Alkuun hyvä uutinen, viime aikoina velloneen teurastamojen salakuvauskohun myötä suomalaisia teurastamoita aletaan parantaa mm. videokuvauksin ja eläinten reittejä ja muita käytäntöjä parantaen. (Lue uutinen.)

Sen jälkeen  Kysymys: Jos joku kauppaketju myisi koiranlihaa, kävisittekö silti kyseisessä kaupassa ostamassa muita tuotteita? Minä en.

Tämmöisenä ajatusleikkinä liittyen yleiseen lihatuotannon boikotointiin.

Mietin vaan eläinsuojelullisia vegaanitovereitamme, jotka koittavat kaikkea lihatuotantoa parhaansa mukaan välttää tukemasta, että eikös jo S-Marketissa tai K-Kaupassa käynti (hakee sieltä esim. riisiä, soijaa ja vihanneksia yms. ei eläinperäisiä) tue lihaa myyvän liikeketjun toimintaa. Puhumattakaan siitä härskiydestä, että vegaaninakin joutuu maksamaan veroja, joista osa sitten menee lihatuotannon tukemiseen. (Vrt. aseistakieltäytyjät joutuvat maksamaan veroja, joita käytetään myös armeijan ylläpitoon.)

Toki se, ettei kuluta epäeettisesti tuotettuja tuotteita, on sekin jo iso askel. Tässä jäin vain ohimennen pohtimaan, kuinka pitkälle tuollainen boikotti pitäisi viedä, jossei oikeasti haluaisi piirun vertaa tukea.

Rehellisesti sanottuna, jos itse haluaisin lopettaa lihateollisuuden tukemisen, kokisin aika ikäväksi tuon puolen, että sama kauppa silti myy niitä ja verorahoillanikin sitä joudun tahtoni vastaisesti tukemaan. Vrt. jos nyt ihmisen parhaasta ystävästä tehtäisiin Suomessa makkaraa samanlaisissa oloissa kuin missä täällä pidetään sikoja niin mulla menisi varmaan koko Suomi boikottiin.. Kokisin aika ahdistavaksi, jos jokainen kauppaketju myisi sitä koiranlihamakkaraa.

Tämän ajatusleikin myötä, voimia taisteluunne niille, joista kaikki lihatuotanto tuntuu yhtä pahalta.

Itse kun tuppaan kannattamaan tuota eläinten olojen parantamista lihan hintaa nostamalla ja lihan kulutusta vähentämällä lienee pakollista liittää tähän ajatusleikkiin vielä koiramakkaran free range -tuotanto. Kyllä tässä taannoin, kun katsoin erästä hirvittävää koiranlihatuontantoon liittynyttä videota Kiinasta (kunnes poistin sen Eläinsuojelu-ryhmän seinältä sääntöjen vastaisena) niin muistan miettineeni, että olisi edes paremmat olot ja kohtelu. Toisaalta, koirilla oli siinä enemmän liikkumatilaa kuin sioilla Suomessa, mutta ihan minkä tahansa eläimen tappaminen lajitovereiden nähden hitaalla ja epäasiallisella tavalla tuntuu kamalalta, katsoipa sen suomalaisesta lampaanteurastusvideosta tai kiinalaisesta koiranteurastusvideosta.

Uskallan kuitenkin väittää, etten olisi ihan ensiksi käyttämässä energiaani käännyttääkseni satunnaisesti free range -koiranlihaa syöviä eläinsuojelutovereita boikotoimaan koiranlihaa, vaan ottaisin heidät mukaan talkoisiin vastustamaan sitä kamalampaa tehotuotantoa. Tai ainakin näin äkkiseltään aamukahvin edessä tuntuu siltä. Etenkin, jos koiranliha olisi vaikkapa jonkun lemmikin luontaista ravintoa tai joku olisi niin moniallerginen, ettei pystyisi muuta syömään.

Ajatuksia?

Tekstin ideana siis herätellä lihisti-eläinsuojelijan näkökulmasta ymmärrystä siihen, miltä lihateollisuutta Suomessa boikotoida tahtovasta vegaani-eläinsuojelijasta tuntuu ja ajatusleikin kautta pohtia, mitä itse tekisi samoin tai toisin.

Tuo "koko Suomi boikottiin" on siinä mielessä vähän haasteellinen, että muissakin maissa myydään lihaa. En ole ainakaan kuullut yhdestäkään vegaanivaltiosta. (Paitsi Eläinsuojelu-ryhmään joskus aiemmin heittämäni ajatusleikki.)

Entä, jos kaikki maat tuottaisivat koiranlihaa? Nykyinen vegaaniliike olisi rauhanomainen taktiikka vastustaa sitä. Tunnustan kyllä, että minulle koira on sen verran pyhä eläin, että turvautuisin luultavasti suoraan toimintaan, enkä tyytyisi pelkkään kansalaisaktivismiin. Aloittaisin täysimittaisen kapinan, jos saisin koottua samanmielisiä samoihin riveihin.

Miksei sitten niiden sikojen kohtelu herätä samanlaisia tunteita, vaan rauhanomainen liikehdintä asian eteen riittää? Liittyykö asiaan jotenkin, että syötin äsken koirilleni ja kissalleni paketillisen naudan jauhelihaa aamupalaksi?