Huom! Sisältää punajuurta, eli ei ole suositeltavaa antaa kovin usein ja mukana oltava aina jotain kalsiumpitoista - tässä tapauksessa luista lihaa ja kananmunaa.

Glögisoppa

Nimi tulee keitoksen väristä, joka puuronkeittohetkellä oli täsmälleen sama kuin toisessa kädessä olleessani glögimukissa. ;) (Glögisoppa ei sisällä glögiä. Väri tulee punajuuresta, joka sekin lienee jonkunasteinen mörkö monille koiranruokintaan vähänkin perehtyneille.)

Tarvikkeet:

kattila
kauha
soseutin
rosollin jämät (porkkana & punajuuri)
500 g kalkkunan luista lihaa
500 g naudan lihaista rasvaa
4 vapaan kanan munaa
2 dl luomu tattaripuurohileitä

Ohje:

1. Ota lihapakasteet sulamaan muutamaa tuntia ennen valmistusta, esim. kattilaan.

2. Lihojen sulettua ota ne pakkauksissaan sivuun ja soseuta yli jääneet rosollin jämät (voi olla huom. muitakin vihanneksia, ei pakko käyttää näitä) kattilaan.

3. Lisää kattilaan vettä ja keitä huolella.

4. Ota kattila pois levyltä ja riko kananmunat joukkoon. Hämmennä, kunnes valkuainen jähmettyy kuumuuden vaikutuksesta.

5. Lisää lihat joukkoon ja sekoita huolella.

6. Älä tarjoile liian kuumana koirille. Voit kokeilla seoksen kuumuuden sopivuutta asettamalla sitä kätesi herkälle kämmenselälle - jos ei polta, se on sopivan lämpöistä.


Punajuuresta

Tämä resepti syntyi, kun piti käyttää pois pikkujouluista yli jääneet rosollinjämät, kun en ihan kaikkea halunnut heittää roskiin.

Taigalta-sivun listaus koiralle vaarallisista aineista kertoo punajuuresta seuraavaa:

Pinaatti, punajuuri ja raparperi. Sisältävät oksaalihappoa mikä sitoo kalsiumia. Näiden kanssa koiran pitäisi saada jotain kalsium pitoista ruokaa samalla jottei kalsiumia imeytyisi koiran luustosta. Lisäksi näitä ei kannata syöttää kovin usein jottei koiran kalsiumin saanti estyisi. Satunnaisesti, pieninä määrinä ja maitotuotteen kera ok. Meillä koirat saavat ajoittain mm. pinaattikeiton jäämiä ja kunnossa ovat kun keitossa on kuitenkin maitoa itsessään.

Eli punajuuri ei ole mitään tappavaa myrkkyä koiralle. Sen sisältämä oksaalihappo on suurina määrinä yhtälailla vaarallista ihmisellekin. Itsetarkoitus ei tietenkään ole alkaa änkemään näitä jokaiseen ruokareseptiin, mutta maalaisjärjen käyttö on tosiaan sallittua, kuten eräässä Suomi24:ltä aiheestalukemassani keskustelussakin todettiin.

Ajattelin vain mainita, kun taannoin nousi blogissa pieni kohu, kun yksi ruoka sisälsi pienen määrän pinaattia. Ja toki kannustan olemaan tarkkana sen suhteen, mitä kaikkea koirille syöttää!