Facebookin yhdessä ryhmässä puhuttiin siitä, kun Apula tursuaa kodinvaihtajia, jotka on selvästi hankittu harkitsematta. Eikös siinä sitten - yllätys yllätys! - muutamat kommentoineet, että ongelma loppuisi, jos sekarotuisia pentuja ei teetettäisi. Saatoin kommentoida vähän kiivaasti ja kenties provosoivasti, mutta kuitenkin omasta mielestäni tärkeää huomionarvoista asiaa, joten laitettakoon tännekin ihmisiä järkyttämään:

Koirien ylitarjonta vähenisi huomattavasti, jos paitsi kaikenmaailman desing-koirien tehtailu, myös rekisteröityjen rotupentujen tehtailu ihan vain koiramäärän lisäämisen nimissä lopetettaisiin. Ihmiset harkitsisi koiran ottamista paremmin, kun niitä ei olisi niin helposti saatavilla!

Ja luoja tietää, että jos minä eläissäni tuen koirapentueen teettämistä pennun ottamalla tai olen jopa itse tällaista jonainpäivänä tekemässä, niin kyseessä eivät todellakaan ole mitkään sisäsiittoiset, pahimmillaan pilalle jalostetut rotupiskit, vaan terveiksi lonkka-, kyynär- ja silmätutkimuksilla tutkitut 100% ulkosiitoksella syntyneet seropipennut järkevästä käyttötarkoituksenmukaisesta yhdistelmästä. Kuten tuo nuorempi vetoharrastuksen aloittamista silmällä pitäen hankittu samojedinkoira-siperianhuskyni, jonka sukupuu on yhtä hyvin tiedossa kuin millä tahansa rotukoiralla (vanhemmat rekisteröityjä rotupeja) ja vanhempien terveys tutkittu tarkemmin kuin monien rotukoirapentueiden kohdalla roduista, joiden terveyttä sietäisikin valvoa... Ja ei, en väitä olevani täydellinen koiranomistaja tai ihmisenä millään muotoa parempi kuin kadulla asuva puliukko. Halusin vaan tällä kommentilla tuoda ilmi, että itse en aio toisillaan sukua olevilla koirilla pentujen teettämistä tukea millään muotoa. Rotukoiran - tai harkitsematta teetetyn seropin - voisin ottaa vain ja ainoastaan rescuena. Se on mun periaate.

Ja pliis, koirien tähden, LOPETTAKAA sellaisten rotujen lisäännyttäminen, jotka ei pysty synnyttämään ilman keisarileikkausta, astumaan narttua ilman ihmisen apua (pahimmassa tapauksessa narttua väkisin kiinni pidellen) / joudutaan turvautumaan keinosiemennykseen, joilla C- ja D-lonkat on "normaalit" (koira kuin koira, ei ne millään koiralla ole normaalit!) ja jotka muuten rakenteensa puolesta kärsivät läpi elämänsä! Ja koiria, joiden suvussa tiedetään olevan perinnöllisiä sairauksia, ei pitäisi käyttää pennutukseen. Valitettavasti tätä tehdään ihan tietoisesti rotukoirapuolella. Että ei hyvää päivää!

Ja lopuksi sanon, että toki moni rotukasvattaja toimii asiallisesti koirien parasta ajatellen niin hyvin kuin se suljetun roturekisterin puitteissa on mahdollista. (Esim. panostaa rodun genetiikan säilymiseen monimuotoisena, sekä terveyteen, eikä tehtaile pentuja pelkän määrän lisäämisen vuoksi.) Valitettavasti löytyy paljon myös mätämunia, jotka eivät toimi tällä tapaa, joten älkää tulko mulle väittämään, että rotukoirakasvatus olisi absoluuttisesti parempaa kuin asiallinen seropikasvatus! Itse uskon, että jälkimmäisessä piilee pitkällä tähtäimellä eläinlajin nimeltä koira pelastus.