Pakko suositella jokaiselle kissoista ja niiden hyvinvoinnista kiinnostuneelle tätä Keltaisen Talon Onni -blogin artikkelia: Pentutehtailua

Koirien kohdallahan puhutaan paljon pentutehtailusta, liian tiheistä astutusväleistä yms., mutta valitettavasti tätä ilmiötä esiintyy myös muiden lemmikkieläinten kohdalla, muunmuassa kissojen. Sen lisäksi ei-toivottuja kissanpentuja syntyy jatkuvasti hälyttävä määrä, koska porukka antaa vastuuttomasti kissojensa ulkoilla ilman valvontaa, eikä vaivaudu edes leikkauttamaan niitä.

022-normal.jpg

Henkilökohtaisesti suosittelen jokaista kissaa halajavaa hankkimaan kissansa lähimmästä löytöeläinkodista. Silloin voi ainakin olla varma, ettei tue kissojen pentutehtailua eläinsuojeluyhdistykselle kissasta maksamallaan kulukorvauksella. Ja mikäli sen rotukissan kasvattajalta välttämättä haluaa ostaa, tuosta linkkaamastani artikkelista on toivon mukaan apua siinä, miten välttää huijareita ja löytää asiallinen kasvattaja.

Kissoihin pätee sama kuin koiriinkin eli sitä yhtä pentua ei kannata alkaa pelastamaan kissatehtailijalta, koska tällöin ainoastaan tukee toiminnan jatkumista. Eläinten huonoista oloista ja huonosta kohtelusta voi ilmoittaa eläinsuojeluvalvojalle tai SEY:n paikalliselle eläinsuojeluneuvojalle.

Laissahan pentutehtailua ei valitettavasti ole kriminalisoitu. Asia on ollut tapetilla jopa Eduskunnassa saakka Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immosen tehtyä siitä kirjallisen kysymyksen, joka kokoomuslainen Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen torjui. (Ks. Iltalehden uutinen aiheesta.)

Itsehän olen perustanut (jo ennen tuota lakialoitetta) Facebookiin ryhmän pentutehtailun kriminalisointia kannattaville. Tai kuten asia ryhmän kuvauksessa on muotoiltu: "Paras tapa puuttua pentutehtailuun olisi tällaisen toiminnan kriminalisointi. Kirjattaisiin lakiin pentutehtailun tunnusmerkistö, minkälaiset tekijät tekevät kasvatustoiminnasta ja koirien välittämisestä eläinten hyvinvoinnin kustannuksella tapahtuvaa bisnestä ja se kiellettäisiin lailla. Tuomioksi asetettaisiin vähintään vuosi ehdotonta vankeutta, niin eiköhän alkaisi pentutehtaat ja koiratrokarit vähän karsiutua täältä... Ja koskemaan tietysti kaikkia lemmikkieläimiä, ei pelkästään koiria! Tämmöinen olisi ihan järjestettävissä ja viranomaistenkin olisi helpompi puuttua asiaan, jos se olisi selkeästi laitonta. Nyt tarvitaan vaan poliittista tahtoa!"

Pentutehtailu on kasvava ja vakava eläinten hyvinvointiongelma, jota me eläinten ystävät itse pidämme yllä ostamalla lemmikkimme hämäristä paikoista netti-ilmoitusten perusteella. Aiheesta uutisoidaan jatkuvasti, mutta silti pentutehtailu rehottaa. Aina löytyy joku sinisilmäinen tai välinpitämätön, jonka on pakko saada puoli-ilmainen lemmikkieläin - joka sitten pahimmassa tapauksessa sairastuu ja kuolee pentutehtaan surkeiden olojen seurauksena. (Ks. Eräs surullinen esimerkki.) Tämä sinisilmäisyys ei tunnu kovin äkkiä loppuvan, helpompaa olisi, josseivat ministerit teilaisi eläinten hyvinvoinnin edistämisvaatimuksia vetoamalla nykyiseen köykäiseen eläinsuojelulakiin. Sitä on juu tehostettu ja törkeän eläinsuojelurikoksen tunnuspiirteisiin kuuluu mm. myyntivoiton teko, mutta sitten tuomioistuimet tekevät tällaisia päätöksiä jättää tuomitsematta, koska "Oikeus ei katsonut jälkimmäistä tekoa rikokseksi, sillä mies toi eläimet Suomeen myyntiin - ei omaksi lemmikiksi."

Ei sillä, Eläinsuojelulaissa on kyllä säädetty myös eläinten kasvatustoiminnasta seuraavaa:

"8 § Eläinjalostus ja geenitekniikka

Eläinjalostuksessa on otettava huomioon eläinsuojelulliset näkökohdat sekä eläinten terveys.

Sellainen eläinjalostus tai jalostusmenetelmien käyttäminen, josta voi aiheutua eläimelle kärsimystä taikka merkittävää haittaa eläimen terveydelle tai hyvinvoinnille, on kielletty."

Olen muuten siitä saakka, kun tuon ensimmäisen kerran luin, ihmetellyt, miten esimerkiksi englanninbulldoggien pennuttaminen noudattaa tätä lakia.

Hienot laithan tässä on, kun tuomioistuimet vielä noudattaisivat niitä ja viranomaiset puuttuisivat hanakammin tällaiseen toimintaan. En myöskään pitäisi pahana, että lakiin kirjattaisiin mahdollisimman tarkasti, mikä milläkin lajilla on pentutehtailua, eikä jättäisi viranomaisille ja oikeuslaitoksille liian laveaa tulkinnanvaraa asiaan.