Sain tuossa reissun päällä kipinän kokeilla tällaista, kun meillä oli unohtunut ostaa lehmänmaitoa ja tulin sitten kokeilleeksi eväsjuomiksi ostamaani hasselpähkinäsoijajuomaa (Alpro Soyan "pillimehu") ja huomasin sen olevan murukahvissa (josta en yleensä pidä) paljon parempaa kuin lehmänmaito. Samaan aikaan koin aika ison pettymyksen, kun eräässä "Kuluttaja kysyy, tuottaja vastaa" -Facebook-ryhmän keskustelussa muutama tuottaja puolusti kivenkovaa parsinavetoiden säilytystä laillisena. Tähän saakka olen halunnut uskoa siihen, että tuottajatkin haluavat parantaa eläinten hyvinvointia niin paljon kuin se talouden ja työmäärän asettamien realiteettien puitteissa on mahdollista. Samaisen ryhmän keskusteluissa moni tuottaja myös aika kärkkäästi leimaa maltilliset eläinsuojelijat samaan leiriin OE-vegaanien kanssa. Vaikka miten selittäisi, mitä eroa on eläinoikeusaatteella ja perinteisellä maltillisella eläinsuojelulla. Tästä turhautuminen poiki tämän kirjoituksen Facebook-seinälleni ja pariin ryhmään. Enkä muuten ollut ainoa lihaa syövä eläinsuojelija, jolla tämänkaltaista turhautumista tähän liittyvien eri ryhmissä käytyjen keskustelujen myötä heräsi.

aampuala.jpg

Tämä into on nyt toistaiseksi säilynyt - eilen en ostanut itselleni kaupasta mitään eläinperäistä. Miehelle ja eläimille toki jotain lihajuttujakin. Kissoilla ja koirilla on oikeus liharuokaansa, enkä minä tällä tempauksellani ole vaatimassa tuotannon alasajoa, vaan tuotannon parantamista ja pienimuotoistamista niin eläinten kuin ympäristönkin vuoksi.

Sinänsä huvittavaa, että olen pysynyt sekasyöjänä huolimatta siitä, että olen notkunut OE:n foorumissa vuodesta 2008, jutellut aiheesta Facebookissa jne. Lukemattomat vegaanit ovat kanssani asiasta puhuneet ja vegaaniutta ehdottaneet - jotkut asiallisesti, jotkut aika ärsyttävään tyyliin tuputtaen. Tästä huolimatta olen käyttänyt eläintuotteita ja pyrkinyt suosimaan parempaa tuotantoa. Jotta tähän olisi varaa, terveys- ja ympäristösyistä, olen myös vähentänyt omaa henkilökohtaista lihankulutustani.

Lainaan omaa Facebook-postaustani: "Fiksujakin tuottajia löytyy, mutta nyt viime aikoina facessa on ollut muutama sellainen tapaus, jotka ovat ärhäkkyydellään vetävät vertoja niille ikävämmille vegaanipaasaajille. Rupee kohta tuntumaan, ettei mua käännytä vegaaniksi toiset vegaanit, vaan tuottajat, joita ei kiinnosta oikeasti se eläinten hyvinvointi."

kuoret.jpg

Mikäkö minusta sitten olisi oikea tie? Euroopan ja maailmanlaajuisesti pitäisi vähentää lihankulutusta ja priorisoida se sellaisille yhteiskuntamme jäsenille, jotka sitä oikeasti tarvitsevat. Lihaa syövät eläinlajit ja ruokavalioltaan hyvin rajoittuneet ihmiset. Esimerkiksi meidän perheessä näitä ovat Schrödinger, Rokka ja Dingo. Ilman pilleripurkkeja ihmisielle riittäisi eläinperäiseksi ruuaksi kananmuna päivässä, koska B12. D-vitamiinista on näillä leveyksillä puutetta, olipa sekasyöjä tai vegaani. Toki noita ravinnelisiä voidaan laittaa myös osaksi jotain juomaa, ei niitä ole pakko juuri pillereinä syödä.

Minä en toivo, että eläintuotanto loppuisi kokonaan. Toivon, että se vähenisi ja jäljelle jäävä olisi ympäristö- ja eläinystävällisempää.

Meillä Suomessa ja maailmalla pitäisi tehdä maatalouspolitiikkaa sen mukaan, että eläinten hyvinvointia oikeasti parannettaisiin. Hyvinvoinnin mittarina ei olisi pelkästään "eläin ei ole sairas ja se tuottaa", vaan myös eläinten psyykkiseen hyvinvointiin tulisi kiinnittää enemmän huomiota tarjoamalla mahdollisuudet lajityypilliseen käytökseen, poikasten hoitamiseen, virikkeisiin, liikkumiseen, lajityypilliseen ravintoon... Suomessa onnistutaan jo nyt keskimääräistä paremmin. Täällä ei kuitenkaan johdeta kaikissa asioissa - esim. Ruotsi kielsi emakoiden porsitushäkkien käytön.

schro.jpg

Saattaa kuulostaa ristiriitaiselta, mutta en edelleenkään kannata eläinoikeusaatetta. En toivo kotieläinlajien sukupuuttoa. Toivon, että ihmisillä on jatkossa kissoja ja koiria lemmikeinään, lehmiä pihatoissa, josta pääsevät ulos ja saavat itse hoitaa vasikkansa. Sioilla, jotka ovat koiria älykkäämpiä, enemmän liikkumatilaa ja virikkeitä. Kohtuu pitkän elämän (muutama vuosi tai elämän ehtoopuolen lähestyessä) jälkeen syötävät eläimet voisi tarpeen mukaan laittaa lihoiksi. Tämä liha olisi hyvin kallista ja sitä käytettäisiin pääasiassa lihaa syövien lemmikkieläinten ruokintaan. (Tämän myötä myös niiden määrä olisi kohtuullistunut.) Karja myös tuottaisi lantaa, jota käytettäisiin peltojen viljelyyn niiden itsensä ja ihmisten ravinnon tuottamiseksi. Näitä eläimiä olisi paljon paljon vähemmän kuin nykyisin.

Eläinten jalostuksessa käytettäisiin järkeä, suosittaisiin kullekin eläinlajille tyypillistä alkuperäistä rakennetta ja tyyppiä. Kissalla olisi pitkät raajat, erottuva kuono, häntä tallella. Kissoja ei pidettäisi vapaana. Rakennevikaisia koirarotuja ei pennutettaisi ja muutenkin kasvatuksessa suosittaisiin risteytyksiä. Kulkukoira- ja kulkukissaongelmat saataisiin maailmalla kuriin paremman eläintenpitokulttuurin myötä ja kodittoman tai kodinvaihtajan adoptointi olisi lemmikkiä hankkivalle ensisijainen vaihtoehto. Eläinten kasvatus liittyisi enemmän niiden käyttötarkoitukseen kuin suljettuihin rotupopulaatioihin ja ulkonäköhömppään.

Sellainen olisi minun utopiani.

rokkashro.jpg

Rokka ja Schrödinger eilen söpösti sohvalla. <3