Ajattelin ottaa uudeksi projektiksi käydä eri ruoka-aineita tässä läpi oman kotiruokintatapani kantilta ja opiskella itse samalla vähän lisää eri aineksistä. Aloitan lisäravintoaineesta nimeltä sinkki, koska moni varmaan ihmettelee vehnäleseitä koiranruokaresepteistäni.

Vehnäleseiden ripottelu ruuan sekaan näille ei-vehnäallergisille koirilleni perustuu siihen, että vehnäleseissä on ylivoimaisesti paras sinkkipitoisuus, mitä Finelin perusteella mistään ruoka-aineesta löytyy:

Sinkin lähteitä koiralle:
 
vehnälese 29 mg / 100 g
 
sian/poron maksa 9 mg / 100 g
 
ruislese 8 mg / 100 g
 
naudanmaksa 4,5 mg / 100 g
 
paistettu muikku 4,2 mg / 100 g
 
naudanjauheliha 3,6 mg / 100 g
 
sika-nauta jauheliha 3 mg / 100 g
 
silakkafilee 2,4 mg / 100 g
 
munuainen 2,3 mg / 100 g

Sinkin tarvesuositus on aikuisella koiralla 2mg metabolista painokiloa kohden vuorokaudessa ja pennulla se on 6,8 mg/MEkg/vrk - tietolähteenäni tässä on toiminut Zayoras.com, kotiruokintaan ja barffaukseen perehtyneen rhodesiankoirien kasvattajan nettisivusto, joka on omalla ruokinnallaan kasvattanut isokokoisista koiristaan terverakenteisia.

Dingolle joskus laskemieni ravintoainesuositusten mukaan sen pitäisi saada 28,8 mg/vrk eli kun katsoo äkkiseltään niin mitä tahansa noista lihatuotteista pitäisi vetää yli kilo päivässä sen täyttämiseksi, kun taas pelkillä vehnäleseillä riittäisi 100 g - ja juu, en todellakaan syötä kummallekaan koiralle niin paljoa vehnäleseitä, enkä edes punnitse niitä ruokamäärään vaa'alla. On vaan hyvä huomata, että 50 g vehnäleseitä sisältää suurinpiirtein saman määrän sinkkiä kuin 500 g sikanautajauhelihaa, eli leseet ovat tähän saakka olleet tapani lisätä sinkin määrää. Sitä kun ei lihatuotteista ole mahdllista saada tarpeeksi, jos noihin ravintoainesuosituksiin on vähääkään uskominen.

Rokalle laskemani suositukset eivät enää päde, koska tyttö painaa nykyään 12 kg sijaan 18 kg ja epäilisin myös suositeltavien ainemäärien menevän jossain siellä vauhdilla kasvavan pikkupennun (millä linkistä löytyvät laskut on tehty) ja vähemmän energiaa tarvitsevan aikuisen koiran välimaastossa, koska Rokka kasvaa hitaammin kuin varsinaisessa pentuiässä, mutta tarvitsee silti suhteessa enemmän kaikkea kuin Dingo painoonsa nähden. Tällä laskimella laskin tuossa äkkiä, että Rokan tämänhetkinen metabolinen paino on 18 kg ^ 0.75 (ME) = 8,7 MEkg (Voit laskea oman koirasi metabolisen painon korottamalla sen painokilot potenssiin 0,75.)  Roksuliinin nykyinen päivittäissuositus menee jossain tuolla 2:n ja 6,8:n välimaastossa (näin järjellä ajateltuna) - niiden keskiarvo on 4,4. Sillä laskettuna Rokan sinkintarve olisi tällä hetkellä suurin piirtein 4,4 mg/MEkg/vrk * 8,7 MEkg = 38,28 mg/vrk - vajaa 5-kuisena Roksun tarve oli 43,5 mg/vrk, eli tuo lukema käy siltäkin osin järkeen...

Rokan kokoinen koira ei millään pysty vetämään pelkkiä lihatuotteita vuorokaudessa sellaista määrää, että 38 mg sinkin tarve tulisi edes jotenkuten täytettyä.. Maksaa en lähde edes laskemaan, koska A-vitamiinia tulisi erittäin vaarallinen yliannostus, jos vetäisi kilon maksaa edes viikossa, saati vuorokaudessa.. Mutta lasketaampa huvikseen tuolla naudanjauhelihalla: 38,28 : 3,6 = 10,63 ja 100 g * 10,63 = 1 kg 63 grammaa.

Vaikka minulla olisi varaa ostaa viikossa 14 kiloa naudanjauhelihaa, koirien ruokkiminen sillä olisi hyvin epäekologista ja ne tuskin jaksaisivat sen päälle syödä mitään muuta ja jauhelihastahan ei saa tarpeeksi monia muita tarpeellisia ainesosia...


En kuitenkaan kiellä, etteikö koira olisi lihansyöjä ja liha olisi sille luonnollisempaa ravintoa kuin vehnäleseet. Liharavinnosta sinkkikin kaiketi imeytyy paremmin, Katiskan mukaan kuidun korkea määrä vähentää sinkin imeytymistä. Myös kalsiumin suuri määrä heikentää sitä. Ja lisäksi nuo suositukset ovat tosiaan suosituksia, jotka ihmisilläkin on laskettu ihan yläkanttiinsa. Esim. itse en todellakaan saa omasta ravinnostani suositusten mukaisia määriä juttuja, mutta voin silti ihan hyvin. (Haha, koiran kotikokkauksen myötä olen alkanut omaan aamiaismysliin lisätä vehnäleseitä ja laittaa omiinkin ruokiin rypsiöljyn sijasta E-vitamiinipitoisempaa auringonkukkaöljyä! :D)


Sinkin puutos

Sinkin puutos siis aiheuttaa iho-oireita, karvanlaadun heikkenemistä, karvan lähtöä, väsymystä, lisääntymiseen liittyvän viriiliyden laskua ja maidontuotannon heikkenemistä imettävillä emoilla.

Tämä tuli koettua omakohtaisesti Rokan pentuaikoina, kun laiminlöin tätä kotiruokavaliota. En jaksanut viikkoon raahautua kauppaan ostamaan sisäelimiä*,  mistä seurasi oletettavasti biotiinin, ribloflafiinin (B2-vitamiini) ja sinkin puute ja Roksun kasvoista alkoi muutamien päivien sisään lähteä karvaa. (Tapauksesta tarkemmin täällä - myös eläinlääkärin näkemystä asiaan kysytty.)

* Tuohon aikaan en käyttänyt vielä vehnäleseitä osana kotiruokaa.

Lopputulos ei ollut mitään kivaa katsottavaa:

Polkuanturat ovat eräs mittari ja huonokuntoisia polkuanturoita hoidetaankin sinkkikuurein. Itse pyrin säännöllisesti tunnustelemaan koirieni anturoita ja jos ne eivät tunnu sileiltä, pehmeiltä ja kaikin puolin terveiltä, rupeaa vehnälesettä menemään vähän reilummalla roiskauksella ruuan joukkoon.

Sinkki on myös yliannosteltuna vaarallista (ja sellaisenaan nautittuna myrkyllistä), mutta ruokavaliolla yliannostusta olisi hyvin vaikea saada aikaan. Purkista sinkkiä syöttävien kannattaa kuitenkin olla varuillaan. Itse koitan viimeiseen saakka vältellä purkkilisiä, ne nyt ovat vielä luonnottomampia kuin vehnäleseet. Kyllähän koiraeläimet, esim. sudet ja ketut, luonnossakin mutustelevat sieniä, kasvinosia, marjoja sun muuta. Apteekin pilleripurkkiosastolla ne harvemmin vierailevat. Ei sillä, kyllä itsekin joskus sinkkipilleripurkin tulin hankkineeksi, mutta enimmäkseen olen popsinut itse satunnaisen pillerin, jos on ollut kausia, että on kovasti väsyttänyt... Koirille tarkoitettua sinkkilisää ei apteekissa ollut edes tarjolla, kun kävin kyselemässä.


Tietoa muualta

Jos hankkii tietoa netistä, ei koskaan kannata jäädä pelkästään yhden tietolähteen - kuten vaikka tämän minun blogini - varaan. Näin ollen tässä linkkejä, joista saa lisätietoa sinkistä ruokavaliossa. Alkuun Katiskasta löytyvät 3 hyvää artikkelia, joiden lukemista suosittelen ehdottomasti! :)

Katiska aiheesta:

Sinkki

Sinkistä potkua

Imeytyykö sinkki säkistä?

Muita linkkejä:

Sinkki.com

Sinkki (Fineli)