Tässä tuoreeltaan on herättänyt kohua tapaus, jossa henkilö oli nähnyt Ämmänsuon kaatopaikalla hevosen peittämättömän ruumiin ja järkyttynyt. Minusta tavallaan hyvä pysähtyä pohtimaan näitä kysymyksiä eläinsuhteestamme, vaikka kyllä ensisijaisesti hyvä keskittyä suojelemaan niitä eläimiä niiden eläessä.

Tosiaan vähän hassua, jos kavioeläin kaatopaikalla järkyttää ihmisiä mediaa myöten, mutta sorkkaeläinten ja siipikarjan silvotut ruumiit kaupan lihahyllyssä ovat niin normaalia arkipäivää, että siitä vouhottamista moni pitää hassuna. Aika hyvän kontrastin saa, jos kuvittelee tilalle ihmisen tai koiran, miten järkyttävää se olisi useimpien ihmisten mielestä.. Niin kaatopaikalla kuin jauhelihapaketissakin.

Mitä se kertoo meistä, että joidenkin lajien raatoja saa kohdella miten lystää, mutta joidenkin ei? Onko se oikein vai väärin?

Hevonen, kanit ja jyrsijät ovat usein hyviä näiden keskustelujen herättäjiä, koska ne ovat toisinaan lemmikki- ja seuraeläimiä, toisinaan hyöty- tai ruokaeläimiä joko meille itsellemme tai lihaa syöville lemmikeille. Toisten mielestä esim. hevosen syöminen on paha asia ja muistampa itse kuulleeni taannoin kaninkasvattajan kauhistelevan, miten joku toinen kasvattaja pistää pupujaan pataan.

Toki löytyy ihmisiä, jotka pitävät kaikkia eläimiä saman arvoisena ja esim. kana ansaitsisi heidän mielestään arvokkaat hautajaiset siinä kuin lemmikkikoirakin. Toisten mielestä taasen ei olisi sen kummempaa nähdä koiran ja kissan jauhelihaa siellä broilerin ja sikanaudan vieressä kaupan tiskillä. Vielä harvemmasta se olisi ihan sama, vaikka siellä olisi ihmisen jauhelihaa myynnissä.

Valtaosa ihmisistä kuitenkin pitää tuollaista varsin irvokkaana, mutta perinteisten tuotantoeläinten (nauta, sika, broileri) lihan myyminen on ihan normaalia. Näiden eläinten kokonaisten ruhojen kohtaaminen taas on vähän vieraampaa niille, jotka eivät työskentele eläintuotannon parissa. Hevonen, kani ja jyrsijät sen sijaan jakavat valtaväestönkin mielipiteet tässä asiassa. Mielestäni ne tuovat hyvin esiin tämän kysymyksen, miten yhteisömme arvottaa eri lajeja.

Yhtä ainoaa totuutta tästä tuskin on olemassa, mutta mielestäni kysymys, jota itse kunkin on syytä pohdiskella ja osata ainakin itselleen järkevästi perustella oma mielipiteensä.. Ja myös kyseenalaistaa se oma totuttu ajattelutapa.