Kokeillaampa, saisiko tänne blogin puolellekin viriteltyä aikaiseksi keskustelua aiheesta. :)
 
Mitä mieltä olette, mitkä ovat hyviä tapoja ruokkia koira? Koirien hyvistä ruokintatavoista on liikkeellä monenmoista tietoa ja uskomusta ja toisinaan eri vaihtoehdot voivat olla loppupeleissä yhtä hyviä. Mihin vedätte rajan, missä kohtaa koiran ruokinta ei ole mielestänne enää asiallista? Saako tuttunne kuulla kunniansa, jos syöttää koiralleen halpaa markettiruokaa vai katsotteko sormien läpi mitä vaan, esim. kissanruuan syöttämistä koirille?
 
Itse olen ruokkinut vuodesta 2010 koirat pääasiassa itse laittamallani kotiruualla, joskin jonkin verran tehdaspöperöä siinä sivussa. Tätä ennen opiskelijana halpistelin ja kokeilin kaikki edullisimmat markettimössöt läpi, mikä on paras hintalaatusuhde ja yritin houkutella kavereita pois ostamasta kalliimpia ruokia "sua vaan viilataan linssiin" -meiningillä. Kuulostaa kamalalta, mutta totuus on se, että OMAT ruokani hankin edelleen pitkälti sillä metodilla, mikä on halpaa, mutta kohtuullisen hyvälaatuista.
 
Jossain vaiheessa alkoi kaikki turhat lisäaineet mietityttää ja samoin se, ettei pakkausselosteista oikein ikinä selviä, mitä tuote loppujen lopuksi sisältää. Lueskelin eläinkaupparuokia suosittelevia keskusteluja Petsiessä ja aloin ottaa asioista selvää. Olin jo aiemmin syöttänyt Dingolle kotiruokaa, koska se oli minulle tullessaan tottunut enempi ihmisten tähteisiin kuin koirien tehdasruokaan. Tuolloin ohjenuorana oli "1/3 raakaa lihaa, 1/3 vihanneksia, 1/3 puuroa/riisiä" ja tätä tein ajoittain. Laskin, että se tulee halvemmaksi kuin mikään tehdastekoinen ruoka (n. 30e/kk, kun tehdasruokaruokinta oli 40-60e/kk - opiskelijabudjetissa aika iso ero!)
 
Innostuin hankkimaan lisää tietoa koiran ravitsemuksesta ja rhodesiankoiria kasvattavan henkilön nettisivu Zayoras.com avasi tien tähän maailmaan, sittemmin myös Katiskasta tuli vakiolukemista. Aloin selvitellä, mistä raaka-aineista koira voisi saada mitäkin vitamiinia ja lisäainetta. Tässä mm. Fineli.fi on ollut hyödyllinen. Olen jopa laskenut Zayorasin sivuilla olleista taulukoista, paljonko suurinpiirtein kumpikin koirani tarvitsee mitäkin ja laskeskellut sen suuntaisesti, että ruokavaliosta tulisi niitä suurin piirtein riittävästi.
 
Olen tässä pitänyt tätä Poikasten Pulkassa -blogia, jossa jaan nykyisiä kotiruokareseptejäni, jotka perustuvat tiedolle, jota hankin koko aika lisää ja yritän muokata sitä mahd. hyvin koira-lajille sopivaksi... Esim. lihaa on nykyään 2/3 tai 3/4 tai vielä enemmän.
 
 
Vaikka itse pidän tietty omaa ruokintamalliani parhaana, en silti viitsi olla ihmisten kimpussa, jos joku barffaa, syöttää RC:tä tai Pedigreetä. Saatan tietty yrittää omaa malliani suositella, mutten ala syyllistää tyyliin "rääkkäät koiraasi, kun syötät minun mielestäni huonoa ruokaa" - se tie ei johda mihinkään, korkeintaan menee välit ja keskusteluyhteys.

Sitä paitsi en ole vakuuttunut, että oma malli edes olisi mikään ainoa oikea ja juurikin raakaruokinnasta ja barffista voi ammentaa vielä paljon ja kehittää tätä kotiruokintajuttua. Ja olisi vähän tyhmää lähteä kiistelemään siitä, onko puuro tarpeellista koirille vai ei - sehän vaan pehmentää kakkaa. :D Se kuuluu omaan ruokintaani, koska en halua koirilleni ummetusta tai suolitukoksia. Mut jos barffaajien koirat pärjää ilman sitä, niin tässä asiassa saamani tieto voi tietty olla väärääkin.
 
Tehdaspöperöidenkään huonot vaikutukset eivät välttämättä ole todellisia, suhteellisia lienevät ainakin. En kuitenkaan viitsi tuhlata niihin kauheasti rahaa, kun tuoretta lihaakin on saatavilla ja se ainakin maistuu koirille paremmin kuin tylsät kuivanaput..
 
Eniten koiranruokinnassa taidan tällä hetkellä vastustaa fanaattisuutta ja hifistelyä (joihin toki olen itsekin sortunut ja ainakin jälkimmäiseen sorrun eniten ;D), minusta ruokintatapa ei ole mikään elämää suurempi kysymys - niin kauan kuin koira voi hyvin ja pysyy terveenä saamallaan ruualla.
 
Siinä kohtaa ehkä jo puutun vähän teräväsanaisemmin, jos joku syöttää koiralleen jatkuvasti pelkkää kissanruokaa tai omia ruuanjämiään. (Ei ole tullut vastaan, mutta jos tulee niin en ainakaan pidä suutani kiinni.) Jos joku ruokkii koiraansa esim. halvalla markettiruualla, voin silleen ystävällisemmällä linjalla kertoa, mitä olen itse oppinut koiran ruokinnasta (monesti kertonutkin). En kuitenkaan ala vainota/halveerata tyyppiä, jos tämä pysyy omassa ruokintamallissaan. Sitten, jos ruokavalio vaikuttaa koiraan negatiivisesti (lihoo/laihtuu/karvanlaatu huono/silmät punertaa tai rähmii/tulee terveysongelmia), on minusta hyvä ottaa asia asiallisesti puheeksi ja yrittää saada omistaja kokeilemaan ruokavaliota, joka olisi koiralle parempi.
 
Eläinkaupanruuat ja eläinlääkäriasemien ruuat aiheuttavat toisinaan silmienpyörityksiä, mutta jos joku elää vakaassa "Hill's tai ei mitään" -uskossa, niin tuskin hän sillä omia lemmikeitään tappaa. Sen sijaan ärsyttää hifistely kalliilla erikoisruuilla - ne kun eivät aina edes ole niitä parhaita. Itselläni on pelkästään huonoja kokemuksia näistä ruuista, kokeiltu on, eikä se hinnasta ole tätä nykyä kiinni - voin omasta puolestani ihan hyvin uhrata vaikka 200 euroa kuussa koirien ruokintaan, jos on oikeasti laadukasta lihaa tms. saatavilla. Mutta yhtälailla eläinkauppojenkin ruuat on teollisesti prosessoituja ja yhtälailla niitäkin syötetään usein (ei aina), kun ei viitsitä itse ottaa selvää, mitä ravintoaineita koira tarvitsee - luotetaan vaan sokeasti kaupallisiin lupauksiin.
 
Eläinruuan teko on aina bisnestä. Pyritään tekemään voittoa, eli hankkimaan raaka-aineet edullisesti ja myymään hyvään hintaan. Halpa hinta tietty karsii laatua - esim. Xtra-koiranruuassa (aikoinaan, maksoi tuolloin 1,60 tjtn sinne päin) on puolet vähemmän lihaa ja vastaavasti enempi vettä kuin eräässä 2 kertaa kalliimmassa markettiruuassa oli.
 
Mitään takeita siitä, että eläinkaupan ruuissa olisi laadukkaammat raaka-aineet kuin markettien tasokkaammissa ruuissa, en ole löytänyt. Tämän vuoksi en jaksa ymmärtää sitä, että syyllistetään ihmistä siitä, että tämä syöttää ruokakaupasta ostettua eläintenruokaa, eikä eläinkaupasta tai eläinlääkäristä ostettua ruokaa. Ja ennen kuin joku sanoo jotain eläinlääkärien ammattitaidosta, kannattaa muistaa, että kalliit ruokamerkit jatkuvasti mainostavat itseään heille - sama riepotus, missä ihmisten lääkärit ovat merkkilääkefirmojen suhteen, ja se ei voi olla vaikuttamatta eläinlääkäreiden mielipiteisiin. (Sitä paitsi esim. oma ruokintatapani oli eläinlääkärin mielestä ok, kun kysäisin, mitä hän tuumii, että syötän kasvavaa pentua kotiruualla, joka sisältää sisäelimiä, kananmunaa kuorineen, luita, lihaa, vihanneksia, puuroja yms. monipuolisesti. Eli pelkästään eläinlääkäriasemien ruuat eivät ole eläinlääkärien mielestä hyviä. Sitä paitsi Vladimirilla meni vatsa lopullisesti sekaisin taannoin ell-naksuista, joiden piti tasoittaa vatsan toimintaa.. O_O)
 
Koirapuolella Jahti&Vahti lienee tällä hetkellä yksi Suomen markkinoiden suosituimmista, hintalaatusuhteensa vuoksi. Itseltäkin löytyy ExtraEnergiaa säkki koirille lisä/vararavinnoksi. Sitten on Yarrah-tölkkejä ja Doggya, kissalle Bilanxia ja Perfectiä - katti ei meinaa millään suostua syömään raakaa lihaa, kun olen onneton sen pentuna tehdasmössöille totuttanut. Koirille syötän näitä vaan, kun ovat hoidossa, ollaan reissussa tai jos ei jostain syystä ehdi laittaa niille ruokaa tai lihapakasteita ei ole sulana.
 
Ohoh, tulipa hehtaariteksti, mutta palataas:
 
Mitä mieltä olette koirien ruokinnasta?
Mikä on vielä sallitun rajoissa?
Mikä on paras tapa ruokkia koira ja miksi?

Ja laittakaa ihmeessä pitkiä kommentteja, jos kirjoitusintoa löytyy! :D (Ja muistakaa rakkaat se asiallisuus, en julkaise blogissani viestejä, joissa on käytöstavat liian hakusessa. ;)