Poikasten Pulkan uudessa artikkelissa Koiran perushoito käsittelin yhtenä osiona koiran virkistämistä ruualla. Tässä tullut harrastettua tuota ihan käytännössä. Toisinaan, kun en ole ehtinyt tekemään kotiruokaa, Dingo ja Rokka saavat HauHau-nappuloita. Kupin sijaan tapaan levitellä nappulat pitkin keittiön ja olohuoneen lattiaa, josta koirien on jännempää "pyydystää" ne. Lisähaastetta tuo tietty, kun jossei ole tarpeeksi nopea, kaveri syö kaikki nappulat. Yleensä tosin levittelen molemmille nappuja eri huoneeseen, vaikkeivat nuo viitsi pelkkien nappuloiden takia alkaa rähisemään.

nappula-normal.jpg

Keittiön pöydän alta on mukavan haasteellista pujotella noita nappuloita. Uskomatonta kyllä, mutta isokokoinen Dingo on siinä aika haka! Ketteryyttä vaaditaan, kun pujottelee tuolien välissä. Tämä on aika usein koirien pikku aktiviteetti pihalla juoksemisen lisäksi ennen töihin lähtöäni. (Teen tällä hetkellä aika lyhyttä päivää ja mies on pääosin kotona aamupäivät, joten Rokka ei ole tehnyt tuhoja.)

Eilen loppui tölkkiruoka, joten sain potkittua itseäni persiille, ja tehtyä koiruille kotiruokaa (1 kg jauhelihaa, 1 kananmuna, 250g soseutettuja pakastevihanneksia, auringonkukkaöljyä, vehnäleseitä), mitä saivat sitten eilen ja tänä aamuna. Töiden jälkeen käväisin ensi kertaa Vaasan Kivihaan Mustissa & Mirrissä ostamassa raakapakasteita. Pakko kehua superystävällisestä ja avuliaasta palvelusta, mistä tuli ihan paremmalle mielelle! Uudistunut valikoima vaikutti mielenkiintoiselta, pitää käydä joskus paremmalla ajalla tutkimassa tarkemmin, mitä kaikkea sieltä löytyy. :)

ruokaa-normal.jpg

Lihapakasteista tarttui erilaisia Maukas-merkkisiä pötköjä ja naudan putki- ja nivelluita mukaan. Hinnat 500g pötköillä liikkuvat 2-2,50e välillä eli kilohinta 4-5 euroa. (Kun ajattelee, että hyvälaatuisten nappuloiden kilohinnat ovat paljon isompia - esim. Applaws 8,95e/kg niin ei pitäisi kellään jäädä ainakaan hinnasta kiinni siirtää koiransa ruokintaa raakoihin tuotteisiin painottuvammaksi.. Ja halvemmissa on tosiaan sitä lihaa (kuivattuna!) niin paljon vähemmän, että sitä joutuu syöttämään paljon enemmän..)

 

<Pelottavia laskelmia>

Noista yllä olevista aineksista teen tänään Dingolle ja Rokalle huomiseksi ruuan. Maukas rasvainen naudanliha 500g 1,99e, Pirkka Vihannessekoitus 0,4e, Pirkka Vapaan kanan munat (jtn 1,50e Lidlissä, käytetään 1/6 osa eli 0,25e) , Keiju Auringonkukkaöljy 500 ml (jtn 2,50e Halpa-Hallissa, käytetään n. 1/9 osa ** eli 0,28e tai toisinaan 0,11e*), Elovena Vehänlese (1,50e, käytetään max joku 0,3e) eli ruuan hinnaksi tulee 2e + 0,4e + 0,3e + 0,2e = n. 3e/vrk eli 1,50e per koira.

* Aina Saksan reissulla kahmin muutaman 0,99e hintaisen litran pullon matkaan, riittävät pitkäksi aikaa. :D

** Tuo puoli litraa riittää teoriassa täyttämään Dingon ja Rokan yhteenlasketun E-vitamiinin suositustarpeen (n. 30 mg/vrk lähde) yhdeksäksi päiväksi, kun 100 g auringonkukkaöljyä sisältää vähän yli 60 mg (lähde) E-vitamiinia ja 5 dl auringonkukkaöljyä painaa 450 grammaa (lähde). Eli 50g auringonkukkaöljyä sisältää 30 mg E-vitamiinia ja 450:50=9.

</Pelottavia laskelmia>

 

Ruokaostoksilla ollessani nappasin poikasille vielä silakkafileitä (olivat tarjouksessa) ja nyt iltapäivällä saivat jonkunmoista virikkeellistymistä ruuan parissa, kun söivät niitä ja luita. Rokkakin suostui kerrankin syömään silakkafileensä, kun heittelin ne sille pihalle juoksunaruun ja jätin sen sinne niiden kanssa.

Diipa-normal.jpg

Dingo on ollut viime päivät vähän levoton. Epäilen sen johtuvan siitä, että Rokan juoksut tekevät tuloaan. Seuraillaan tilanteen kehittymistä ja viedään Dingo hoitoon isäni luo varmaan tässä kohtapuoliin niin sen ei tarvitse stressailla asiasta. Sitten ei DiipaDaapaa taas näe pariin kolmeen viikkoon ja Rokkaa ei tietenkään voi pitää irti, eli muuttuu meidän arki hetkeksi aikaa aika tavalla. Rokan edelliset juoksut olivat verettömät, saas nähdä, ovatko taas. Pitää olla tässä vähän varpaillaan ja tottavie tarkkana asian kanssa, ettei vaan satu vahinkoja.

Vielä ei mitään ihmeempää hätää ole. Rokka tuossa jyrsii luuta olkkarin lattialla ja Dingo pöhöttää itsekseen ja nuoleskelee tassujaan toisessa nurkassa. Zillailee sen näköisenä, niinkuin ei mitään.

Sitten harmittaa, kun olin tässä aikeissa ilmoittautua sijaiskodiksi eläinsuojeluyhdistykselle. Työpaikkani kuitenkin vaihtui ja tällä hetkellä on taloudellisesti sen verran tiukkaa, että juuri ja juuri selvitään laskuista ja saadaan ruokaa itselle ja koirille. Uusi työ on kyllä huomattavasti mielekkäämpää, vaikka tienaakin vähemmän. Entinen oli puhelinmyyntiä yhdeksästä viiteen 10e tuntiliksalla ja provisiot päälle. Nykyinen teollisuuskohteen siivoamista klo 6-12, mikä passaa sikäli hyvin, että jää iltapäivisin aikaa organisoida eteenpäin yritykseni toimintaa. Tälläkin viikolla edessä lainaneuvottelut, täytyy toivoa, että saan sen investointilainan, jospa tämä taloudellinen tilanne vähän helpottaisi, kun saisi liiketoiminnan rullaamaan edes jotenkuten. Sitten voisi miettiä sitä hyväntekeväisyydenkin harrastamista enemmissä määrin.