Koin elämäni järkytyksen tuossa perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Olin koirien kanssa koko päivän kaupungilla, käytiin vastassa junalla kylään tulleita kavereita ja istuttiin vähän aikaa koirakahvila Vainussa - Dingokin pääsi mukaan, kun ei sulkemisaikaan ollut ketään. Sitä ennen olin ollut yhtä mittaa kotona koirieni kanssa. Tullessamme illalla joskus klo 22 tienoilla kuulin, että jossain räkyttää koira yhtäjaksoisesti. Siinä tuumailin kavereille, että toivottavasti ei kukaan naapuri syytä näitä kahta tosta mökästä. Ok, Dingo haukahtelee joskus kotona, jos tulee vieraita tai postiluukku kolahtaa, mutta vaikenee käskystä. Yhtäjaksoisesti nämä eivät hauku.

Päätettiin siinä sitten puolilta öin lähteä käymään tuossa alakerran kapakassa laulamassa karaokea. Dingo jätettiin sisään ja Rokka parvekkeelle, kun se sisällä tekisi tuhojaan. Alhaalla vielä kuunneltiin, että se ei huuda siellä, vaan oli asettunut. Oltiin siellä se pari tuntia, pelailtiin bilistä ja vetäistiin parit biisit ja lähdettiin siihen viereiseen pizzeriaan hakemaan yöpalaa. Tulimme vähän ennen puoli kolmea asuntooni ja hämmennyin valtavasti, kun koirat eivät olleet siellä!

Pöydälle oli jätetty lappu, jossa luki "Asunnon haltija! Koirat on otettu huostaan, koska ne haukkuivat sisällä ja parvekkeella siten, että naapurustosta tuli useita valituksia. Koiria voi kysellä Tampereen pääpoliisilta 8 - 16 välisenä asiana." Lapun kirjoittaja oli kuitannut sen etunimen kirjaimillaan ja sukunimillään. Mitään puhelinnumeroa tai muuta lapussa ei ollut. Se oli kirjoitettu kuulakärkikynällä repäistylle ruutupaperin palalle.

Ok, tähdentääkseni, miltä kohtaa minusta tuossa kohtaa tuntui - kuvitelkaa, että olette jättäneet kaksi lastanne (sen ikäisiä, että pärjäävät pari tuntia yksin, vaikka yläasteikäinen ja 6-luokkalainen) kotiinne nukkumaan ja menneet käväisemään alakerrassa. Palatessanne teitä odottaa lappu, että lapset ovat mölynneet asunnossa, heidät on otettu poliisin huostaan ja voitte kysellä heitä seuraavana aamuna klo 8 jälkeen. Jäisittekö odottamaan? Minä soitin heti paikalla hätäkeskukseen - itse asiassa olin jo soittanut, ennen kuin lappu löydettiin keittiön pöydältä.

Hätäkeskuksesta kieltäydyttiin hyvin töykeään sävyyn kertomasta, minne koirat oli viety tai antamasta yhteystietoja niitä hallussaan pitäville poliiseille, jotta voisin varmistaa, että koirat ovat kunnossa. Erityisesti Dingosta olin huolissani, jos se olisi kokenut tilanteen uhkaavaksi ja puolustautunut. Onneksi yksi porukastamme ei ollut juonut mitään baarissa ja saatoimme ajaa poliisiasemalle.

Asema oli luonnollisesti kiinni, mutta ikkunoissa paloi valoja. Kuulin haukuntaa, jonka tunnistin Dingoksi. Näin, kun sinne ajoi joku yksityisen näköinen pakettiauto portista sisään ja menin koputtamaan yhden toimiston ikkunaa, jonka takana oli poliisi toimistohommissa. Asiallisesti ilmoitin, että koirani oli viety ja minut päästettiin sisään.

Poliisi totesi, että naapurustossa oli valitettu, että koirat olisivat haukkuneet koko päivän ja oltaisiin osattu erehtymättä nimetä minun asuntoni. Sanoin väliin, etteivät koirani edes olleet päivällä kotona, mutta minun käskettiin vaan olla hiljaa.

Sain koirat ulos sieltä, mutta saan maksettavakseni koirien noutajan matkakorvausia 26 eurolla. Lisäksi sain kuulla pitkän saarnan siitä, miten tästä tulee merkintä rekisteriin ja eläintenpitoani tullaan tarkkailemaan. "Koirilla oli sentään vettä ja ruokaa." Sain siinä kohtaa sanotuksi, että koirat olivat olleet korkeintaan 2,5 tuntia yksin ja kantavani kyllä vastuun siitä, jos ovat tuona aikana todella aiheuttaneet häiriötä ja olen pahoillani, jos koiristani on ollut naapureille haittaa. Kerroin, että siellä oli kyllä joku toinen koira haukkunut ja että olin koirien kanssa poissa koko päivän.

Ihan hyvä, että eläinten kohtelua valvotaan ja näin, mutta epäilen kuitenkin vahvasti, että Dingo ja Rokka ovat joutuneet syntipukeiksi - monet kerrat olen täällä itsekin kuunnellut jonkun koiran huutoa. Rokalla on eroahdistusongelmia, mutta ne ilmenevät paikkojen tuhoamisena, eivät metelöintinä. Kerroin tästä myös poliisille ja sanoin, että käytösongelma on tiedossa ja työn alla.

No, jos täällä edelleen kuuluu melua, kun olemme muuttaneet maalle, niin tulee todistettua, että nämä eivät sitä melua aiheuttaneet.

Eipä voi muuta sanoa, että Rokalla oli aika rajut 1-vuotisbileet. Perjantaina putkaan, lauantaina pissasi lattialle ja sunnuntaina oksensi...

Vähän jäi kyllä traumat tästä, en varmana uskalla enää jättää näitä tähän asuntoon yksin. Otan ne vaikka autoon mukaan, jos jonnekin lähden. Muutenkin hyvin turvaton olo jäi. Hätäkeskuksen tyly kohtelukin ihmetytti. Ja naapureista jäi kyllä aikamoinen paskan maku suuhun - seinänaapurilleni olen sanonut, että minulle saa tulla suoraan sanomaan, jos eläimet tai muu elämiseni häiritsee, niin yritän sitten olla vielä hiljempaa.

Tietenkään ei ole mahdotonta, etteivätkö nämä olisi voineet keksiä alkaa haukkumaan sen 2,5 h aikana, mutta luulisi nyt, että asia olisi voitu hoitaa vähän tahdikkaammin. Vähintään nyt jättää paperilappuselle puhelinnumero, johon eläinten omistaja voi soittaa ja tiedustella perheenjäsentensä vointia.

Että tällaista tänä viikonloppuna. Jos nyt minut joku haluaa tämän takia haukkua lyttyyn ja naureskella, niin ihan sama. Ajattelin vaan varoittaa toisia koirien omistajia, että näinkin voi käydä!