vastuussa eläimensä valvonnasta. Siinä kohtaa, kun eläin poistuu kotipiirin rajojen ulkopuolelle, laki katsoo sen heitteille jätetyksi. Laki myös selkeäsanaisesti kieltää eläimen heitteille jättämisen.

 


 

Muita syitä, miksei vastuullinen kissanomistaja päästä rakasta lemmikkiään ulkoilemaan itsekseen:

 

Kaupungit:

- Paljon ihmisiä, joiden joukkoon mahtuu potentiaalisia pahantekijöitä: kissan potkijoita, myrkkysyöttien levittäjiä ja mitä kamalaa henkisesti sairaat ihmiset nyt välistä saavatkaan päähänsä toisille elollisille tehdä.

- Liikenne. Sitä on kaupungissa PALJON ja kissan käsityskyky ei riitä havainnoimaan esim. autoa, joka liikkuu nopeammin kuin sen luontaiseen elinympäristöön kuuluvat eläimet. Moni kissa ei osaa varoa hitaastikaan liikkuvia autoja.

- Onnettoumuusriski. Auton eteen juokseva kissa voi pelästyttää kuljettajan ja aiheuttaa liikenneonnettomuuden.

- Haitat. Kissa voi käydä tekemässä tarpeensa jonkun kuistille, lasten hiekkalaatikkoon, yms. sopimattomaan paikkaan. Tämä saattaa joissain ihmisissä synnyttää myös lisää vihaa kissoja kohtaan.

- Koirat. Kaikki niistä eivät suhtaudu kissaan ystävällisesti.

- Toiset kissat. Kissatappelut voivat äityä aika häijyiksi ja kissa voi loukkaantua vakavasti ottaessaan reviiritappelussa yhteen toisen vapaana ulkoilevan kissan kanssa.

- Villieläimet. Kaupungeissakin elää esimerkiksi kettuja, joiden saaliiksi kissa voi joutua.

- Taudit ja loiset. Vapaana liikkuva kissa on niille ihan eri tavoin alttiina kuin sisäkissa.

 

Maaseutu:

- Paljon villieläimiä, joiden saaliiksi kissa voi joutua. Esim. ilvekselle ovat mukava herkkupala. Ilves kuuluu Suomen luontoon, kissa ei. Vastuuttomat kissanomistajat ovat sitten vihaisina lemmikkinsä menetettyään vaatimassa kaatolupia luontoomme oikeasti kuuluville eläimille.

- Paljon pieniä luonnon eläimiä, joilla ei ole luontaista puolustuskeinoa kissan kaltaista petoa vastaan, kun sellaisia ei Suomen luonnossa luonnostaan elä. Osa rauhoitettuja ja uhanalaisia.

- Liikenne. Sitä on kenties vähemmän kuin kaupungeissa, mutta nopeudet ovat paljon isompia. Maaseudulla ajaessa näkee toisinaan surullisen paljon liiskaantuneita kissanraatoja tienposkessa. Kissastaan välittävä ihminen ei halua oman kissansa päätyvän sinne.

- Eläinten vihaajat. Heitä löytyy myös maaseudulta. Heitä on harvemmassa, mutta useammalla on esimerkiksi metsästysase kotonaan. Ja on näitä nähty, esim. ajattelemattomia koululaisia, jotka heittelevät kissaa kivillä. Myrkkysyötitkään eivät ole pelkästään kaupunkien ongelma.

- Koirat. Niitä pidetään maaseudulla irti enemmän kuin kaupungissa.

- Toiset kissat. Niitä pidetään maaseudulla irti enemmän kuin kaupungissa.

- Taudit ja loiset, joita voi tarttua esimerkiksi kissan saaliseläimistä.

- Myrkyt, joita naapurustossa joku saattaa käyttää vaikkapa rottien tai hiirten torjuntaan.

 


 

Yleisimmin kuultuja väittämiä kissan vapaana pidon puolesta:

 

"Se on kissan luonto liikkua vapaana."

- Minkä vuoksi tuhannet sisäkissat sitten kykenevät tyytyväiseen, hyvinvoivaan ja pitkään elämään ilman sitä?

- Varmaan myös vaikkapa koirat, lehmät ja hevoset nauttisivat vapaana temmeltämisestä, mutta harva vaatii niille oikeutta kuljeskella itsekseen ulkona, minne mielii. Kissalle voi ihan samalla tapaa rakentaa ulkoilutarhan.

 

"Kissa pitää hiiret kurissa."

- Millä tapaa kissa tappaa niitä sisällä ongelmia aiheuttavia hiiriä liikkuessaan ulkona? Ainakin itse koin maalla asuessani paljon hyödyllisemmäksi, kun kissani tai koirani tappoi hiiren vintiltä tai vaatekomerosta. Ei niistä hiiristä siellä metsässä mitään haittaa ole.

- Tiesitkö, että petoeläin nappaa saaliseläimistä heikoimmat? Mikäli kissa on tienoon hiirille samaa, mitä leijona savannin gaselleille, niin vahvimmat ja vikkelimmät hiiret jäävät eloon jatkamaan sukua ja niitä on sen jälkeen vielä vaikeampi hävittää.

 

"On väärin teljetä kissa sisälle."

- Tiesitkö, että kissan voi koiran tapaan totuttaa kulkemaan valjaissa ja hihnassa? Myös kissalle voi rakentaa ulkotarhan.

 

"Sisäkissan elämä on tylsää."

- Vastuullinen lemmikinomistaja järjestää eläimelleen virikkeitä ja tekemistä. Leluja, raapimispuu, aktivointileikkejä. Kissa on älykäs ja voi jopa oppia erilaisia temppuja.

 


 

Mikäli kaikesta huolimatta päätät pitää kissaasi vapaana niin:

 

- STERILOI SE. Suomeen ei kaivata enää yhtäkään uutta koditonta kissaa. Joka vuosi tuhansia täysin terveitä kissoja joudutaan lopettamaan, koska kaikille ei riitä kotia. Villiintyneet kissat eivät myöskään selviä Suomen talvesta ja kissasi vapaudessa tekemilleen vahinkopennuille edessä voi olla paljon hitaampi ja tuskallisempi kuolema kuin lopetuspiikki.

- Laita kissallesi eläinlääkärillä mikrosiru ja ilmoita yhteystietosi esimerkiksi Turvasiruun, jotta kissa osataan toimittaa takaisin sinulle, mikäli se katoaa retkillään ja joku löytää sen.

- Rokota kissasi, ettei se saa ja levitä tauteja.

- Madota kissasi useamman kerran vuodessa.

- Kuulostele naapurustoa. Siinä vaiheessa, jos joku kokee kissasi aiheuttavan harmia tunkiessaan heidän pihalleen, kannattaa harkita, josko alkaisit valvoa eläintäsi vähän paremmin.

- Jos kissasi katoaa retkillään, kannattaa uutta pentua hankkiessa lukea tämä artikkeli alusta uudelleen ja miettiä, tekisitkö tästä kissasta sisäkissan. Jos kuitenkin teet siitä ulkokissan ja tämäkin pentu aikanaan katoaa, kannattaa miettiä, tekisitkö siitä seuraavasta sisäkissan. Tai kannattaako hankkia kissaa ollenkaan, jos sinulta on jo useampi kissa kadonnut mystisesti.

- Jos sinulla on tällä hetkellä terve ja hyvinvoiva ulkokissa, mieti, miten paljon sen elämä ja hyvinvointi sinulle merkitsee ja täytyykö sille tapahtua jotain, ennen kuin otat tämän artikkelin tyyppiset varoittelut vakavammin. Mitä muille ulkokissoille sinun seudullasi on tapahtunut? Ovatko kaikki elelleet vanhoiksi kotosalla?

- Mikäli ulkoileva kissasi toimitetaan toistuvasti eläinsuojaan siitä on turha rähjätä eläinsuojelun työntekijöille, jotka tekevät uutterasti töitä korjatakseen ongelmia, jota suomalainen kissoja aliarvostava kissanpitokulttuuri aiheuttaa. Kannattaa tässäkin kohtaa lukea artikkeli uudestaan alusta ja miettiä, olisiko kissa parempi pitää vain valvotusti ulkoilevana.

 


 

 

Ulkokissan totuttaminen sisäkissaksi

 

Tämä prosessi toistetaan kerta toisensa jälkeen, kun joku kissoja auttava yhdistys saa yhden niistä tuhansista löytökissoista hoiviinsa. Olin itse Raahen löytöeläinkodin vapaaehtoistyöntekijänä vuosina 2009-2012 ja seurasin tuolloin useiden entisten kulkureiden sopeutumista sisäkisuiksi. Kissat ovat tässä suhteessa yksilöllisiä, toiset sopeutuvat nopeammin kuin toiset.

Kuten kaikessa eläimen kouluttamisessa, tärkeää on pistää oma asenne ensin kuntoon. Jos olet tottunut antamaan kissallesi periksi sen vaatiessa esim. ulko-oven avaamista niin ensimmäinen juttu on tietenkin kouluttaa itsesi olemaan tässä asiassa pomo. Tarvitset kärsivällisyyttä ja päättäväisyyttä.

 

Mitä on sisäkissuus?

Sisäkissa ei tarkoita, että kissan pitäisi olla 24/7 neljän seinän sisällä. Ero on puhtaasti siinä, ettei sisäkissa ulkoile irrallaan, vaan omistaja järjestää vastuullisesti kissalleen ulkoilumahdollisuuden niin, ettei kissa pääse karkaamaan kotipiirin ulkopuolelle. Mikäli asut omakotitalossa, kissalle voi laittaa pihaan ulkoilutarhan, joka voi olla miten iso hyvänsä. Oleellista on, että siinä on verkotetut seinät ja katto. Kanaverkko ei kauheasti maksa. Tarhaan voi laittaa erilaisia puisia kiipeilytasoja, sun muuta mukavaa virikettä kissan tutkittavaksi.

Parvekkeestakin saa kissalle turvallisen ulkoilupaikan laittamalla siihen verkot. Toki, jos parveke on lasitettu ja siinä ei ole rakoja, joista kissa pääsee tippumaan. Toisin kuin yleisesti luullaan, kissa voi pudota parvekkeelta ja tämä surullinen ja toisinaan tuskallinen kohtalo tapahtuu joka vuosi turhan monelle kissalle. Esim. ystäväni kissa tippui viidennestä kerroksesta ja jouduttiin lopettamaan kylkiluiden lävistettyä keuhkot. Eli laittakaa ne verkot sinne parvekkeelle tai älkää päästäkö kissaa sinne.

Mikäli sinulla ei ole pihaa tai parveketta, kissaa voi ulkoiluttaa myös valjaissa. Valjaisiin totutellaan pikku hiljaa, ensin sisätiloissa ja kun sujuu siellä, siirrytään vasta ulos. Valjaisiin tottuminen on hyödyllistä myös esimerkiksi eläinlääkärireissuja ajatellen.

Kaikkia kissoja ulkoilu ei edes välttämättä kiinnosta, joten kissaa ei ole siihen tarvetta pakottaakaan.

 

Sterilointi rauhoittaa

Mikäli kissaasi ei ole leikattu, leikkauttaminen auttaa kissaa sopeutumaan uuteen elämäänsä sisäkissana. Ulos mouruaminen voi monissa tapauksissa liittyä myös kissan sukuviettiin.

 

Virikkeitä kissalle

Mieti, miten kotisi saisi kissalle viihtyisämmäksi. Esimerkiksi raapimispuita on monenmoisia ja itsekin voi kaikenlaista kivaa kissalle rakennella, jos on kätevä käsistään. Myös erilaiset lelut ja leikit ovat kissalle mieleen ja auttavat sopeutumaan. Myös kissakaverista voi olla iloa ja seuraa, kissat ovat yllättävän sosiaalisia eläimiä.

Sisäkissan kanssa tulee myös vietettyä sitä aikaa, kun kissa on kaikenaikaa läsnä, eikä juokse omilla teillään.

 


 

Sisäkissuuden hyvät puolet:

 

- Kissa on läsnä, luonasi ja viettää enemmän aikaa sinun kanssasi. Eikös se nimenomaan ole lemmikin idea?

- Et joudu koskaan pelkäämään, mitä kissallesi on tapahtunut, tuleeko se vielä kotiin, jne.

- Tiedät, mitä kissasi syö.

- Kissojen touhuja on kiva seurailla ja kissaa voi esim. leikittää kissanleluilla.

- Kissaa aktivoidessa kuluu omakin aika mukavasti, kissalle voi esim. opettaa erilaisia temppuja.

- Kissasi ei jää auton alle.

- Mikään vapaana kulkeva eläin ei tapa tai vahingoita kissaasi.

- Kissasi ei häiritse naapureitasi.

- Kissasi ei tapa rauhoitettuja eläimiä.

- Kissasi ei joudu tappeluihin vieraiden kissojen kanssa.

- Kissa pitää nimenomaan sisään tunkeneet hiiret kurissa.

- Kissaa ei joudu madottamaan niin usein. (Sen lisäksi, että matolääkkeet maksavat, niiden jatkuva käyttö antaa oman lisäkuormituksensa elimistölle.)

- Kissasi elämä on rauhallisempaa ja stressittömämpää.

- Vieraat häiriintyneet ihmiset eivät pääse tekemään kissallesi mitään pahaa.

- Ulkoillessasi yhdessä kissasi kanssa (kissa valjaissa) pääset seurailemaan sen puuhia ja ympäristön tutkimista samalla, kun varmistut, ettei se joudu hätään tai ongelmiin ja voit tarpeen tullen suojella sitä esimerkiksi vihaisilta irtokoirilta tai irtokissoilta.