Koiran ruokinta

Aluksi sanon, että koiran ruokinnasta on olemassa monia erilaisia mielipiteitä, jotka eivät välttämättä ole toisiaan huonompia tai parempia. Mikä sopii millekin koiralle ja ihmiselle.

Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että monipuolisesti erilaisiin tuoreisiin lihoihin painottuva kotiruoka, jonka eri ainesosiin sisältyy tarpeeksi suuri määrä kaikkia koiran tarvitsemia ravintoaineita (proteiini, rasva, vitamiinit, kivennäis- ja hivenaineet) ja sisältää myös kasviksia ja puuroa/riisiä/makaronia/perunaa vaihdellen, sekä öljyä, eri eläinten raakoja luita, raakaa merikalaa ja kananmunaa, on ideaalimpi vaihtoehto kuin teolliset ruuat. Sekä koiran hyvinvoinnin, että omistajan kukkaron kannalta.

Kuukausikohtaiset koiranruokakuluni kahdelle 20-30 kg koiralle n. 70e. Lisäksi säästyy eläinlääkärikuluja, kun lisäaineet eivät kasaa koirille virtsakiviä ja muuta kuonaa elimistöön ja koirat saavat tarpeeksi eri ravintoaineita. Ravintolisiä en käytä, kuin kuurinomaisesti tarpeen vaatiessa. (Olen tutustunut siihen, mitkä vitamiinit ja hivenaineet vaikuttavat mihinkin ja seuraan koirien yleiskuntoa, sekä silmien, turkin ja tassujen kuntoa, joka on yleensä hyvä tai erinomainen.)

Pyrkimys olisi tällä hetkellä eroon teollisen muonan käytöstä. Luottamuspula niiden sisältöön ja ainesosiin paheni kuultuani, että HauHau hankkii käyttämänsä lihat Kiinasta. Myöskään Yhdysvallat ei alkuperämaana miellytä, koska siellä jauhetaan lopetetut koirat ja kissat eläinrehukäyttöön. (Lue lisää.)

Boikottilistalla ovat koiranruuat, jotka sisältävät väriaineita, "EU:n hyväksymiä antioksidantteja" ja muuta turhaa, vähän lihaa, ovat pakkausselosteiltaan puutteellisia tai muuten epämääräisiä. Laadukkaampia kuivaruokia toki löytyy, mutten näe järkeä alkaa maksamaan kuivatuotteista isompaa hintaa kuin tuoreesta lihasta.

Lihoista syötän kaikista mieluiten koirilleni kotimaisia tuoreita lihatuotteita, jotka on tarkoitettu ihmisravinnoksi, pyrkien suosimaan luomua, lähiruokaa, riistaa, yms. syötävienkin eläinten hyvinvoinnin huomioivia lihalähteitä. Käytän toki paljon myös koirien lihapakasteita, joita eläintarvikeliikkeet ja marketit myyvät, niiden suhteen olen yleensä tarkkana, ettei niihin ole lisätty keinotekoisesti mitään vitamiineja tms. Tuore liha on parempaa kuin pakastettu, koska pakastaminen tuhoaa mm. A- ja B-vitamiineja.

Jokaviikkoisella ostoslistalla on usein 200-400 g raakaa naudanmaksaa (A- ja B-vitamiinit), 200 g raakoja silakkafileitä (erinomainen D-vitamiinipitoisuus), paketti raakoja luita, paketti vapaan kanan munia... Tuoretta sydäntä mahdollisimman usein rahatilanteen salliessa nyt, kun on runsaasti tauriinia ravinnokseen tarvitseva kissakin taloudessa. Joskus tulee ostettua munuaistakin.

Kotiruokiin reiluksi kuukaudeksi riittää paketti vehnäleseitä (sinkki, magnesium, kalium), auringonkukkaöljyä (E-vitamiini), ohrasuurimopaketti uunipuuroa varten, joskus harvemmin tummaa riisiä. Koirienruokien perusainesosana on yleensä vaihdellen eri eläinten raaka jauheliha tai lihapalat tai lihasuikaleet, joko niitä kaupan 400g paketteja tai sitten eläinten lihapakasteissa 500 g tai 1 kg pötköjä. Lisäksi pussillinen (250g) jotain pakastevihanneksia, jotka sulatan ja soseutan. Myös eläinkaupoissa myytävät raa'at kanansiivet ovat viime vuosina löytäneet tiensä poikasten ruokapöytään.

 

Taustaa

Koiran oikeanlainen ruokinta on yksi tärkeimpiä kulmakiviä koiran hyvinvoinnin ja eliniän kannalta. Muita tärkeitä ovat liikunta, virikkeet, terveydestä huolehtiminen ja sosiaalinen kanssakäyminen oman perheen ja lajitovereiden kanssa. Hankittuani Dingon kiinnostuin tästä aihepiiristä ja aloin tutkia ja opiskella aihetta. Tullessaan Dingo oli tottunut koiran ruuan sijaan syömään pitkälti ihmisiltä jääneitä sapuskoja, joten piti opetella laittamaan sille koiralle sopivia ruokia. Totutin sen syömään koiranruokaa, mutta sitten aloin perehtyä siihen, mitä teolliset koiranruuat oikeastaan sisältävät - todella paljon kaikkea turhaa ja toisaalta pakkauksissa ei edes kunnolla kerrota, mitä ja mistä ne edes sisältävät. Aloin lukea enemmän siitä, mitä kaikkea koira itse asiassa ravinnossaan tarvitsee ja tein vähän laskelmia ja tulin siihen tulokseen, että minun kannatti opiskelijabudjetilla tehdä mieluummin ison koirani ruuat itse kuin maksaa itseni kipeäksi huonoista ja epämääräisistä valmisruuista. Vuodesta 2010 olen ruokkinut Dingon pääasiassa kotiruualla, mikä on selkeästi vaikuttanut positiivisesti sen hyvinvointiin. (Karva kiiltää ja koira muutenkin hyvässä kunnossa.) Tätä ennen kiinnostukseni aiheeseen oli lähinnä sitä, että mikä halvoista markettiruuista olisi hintalaatusuhteeltaan paras. Myös eläinkauppojen ruokiin olen tutustunut, mutten pidä niitä laadultaan niin paljon parempina, että niistä kannattaisi maksaa viisinkertainen hinta. Mieluummin teen itse laadukasta tuoretta lihaa sisältävää ruokaa, jota koirat lisäksi syövät mieluummin kuin kuivanappuloita. Kummalla itse eläisit mieluummin, vaihtelevalla monipuolisella sapuskalla vai samaa kuivaruokaa päivästä toiseen mutustellen?

 

Koiran ruokinnan periaatteet

Oman tämänhetkisen näkemykseni mukaan koira on huomattavasti enempi lihansyöjä kuin ihminen, muttei kuitenkaan yhtä paljon kuin vaikkapa kissapedot. Koiralla on lyhyt suolisto, lihansyöjän ruuansulatuselimistö, eikä se voi hyödyntää kasvikunnan tuotteita niin hyvin kuin ihminen - tai esim. märehtijät, jotka kierrättävät kasviravintoa pitkäänkin saadakseen siitä kaiken irti.

Koira on kuitenkin elänyt tuhansia vuosia ihmisen parissa ja se on vaikuttanut koiran evoluutioon. Artikkelissaan Canis Lupuksesta Canis Puuronsyöjäksi Mikaela Kakkonen käy läpi koiran ja suden ruuansulatuselimistön eroavaisuuksia, joista käy mielestäni ilmi varsin hyvin, että elo ihmisen parissa on vaikuttanut koiran evoluutioon ja tämä tulee huomioida myös koiran ruokinnassa. Tässä mielessä koiran voi olettaa esim. tottuneen syömään kypsennettyä ravintoa paremmin kuin villit sukulaisensa, minkä vuoksi esim. barffausideologia ei oikein uppoa meikäläiseen. (Pidän silti barffausta parempana vaihtoehtona kuin teollisia mössöjä, mutta omasta mielestäni koiralla on hyvä olla myös pieni määrä puuroa avittamassa ruuansulatusta - suomeksi sanottuna pehmentämässä kakkaa - eikä sen ruokavaliossa todellakaan tarvitsisi olla puolet lihaisia luita, kyllä se liha on nähdäkseni paljon oleellisempaa kuin ne luut. Toki luitakin pitää tarjota, jotta koira saa kalsiumia - mutta myös kalaa, jotta koira saa D-vitamiinia kalsiumin imeytymiseen!)

Mielestäni on myös tärkeää, että koira saa monipuolisesti erilaisia ruokia, eikä aina vain yhtä ja samaa mössöä. Toki esimerkiksi allergisen koiran kanssa tällainen on hyvin haastavaa, mutta kysymys kuuluu minusta, minkä vuoksi koirilla on nykypäivänä niin pahuksen paljon ruoka-allergioita? Toki koirien terveyttä seurataan paremmin kuin kyläkoirien aikakaudella on tehty, mutta kyllä monet meikäläistä viisaammat tahot ovat sitä mieltä, että niin koirien teollisilla ruuilla kuin rodunjalostuksellakin on vaikutusta asiaan. Omilla seropeillani ei ole toistaiseksi ilmennyt herkkyyttä millekään ruoka-aineille (ei sillä, että se riippuisi rodusta / roduttomuudesta, kunhan huomautin, että moniallergisen koiran omistaja varmaan joutuu pysymään siinä eläinlääkäriklinikan erikoisruuassa tai kotiruuan kanssa etsimään ne pari hyvää reseptiä, joilla allergikkokoira saa tarvitsemansa ravintoaineet).


Alla vähän linkkilistaa blogini koiranruokintaa käsittelevistä artikkeleista ja muusta. Lisää mielenkiintoisia linkkejä aihepiiriin liittyen myös blogin Linkkejä-osiossa! :)

Reseptit

Ravintoaineet ja niiden lähteet:

Alla lista, mitä omassa ruokintamallissani koirat saavat mistäkin, sekä linkit niitä käsitteleviin blogiartikkeleihin. (Kaikkia lähteitä ei ole mainittu kaikissa kohdissa, tiedot perustuvat Fineliin.)

(Lisäilen linkit sitä mukaa, kun artikkeleja ilmestyy. Kannattaa myös hakea tietoa muualta netistä!)

Vitamiinit:

A-vitamiini - tuore naudanmaksa, jonkin verran tulee myös lihasta ja munankeltuaisesta

B-vitamiinit - maksa, munuaiset, sydän, liha, munankeltuainen
 B1 - Tiamiini
 B2 - Ribloflafiini
 B3 - Niasiini
 B5 - Pantoteenihappo
 B6 - Pyridoksiini
 B7 - Biotiini
 B9 - Folaatti
 B12 - Kobalmiini

(B-vitamiinista Wikipediassa)

C-vitamiini - koiran elimistö valmistaa itse, sitä saa myös maksasta, marjoista, vihanneksista, juureksista ja hedelmistä

D-vitamiini - kala, munankeltuainen

E-vitamiini - auringonkukkaöljy, munankeltuainen

K-vitamiini - täysikasvuisen koiran suolistobakteerit tuottavat tätä, sitä saa myös maksasta ja vihreistä vihanneksista, auringonkukkaöljystä ja munankeltuaisesta

Kivennäis- ja hivenaineet:

(Wikipedia-artikkeli aiheesta)

Natrium - munankeltuainen, liha
 
Suola - munankeltuainen, liha
 
Kalium - munankeltuainen, liha
 
Magnesium - munankeltuainen
 
Kalsium - luut
 
Fosfori - munankeltuainen, liha
 
Rauta - munankeltuainen
 
Sinkki - vehnäleseet
 
Jodidi (jodi) - munankeltuainen
 
Seleeni - munankeltuainen, liha, vehnäleseet