Makkarajackpot on toinen Poikasten Pulkassa esiteltävä koiran aktivointileikki. Ideana on koota tänne erilaisia leikkejä ja pelejä koirille ja kissoille, niin niiden omistajat voivat sitten saada ideoita omien koiriensa ja kissojensa aktivointiin. Otan myös mielelläni vastaan ideoita uusista leikeistä ja peleistä, joista tänne voisi kirjoittaa! :-)

Makkarajackpot

Koirien peli, jossa ideana on löytää kätkö, jossa on kerralla paljon nameja ja puuhaa! Tämä peli on vähän edistyneemmille koirille, joille normaali nakinetsintä huoneesta on tuttua puuhaa, tämä peli tuo siihen uuden ulottuvuuden ja lisähaastetta!

Tarvitaan:

- tyhjiä pestyjä & kuivattuja maitotölkkejä

- tyhjiä wc-paperirullia 2-3 jokaista maitotölkkiä kohden

- makkaraleikkeleitä, nakkeja, lihahyytelöä tai muita herkkuja, jotka haisevat voimakkaasti

- peittoja tms. kangasmyttyjä, joita koirat saavat penkoa

- 2 huonetta, jotka saa eristettyä toisistaan ovella ja joissa koira saa tehdä silppua

Ohje:

1. Piilota herkkuja wc-paperirulliin ja taittele ne kiinni.

2. Tunge jokaiseen maitotölkkiin 2-3 nameilla täytettyä tyhjää wc-paperirullaa ja vähän ekstranameja satunnaisesti.

3. Jätä koira toiseen huoneeseen, sulje ovi ja tee kätköjä: piilota maitotölkit kangasmyttyjen alle (itse käytin sängyn päiväpeittoa, lattialla ennestään mytyssä lojuneita pyykkiin menossa olleita farkkuja ja toisen huoneen peittoja, kun meillä koirilla on lupa mennä sänkyyn), laita tölkin päälle vielä yksi haiseva nami johtolangaksi, aloittelevalle koiralle kannattaa laittaa johdatteleva nami vielä mytyn viereen kohtaan, mistä se saa työnnettyä kuononsa mytyn alle.

Halutessasi voit tehdä näiden lisäksi myös tavallisia makkarakätköjä, tällöin on koiran taidoista kiinni, löytääkö se erikoisemmat kätköt... Koirasta tulee ikään kuin lottopeluri, joskin se voi nenätyöskentelyllään ja ongelmaratkaisukyvyllään parantaa mahdollisuuksiaan isoon pottiin...

4. Päästä koira huoneeseen ja käske etsimään. Jos koira meinaa kyllästyä, innosta sitä. Kun koira etsii innokkaasti, kehu innostavalla äänellä. Seuraa koiran etenemistä ja kehu sitä, kun se löytää kätkön, mutta anna sen itse kaivaa se esiin. Jos koira ei tahdo millään löytää mitään ja alkaa turhautua, voit auttaa sitä ohjaamalla haistelemaan oikeasta suunnasta.

5. Kun kätköt on löydetty, ohjaa koira pois huoneesta ja palkitse se vielä lisänamilla merkiksi leikin päättymisestä. Näin koira ei jää turhaan etsimään huoneeseen ja leikkii mielellään seuraavallakin kerralla. Jos sinulla on useampi koira ja vain yksi löytää viimeisen kätkön, palkkaa muut löytäjän viimeistellessä löydöstään, niin et ruoki koiriesi välistä kilpailua ja kaikille koirille jää mukava jälkimaku leikistä.

6. Kerää pahvisilput pois.

Hyödyt, huomioitavaa ja haitat:

+ Monipuolinen aivojumppapeli, jossa koira pääsee hyödyntämään nenäänsä ja ongelmaratkaisukykyään.

+ Jos koiria on useampi, tarvitaan pelissä menestymiseen myös nopeutta ja hyvää keskittymiskykyä. (Älä kuitenkaan laita ruoka-agressiivista koiraa pelaamaan yhdessä toisen koiran kanssa, ettei leikki päädy tappeluun.)

+ Voi pelata sisätiloissa huonollakin säällä.

+ Kotitalouden pahviroskat tulee revittyä pienempään kokoon, josta ne saa kätevämmin saunaan sytykkeiksi tai roskiin.

+ Lisää sinun ja koirasi välistä vuorovaikutusta.

+ Parantaa koiran itseluottamusta ja kykyä työskennellä itsenäisesti.

+ Mielenkiintoista seurattavaa, miten hyvin oma koira pärjää.

+ Koiralle, joka ei yritä syödä pahvipakkauksia, vaan ainoastaan repii ne, voi jättää tätä puuhaksi koiran jäädessä yksin kotiin.

+ Kätevä tapa hankkiutua eroon jääkaappiin jääneistä makkaroista, jotka pitää syödä pois, ennen kuin menevät huonoksi.

! Muista kehua koiraa ja olla kannustava. Jos koira kyllästyy ja lopettaa etsimisen, lähde siltä kannalta, ettei ole pakko leikkiä, jos ei halua. Torua ei missään nimessä saa, koska tarkoituksena on koiran ilahduttaminen.

! Palkitse koira leikin päätyttyä.

! Vahdi, ettei koira yritä syödä pahvia. (Jos niin käy wc-paperirullan kanssa, se ainakin tulee pois luonnollista reittiä - Dingo hotkaisi kerran jauhelihalla täytetyn. Maitopurkit ja muut päällystetyt saattaa sitten olla huonompia ja aiheuttaa suolitukoksia, eli tarkkana tämän kanssa!)

! Älä käytä vedessä hajoavia Flush and Go! -rullia, ne ovat koirille hengenvaarallisia.

- Tulee sotkua.

- Koira ja omistaja voivat turhautua, jos koira ei löydä kätköjä.

- Koira syö ylimääräisiä nameja (jos koirasi normaali ruoka on voimakastuoksuista ja tarpeeksi kiinteää, ettei aiheuta sisätiloissa sotkua, voit kaikin mokomin käyttää sitäkin! Itse en verisiä lihamössöjä halua pitkin kämppää levitellä ja nappulat eivät taas kiinnosta koiriani niin paljoa, että vaivautuisivat niitä etsimään, eivätkä raksut kauheasti haisekaan.)

- Kaikki perheenjäsenet eivät välttämättä ilahdu pahvisilpusta.