Lue myös uudempi artikkeli aiheeseen liittyen: HauHaun ruokatuotteet Euroopasta ja Uudesta-Seelannista

Eläinsuojeluasioista perillä olevia ja monia koiranomistajia kiinnostaa kenties tieto, että HauHaun Täyslihaherkkutuotteessa käytetyn lihan alkuperämaa on Kiina. Yhtiö itse vahvisti asian sähköpostitse ja suhtautui myös nuivan oloisesti ajatukseen mainita tuotteidensa raaka-aineiden alkuperämaat pakkausselosteissaan.

(Alkuperäistä aloitusta korjattu. Pahoittelut asiavirheestä.)

digsu.jpg

Dingo löllöttää lattialla ja katselee nallenkatseellaan, saako mammalta huomiota.

 

Sain Täyslihaherkkutuotteen osalta yhtiöltä itseltään myöntävän vastauksen tiedusteluuni, tuleeko heidän joissain tuotteissa käyttämänsä liha todella Kiinasta:

 

Minä:

"Voisitteko merkitä selkeämmin pakkausselosteisiin ja sivuillenne, mistä tuotteissa käyttämänne lihat ja muut ainesosat ovat peräisin? Facebookissa joku väitti, että ainakin broilerinne olisi kiinalaista alkuperää, pitääkö paikkansa?"

 

HauHau:

"Arvoisa asiakkaamme,

kiitos yhteydenotostanne.

Alkuperämaa rehun pakkauksessa on vapaaehtoinen pakkausmerkintä, alkuperämaat kuluttaja saa tietoonsa kysymällä asiakaspalvelustamme.

Täyslihaherkkutuotteemme ovat peräisin Kiinasta tarkoin valitsemiltamme toimittajilta. Meillä on kansainvälisiin standardeihin ja lainsäädäntöön pohjautuvat vaatimukset ja auditoimme toimittajamme säännöllisesti. Myymämme tuotteet ovat korkealaatuisia ja niiden raaka-aineiden alkuperä on tunnettu ja jäljitettävissä.

Täyslihaherkkutuotteemme HHC kanafilee on peräisin Kiinasta. Tehtaat, joista tuotteemme tulevat, ovat Kiinan viranomaisten sertifioimia ja hyväksymiä laitoksia, joilla on hyvät jäljitettävät ja sertifioidut (ISO 9001, BRC, HACCP, FDA approved) tuotantojärjestelmät. Nämä tehtaat ovat meidän valitsemia ja auditoimme nämä toimittajat vuosittain. Meillä on jokaiseen valmistettavaan tuotteeseen tuotespesifikaatiot ja tuotevaatimuslista sallituista lisäaineista. Sallitut lisäaineet on määritelty Euroopan Unionin rehulainsäädännössä. Seuraamme itse pistokokein tuotelaatumme tasaisuutta ja mahdollisia poikkeamia. Seuraamme lisäksi yhdessä valmistusmaan viranomaisten ja Suomessa Eviran sekä tullilaboratorion kanssa tuotteidemme turvallisuutta.

Prima Pet Premium Oy tuo markkinoille laadukkaita lemmikkieläintuotteita. Hau-Hau Champion tuotesarja on kehitetty suomalaisten koirien vaatimuksiin ja tarpeisiin. Koiran ruokien ja herkkujen käyttö on ohjeistettu pakkauksissa siten, että ne edesauttavat lemmikkien terveyttä ja hyvinvointia.

Ystävällisin terveisin / Best regards Asiakaspalvelu"

rogsu.jpg

Rokka hoitaa kanaa vauvanaan.

Olen tätä saamaani vastausta jakanut Facebookissa ja aika moni on todennut tuohon, että lakkaa käyttämästä HauHauta. Itsekin joudun tätä harkitsemaan. Ehkä tuo laatuvalvonta toimii, ehkä ei. Nuo laatusertifikaatit eivät kuitenkaan takaa, että tuotantoeläimet eivät joutuisi Kiinalle tyypillisen eläinten julman kohtelun uhreiksi. (Toki huonoa kohtelua esiintyy myös mm. Suomessa, mutta Kiinasta puuttuvat eläinsuojelulait kokonaan.) Lisäksi Kiina on surullisen kuuluisa mm. Koiranlihafestareistaan, joten en kyllä omia kuluttajaeurojani aio kiinalaistuotannon tukemiseen jatkossa käyttää.

Olo on myös hyvin huijattu. Miksei HauHau ilmoita asiallisesti alkuperämaita? Törkeää asiakkaiden linssiin viilausta minusta. Toki tässä on myös peiliin katsomisen paikkaa: itsepä olen halpaa tuotetta ostanut, osaamatta itse kyseenalaistaa tuota. Sanon rehellisesti, ettei pieneen mieleeni juolahtanut, että tuoreruokien sisältämät eläintuotteet olisi rahdattu toiselta puolen maailmaa.

Tässä Facebookin keskustelujen tiimoilla jengi on arvuutellut, voisiko kiinalaisperäinen liha ollakin kanan sijasta esimerkiksi koiranlihaa. Tässä kohtaa lienee hyvä muistuttaa blogini vanhemmasta artikkelista Tietämättään kannibaaleja,. jossa todetaan, että ainakin Yhdysvalloista tuodussa eläinrehussa voi hyvinkin olla myös lopetettuja koiria ja kissoja seassa. Kuulemani mukaan koiranliha maksaa kuitenkin Kiinassa paljon enemmän kuin kananliha, joten taloudelliselta näkökannalta pitäisin epätodennäköisenä, että Kiinasta tulevat kanan palaset olisivat koiran palasia. Toisin kuin esimerkiksi siltä suunnalta kaninkarvan yms. valheellisilla tuotenimikkeillä tulevat turkistuotteet, jotka voivat toisinaan olla myös koiran- tai kissannahkaa.

scrodde.jpg

Schrödinger löllöttää tuolin selkänojalla seurana, kun kirjoitan blogia.

Tässä kai auta muu kuin siirtyä ostamaan pelkästään kotimaista raakaa lihaa ja tehdä sitten vaikka noita kotiruokia taas silloin, kun ei opiskelijabudjetilla saa pelkällä lihalla koirien masuja täyteen. Kissaa nyt olemme muutenkin ruokkineet pelkällä lihalla - ja voi pojat, Sörde tykkää!

Lisää vaivannäköähän tuo kysyy, mutta jotenkin tuo Kiina-homma on niin vastenmielinen, että taitavat HauHaut tulevaisuudessa jäädä meidänkin osaltamme hyllyyn. Pahimpina köyhäilypäivinä hauvelit saavat sitten jotain 2 euron aamiaisen tyyppistä, jossei muuta.. Onneksi tämä opiskelijaelämä tulee vuoden parin sisään muuttumaan ja on sitten normaalimmat tulot niin ei tarvitse kauaa kikkailla ja tasapainoilla.