Lemmikki-lehden uusimmassa numerossa puhuttiin koirien kotiruokinnasta. Kysymys- ja vastauspalstalla oli mielestäni vastailtu aika hyvin kotiruokavaliota koskeviin kysymyksiin. Sieltä tuli myös uusi huomionarvoinen tiedonjyvänen:

"Kalaa annetaan 1-2 kertaa viikossa, lisäksi vähintään kahden eri eläimen lihaa. Myös kananmuna sopii hyvin koiralle. Kolme eri proteiininlähdettä takaa riittävän laajan aminohappokoostumuksen. Jos koira syö jatkuvasti aminohappokoostumukseltaan köyhää ravintoa, sen elimistö alkaa vähitellen ottaa aminohappoja omasta lihaksistosta, jolloin lihaksisto alkaa kuihtua."

Tämä sai ainakin omat hälytyskellot soimaan ja syyllisyyden kaivelemaan: Toki tuossa Doggy-muonassa olen antanut lihanmakuista ja kalanmakuista vaihtoehtoa vuoron perään, Yarrahia pistelty poskeen välissä ja raakoja luita.. Olen silti sitä mieltä, että kotiruokavalio on ideaalimpi tapa ruokkia koira kuin yksikään valmismössö tai naksu.

Onhan siinä sekin puoli, että tulee vaihtelua koiralle ja makuelämykset on ihan erilaiset kuin samaa tylsää nappulaa/mössöä päivästä toiseen puputettaessa. Varmaankin hyvässä naksussa voi olla jopa ideaalimpikin koostumus (teollisesti saavutettu) kuin esim. minun tekemissäni kotiruuissa, kun en mitään kovin tarkasti mittaile. Koiran elämänlaatuun vaikuttaa kuitenkin eksaktien ravintoainekoostumusten lisäksi myös ruuan maku.

Vai voisitko itse hyvin syömällä pelkkää ihmisen ideaalinappulaa päivästä toiseen?

Toki itsekin laiskoina/kiireisinä päivinä pöpötän tylsiä teollisuusmössöjä, mutta jotenkin epäilen, etten söisi koirannaksu-tyylistä ihmisen naksua puoliksikaan niin nauttien kuin Saarioisten makaronilaatikkoa. Etenkään, jos saa laittaa vähän juustoa/voita päälle... Koiratkin syö naksut paljon mieluummin, jos siihen löräyttää esim. auringonkukkaöljyä päälle..

Sen lisäksi, mitä ravintoaineita ruuasta tulee, pyrin ainakin itse kiinnittämään huomiota siihen, että koirat myös nauttivat ruuasta. Ja toki kotiruokakin voi käydä pidemmän päälle tylsäksi, jos se on pelkkää tasaista mössöä. Vaihteluna voi tarjota juurikin esim. luita tai joskus ihan puhdasta lihaa ilman puuroja sun muita... Ja yleensä pyrin ruuan sekaan jättämään sattumina lähestulkoon kaiken, mitä tiedän noiden syövän ihan kokonaisena, kuten nyt tänään nuo maksan palaset.