Lue myös uudempi artikkeli vuodelta 2015: Miksi kissa tarvitsee lihaa?

Välillä kuulee spekulaatioita siitä, voisiko kissa tai koira ryhtyä vegaaniksi.

Tähän liittyy kolme oleellista seikkaa:

1) Kun puhutaan lihattoman ruokavalion mahdollisuudesta luonnostaan lihaa syövälle lajille, päädytään kysymykseen proteiineista tai tarkemmin aminohapoista. Kasveja syövät eläimet pystyvät luonnostaan muodostamaan useampia aminohappoja, esim. hevoselle on Lähde 1:n mukaan vain 2, lysiini ja metioniini, kun taas kissa tarvitsee ravinnostaan peräti 13:ta eri aminohappoa (lähde2) ja koirakin tarvitsee 10 eri aminohaoopa (lähde 3).

2) Aminohappojen määrä vaihtelee myös - niitä on lihassa paljon enemmän kuin kasviksissa. (Lähde 4) Soijaa lukuunottamatta. (Lähde 5)

3) Ravinnon imeytyvyys. Koiralla ja kissalla on lyhyt ruuansulatuskanava ja kasviravintoa sulattavat entsyymit vähissä, sekä paksusuoli ja umpisuoli ovat suhteessa kokoon paljon pienemmät kuin kasvinsyöjillä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kasviruoka pitää käsitellä muotoon, jossa kissan tai koiran ruuansulatus saa poimittua sen sisältämät ravintoainee talteen.

Lähde 1: http://www.racing.fi/racing-tuotteet/ruoki-hevostasi-oikein/ravintoaineet/valkuainen/

Lähde 2: http://www.elainlaakari.fi/klinikat/kissaklinikka/hoito-ohjeet/ravinnon-tarve/

Lähde 3: http://www.katiska.info/ravitsemus/proteiinit/aminohapot/

Lähde 4: http://aminohapoista.blogspot.fi/2010/06/histidiini-lysiini-ja.html

Lähde 5: http://www.bodylehti.fi/wp-content/uploads/2013/12/uusi-taulukko.jpg

Tältä pohjalta sanoisin, ettei lihattoman ruuan syöttäminen lihaa syövälle lajille ole eläinsuojelullisesti tai moraalisesti kovin hyvä idea. Ellei joku osaa todistaa tieteellisesti, millä tapaa esim. soija voidaan käsitellä niin, että kissan ruuansulatus saa poimittua siitä tarvittavan määrän proteiineja talteen. Ja suomeksi, kiitos.

Ja yleismaailmallisesti, kun miljardit ihmiset kuitenkin elävät ei-vegaanisella ruokavaliolla niin minusta lemmikkien lihansyöntiin olisi mielekkäämpää puuttua siinä kohtaa, kun ihmiset ovat ensin lakanneet ylikuluttamasta tehotuotettua lihaa. Eli en siinäkään mielessä näe kissan tai koiran vegaanisessa ruokinnassa yhtikäs mitään järkeä, ei se vähennä kasvinsyöjien kärsimystä, lihaa tarvitseville perheenjäsenillemme se voi kyllä sellaista tuoda.